$
משפט

"ברכה זיסר פדתה צ'ק של חצי מיליון שקל בצ'יינג' תל־אביבי"

ביהמ"ש הוציא אתמול צו המונע מחברת כוכב השומרון לבצע כל שינוי במניותיה. המנהל, עו"ד גיורא ארדינסט, טוען כי מוטי זיסר מכר את החברה לאחר תחילת הליכי פשיטת הרגל - ותמורת המכירה חולקה בין אנשי שלומו בצורה שסייעה להברחתה

זוהר שחר לוי 11:5724.10.17

האם איש העסקים המנוח מוטי זיסר מכר את חברת כוכב השומרון, שהיתה בבעלותו, זמן קצר לאחר שנקלע להליכי פשיטת רגל, בניסיון להבריח נכסים? ומדוע שולם חלק מהתמורה על החברה בהמחאה לרעייתו, ברכה זיסר, שפדתה אותה מאוחר יותר אצל חלפן כספים (צ'יינג') בתל אביב?

 

 

שאלות אלה עלו אתמול בדיון שהתקיים בהליך פשיטת הרגל של זיסר בפני השופט איתן אורנשטיין. הרקע לדיון הוא בקשה שהגיש לבית המשפט עו"ד גיורא ארדינסט, שמונה למנהל הנכסים של איש העסקים בהליך פשיטת הרגל נגדו, ומאז מותו של זיסר הוא אמון על איתור נכסי עזבונו.

 

ארדינסט: "כסות להברחת נכסים פסולה"

 

לפני כמה חודשים ביקש עו"ד ארדינסט צו האוסר על כוכב השומרון לבצע כל שינוי בנכסיה. "עניינה של הבקשה", כתב לבית המשפט, "בחשד הכבד שהעסקה להעברת השליטה בחברה מזיסר לידי חברה זרה, שהתבצעה מיד לאחר שהוגשה נגד זיסר בקשה לפשיטת רגל, היתה כסות להברחת נכסים פסולה".

 

חברת כוכב השומרון היתה בבעלותו של זיסר, ובראשה עמד יד ימינו שמעון יצחקי. לטענת ארדינסט, החברה נמכרה לזאב אפשטיין, בעל חברה זרה באיי סיישל, זמן קצר לאחר שהחל הליך פשיטת הרגל של זיסר. תמורת החברה שולם סכום של כ־4 מיליון שקל. סכום של חצי מיליון שקל מתוך התמורה שולם לחשבון פרטי על שם מוטי וברכה זיסר, חצי מיליון שקל נוספים בהמחאה לפקודת ברכה זיסר, שאותה היא פדתה בצ'יינג' בתל אביב, ועוד סכום של 2.3 מיליון שקל הועבר לחברה של בן הדוד של זיסר בהונג קונג. סכום נוסף של כ־700 אלף שקל הועבר ליצחקי.

 

ארדינסט טוען כי כספי התמורה לעסקה בין זיסר לאפשטיין התקבלו אצל בני משפחתו של זיסר והועברו לחשבונות של החברות שלו בחו"ל או הומרו למזומן, "באופן שאינו מקובל בעסקאות לגיטימיות הנעשות ברגיל, על מנת להקשות בהתחקות".

 

מוטי זיסר ז"ל. כוכב השומרון שהיתה בבעלותו נמכרה לבעלי חברה זרה באיי סיישל מוטי זיסר ז"ל. כוכב השומרון שהיתה בבעלותו נמכרה לבעלי חברה זרה באיי סיישל צילום: אוראל כהן

 

 

לבקשתו של ארדינסט צורף גם שמעון יצחקי, שהיה בעבר יו"ר אלביט הדמיה ונחשב ליד ימינו של זיסר. ארדינסט ביקש כי יצחקי ימסור מידע על נכסים שהיו בבעלותו של זיסר במהלך העשור האחרון לחייו. בתגובה שמסר יצחקי לבית המשפט נמסר כי הוא כיהן כדירקטור בכוכב השומרון במשך כמה שנים והתבקש על ידי בעל השליטה החדש להישאר כדירקטור לפרק זמן קצר נוסף, עד למינויו של מחליף. לדבריו הוא נכרך, שלא בטובתו וללא כל זיקה עניינית, להליך שהוא אינו אמור להיות צד לו.

