$
משפט

כשאנשי עסקים מתגרשים

אנשי עסקים בכירים העומדים בפני הליך גירושין צריכים להעריך את שווי הנכסים הקיימים כמו גם את אלו הלא מוחשיים ואת אלו הפוטנציאליים, כדי להביא את בית המשפט לחלוקה צודקת ומאוזנת

עו״ד דרור דיין 11:1329.10.17

הליך גירושין החל על בני הזוג ששניהם שכירים, בעלי משכורות קבועות ועם רכוש הידוע לכל, יבטיח הליך גירושין מורכב פחות בכל הנוגע לחלוקה שווה של הרכוש ונכסיהם המשותפים. יש ובמקרים אלו המאבקים יהיו ממוקדים ויתרכזו, למשל, בגובה המזונות ובחלוקה של רכוש סנטימנטלי כזה או אחר.

 

בהליכי גירושין אחרים יש, ואחד מן הצדדים ואף שניהם, יהיו אנשי עסקים בכירים. במקרים אלו צופים עורכי דין מאבקים ובעיות נרחבות הנוגעות הן לחלוקת הרכוש המשותף והן להערכת שווי נכסי קריירה הלא מוחשיים והכללתם כחלק מחלוקת הרכוש המשותף.

 

מהם נכסי קריירה לא מוחשיים?

מדובר על נכסים להם יכולת השפעה עתידית על השתכרותו והכנסותיו של איש עסקים הנמצא בהליך גירושין. לאנשי עסקים בכירים קיימות לאורך השנים הטבות גלויות וסמויות אותן הם צוברים במסגרת ניסיונם ותפקידם, מקרים בהם כאנשי עסקים הם זוכים לסכומי כסף גדולים נוכח יכולתם והתקדמותם בעולם העסקים ועוד.

 

בנוסף, נשאלת השאלה גם בנוגע לנכסי קריירה פוטנציאליים או כאלו הסמויים מן העין. מקרים בהם איש עסקים בכיר הנמצא בהליך גירושין, כשבתוך אותו הליך עולה השאלה האם הניסיון והידע שצבר בתחום התמחותו מאפשרים לו באותה נקודת זמן ליצור פלטפורמה עסקית פרטית שתייצר לו הכנסה גבוהה יותר. האם גם כאן יש ופוטנציאל זה, אותו הוא יכול לממש בעתיד, צריך להילקח בחשבון בעת חלוקת הרכוש והנכסים בין בני הזוג.

 

אז מה בעצם מומלץ לאנשי עסקים בכירים העומדים בפני הליך גירושין? עורכי דין המטפלים ומלווים אנשי עסקים בכירים ממליצים לרוב לנסות בראש ובראשונה להוריד את גובה הלהבות ולא לתת לאגו לנהל אותם. אחת מן הפעולות המקדמיות שיש וחשוב לעשות יחד עם עורך הדין היא להעריך את שווי הנכסים הקיימים כמו גם את אלו הלא מוחשיים ואת אלו הפוטנציאליים.

 

לאחר שהוערכו כלל הנכסים, הן הידועים והן הסמויים והפוטנציאליים, מקבל איש העסקים תמונה ברורה יותר הנוגעת לערכו בטרם נכנס להליך הגירושין. באופן טבעי, ידרוש הצד השני את ערכו הסגולי בכל הנוגע לנכסי הקריירה אותם צבר איש העסקים הבכיר וזאת למול הטענה כי צד אחד במשוואה ויתר על פיתוח קריירה משלו בעבור גידול הילדים וניהול משק הבית. דבר שבעצם אפשר לבן הזוג לפתח נכסי קריירה לאורך שנות נישואיהם.

 

עו"ד דרור דיין עו"ד דרור דיין צילום: ליאור פאוסט

 

דרישת בן הזוג ״ליהנות״ מנתח משמעותי של נכסי הקריירה של בן הזוג שמנגד, היא זו העומדת במרכז המאבק על חלוקת הרכוש והשווי הכספי של אותם נכסים. בחלק מן המקרים ידרוש בן הזוג תשלום חד פעמי או חודשי אשר מבחינתו מבטא את אותו משקל סגולי בתרומתו לפיתוח הקריירה של בן הזוג המתגרש. על איש עסקים ועורך דינו לשקול בכובד ראש הצעה זו. בחלק ניכר מהמקרים יהיה מדובר בהצעה שאולי תרגיש בלתי סבירה אולם יש והיא עדיפה אלפי מונים למול האפשרות של דחייתה ובכך לתת לבית המשפט את הזכות היות זה שיקבע את גובה הסכומים שיהיה על איש העסקים לשלם. יש ולאור בדיקת יסודית ומקיפה של ערך הנכסים, ייקבעו אף סכומים גבוהים הרבה יותר לעומת אלו שדרש בתחילה בן הזוג.

 

על אנשי עסקים בכירים לדעת בכל כניסה להליך גירושין כי הצד השני ירצה למקסם עבורו חלק ניכר מהחלוקה של הנכסים אשר נצברו בעת נישואיהם. ככל שחלוקה זו תהא קלה יחסית בכל הנוגע לנכסים המוחשיים, כך היא תהפוך מורכבת וקשה בכל הנוגע להערכת הנכסים הלא מוחשיים והפוטנציאליים. על איש העסקים ועורך דינו להיאבק ולדרוש להכיר בהישגיו של איש העסקים אודות אותם נכסים לא מוחשיים ביתר שאת, אך גם יש לבחון היכן בהישגים אלו באה לידי ביטוי תרומה של בן הזוג וזאת על מנת להביא את בית המשפט לחלוקה צודקת ומאוזנת שכמובן לא תביא את לחרפת רעב את הצד השני מצד אחד, אך גם לא תיצור מצב בו ייהנה מחלוקת רכוש ונכסים באופן הוגן.

 

דרור דיין, עורך דין ומגשר, עוסק בדיני משפחה ובגירושים בשיתוף פעולה, ומשמש גם כמגשר מטעם הארגון העולמי לגירושים ושיתוף פעולה IACP.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x