$
דוח המבקר 2017

דו"ח המבקר

ההחלטה על הדמויות על השטרות החדשים נעשתה ללא דיון מספק

מבקר המדינה רומז כי הסערה סביב אי הכלתם של אנשי רוח ממוצא מזרחי על השטרות החדשים היתה יכולה להימנע אם היה מתקיים דיון מעמיק יותר בשיתוף הציבור

מיקי פלד 16:0025.10.17

אם בנק ישראל היה פונה אל הציבור כדי לשמוע את דעתו מי צריך להופיע על השטרות החדשים, אולי היתה נמנעת הסערה סביב אי הכללתם של אנשי רוח בני עדות המזרח, כך רומז מבקר המדינה בדו"ח שלו על פעילות יחידת המטבע בבנק. המבקר מתייחס לשורה של דיונים שנערכו בבנק לאורך השנים, כולל בוועדה מיוחדת שמונתה לנושא בראשות השופט בדימוס יעקב טירקל, שנועדה להחליט מי הן הדמויות שיופיעו על השטרות החדשים שמנפיק הבנק. הטענה המרכזית של המבקר היא שבנושא יחסית רגיש, שנוגע בליבת הסמלים שמרכיבים את החברה הישראלית, היה ראוי לערוך דיון נרחב יותר, גם בתוך הוועדה וגם עם הציבור.

 

קרנית פלוג נגידת בנק ישראל עם שטר 200 חדש קרנית פלוג נגידת בנק ישראל עם שטר 200 חדש צילום: עומר מסינגר

 

 

בשום שלב המבקר לא אומר במפורש שהיה על הוועדה להכניס דמויות של יוצאי עדות המזרח, אך רומז לכך בעדינות. כך לדוגמה הוא כותב כי רק לאחר דיונים ארוכים של כשנה החליטה ועדת טירקל לבסוף לבחור בדמויות של אנשי רוח ולא במדינאים – בין השאר עקב התנגדות משפחתו של מנחם בגין להופעתו על שטרות. בדיון ביולי 2010 הציע אחד מחברי הוועדה את דמותם של רחל המשוררת, שאול טשרניחובסקי, לאה גולדברג ונתן אלתרמן. חבר אחר בוועדה אמר בתגובה: "אני חושב שאם נבחר דמויות אלו תקום צעקה גדולה בציבור, חלק יאמרו מדוע רק משוררים אשכנזים ולא ספרדים ועוד", אך חודש לאחר מכן קיבלה הועדה את ההמלצה של אותו חבר לארבע דמויות אנשי הרוח שיופיעו על השטרות.

 

המבקר מוצא עוד כי בנק ישראל מתקשר מאז 1997 עם אותו בית דפוס לצורך הדפסת השטרות, כאשר כל שנה שנים ההתקשרות מקבלת אישור של פטור ממכרז מסיבות שונות. המבקר לא מוצא חשד לאי סדרים מהותיים, אך מעבר לביקורת הכללית על כך שלא ראוי שהתקשרות עם ספק יחיד תהיה לתקופה כה ארוכה הוא מתריע שההסתמכות על ספק יחיד לצורך הדפסת כסף עלולה לגרום למשבר במקרה ואותו בית דפוס ייסדר מסיבה כלשהי, תהיה בו תקלה שתימנע הדפסת כסף לתקופה ארוכה ועוד.

 

בנק ישראל מסר בתגובה: "בנק ישראל מברך על בדיקת מבקר המדינה את פעילות מחלקת המטבע בבנק ישראל ועל פרסום דו"ח הביקורת בנושא, והחל בלימוד ויישום ממצאי הדו"ח.

 

"בנק ישראל מנהל באופן מתמיד את הסיכונים בתחום המטבע תוך היכרות עמוקה וקשרים מקצועיים עם הגופים הרלוונטיים בתחום. התקשרות בנק ישראל עם יצרנים שונים בתחום השטרות נעשית בהתאם להוראות החוק, בהתחשב במצבה הגיאו-פוליטי הרגיש של מדינת ישראל והסיכון מפני ניסיונות זיוף על ידי ארגונים העוינים את ישראל.

 

"מדובר בתחום מקצועי ייחודי בו פועלים ספקים בודדים בעלי הידע והאיכות הנדרשת. מטבע הדברים ומפאת רגישותו הביטחונית של הנושא, הדיון בו אינו יכול להתקיים באמצעי התקשורת.

 

"אשר לטיפולה של משטרת ישראל במזויפים, בנק ישראל רואה בחומרה רבה את התופעה של זיוף שטרות, אולם יש לזכור שהמשטרה היא הגוף האמון והמוסמך לטיפול בעבירות כאמור. בנק ישראל מעריך את שיתוף הפעולה המקצועי עם משטרת ישראל ואת פעילותה נגד זייפני מטבע – הבנק ימשיך להעמיד לרשות המשטרה את כל הידע והכלים הנדרשים המצויים אצלו לטיפול בתופעה.

מחלקת המטבע בבנק ישראל עשתה ותמשיך לעשות כל שביכולה על מנת להבטיח אספקה רציפה של שטרי כסף מהמתקדמים והבטוחים בעולם למשק הישראלי".

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x