 

במסגרת הדיון בבקשת ארדינסט חקר אתמול שותפו, עו"ד תומר ויסמן, את אפשטיין - בעל השליטה החדש בחברה. זה טען כי בשלב שבו רכש את החברה לא ידע כלל על מצבו הכלכלי או המשפטי של זיסר, ולא ידע על הליכי פשיטת הרגל, אף שזיסר היה חברו הטוב.

 

 

 

לדברי אפשטיין, כשביצע את הבדיקה הכלכלית לרכישת כוכב השומרון "הראינו לזיסר שהחברה נמצאת במינוס של שלושה מיליון שקל - זה החובות מול הזכויות. אבל זיסר לא פראייר. הוא מבין עניין, והוא הבין שהחברה יכולה להיות שווה. ובגלל זה הייתי מוכן לשלם כסף".

 

עו"ד ויסמן: "כמה זיסר רצה בהתחלה?".

 

אפשטיין: "הוא רצה הרבה, אבל כשהראיתי לו את הנתונים זה יצא שהחברה שלילית. הוא רצה בערך 8 מיליון שקל. אני היצעתי לו 4 מיליון שקל פחות".

באשר למצבו הכספי של זיסר, אמר אפשטיין: "ידעתי שהחברות הגדולות בצרות. ידעתי שלזיסר היו עסקים בחו"ל, ידעתי שיש לו עסקי נדל"ן, קניונים. ידעתי שהוא היה איש עסקים גדול מאוד בחו"ל, ושהוא נפל כשהתחיל המשבר ב־2008. אבל כשהתחלתי לנהל איתו מו"מ ב־2013 בדקתי אם הוא בעצמו בתביעות או בפשיטות רגל, והוא היה נקי לגמרי, אז התחלתי לנהל מו"מ. עוה"ד שלי בדקו את זה. אמרו לי שהחברות הגדולות של זיסר בפשיטות רגל, אבל לא הוא עצמו".

 

 

עו"ד גיורא ארדינסט. חשד להברחת נכסים עו"ד גיורא ארדינסט. חשד להברחת נכסים צילום: אוראל כהן

 

"גם טראמפ פשט רגל, וזה לא מפריע לו לעשות עסקים"

 

עו"ד ויסמן: "אתה קורא עיתונים?".

 

אפשטיין: "אני פחות קורא עיתונים".

 

כשנשאל אם לא הטרידה אותו העובדה שהוא עושה עסקה אם מישהו שהחברות שלו קרסו, השיב אפשטיין: "גם הנשיא טראמפ עבר פשיטת רגל חמש פעמים, וזה לא מפריע לו לעשות עסקים".

 

אפשטיין אישר עוד בחקירתו כי בנוסף לצ'ק על חצי מיליון שקל, שנרשם לטובת ברכה זיסר, הוא העביר חצי מיליון שקל נוספים לחשבון המשותף לה ולבעלה. הוא גם נחקר באשר לצ'ק שנתן לברכה זיסר, ונשאל אם בזמן כלשהו, במהלך ביצוע העסקה, הוא פגש אותה.

 

אפשטיין: "לא פגשתי את ברכה. ראיתי אותה פעם אחת כשהלכתי לנחם אותה. את הצ'קים היא באה לקחת פיזית, ואז האנשים שלי נפגשו איתה. היא לא היתה במו"מ".

 

עו"ד ויסמן: "מי ביקש ממך לכתוב את הצ'ק לפקודת ברכה זיסר?".

 

אפשטיין: "מר זיסר".

 

השופט אורנשטיין: "למה הסכמתם? הרי לא קניתם ממנה, זה לא הדליק לכם אור אדום?".

 

אפשטיין: "לא".

 

השופט אורנשטיין: "עשיתם את העסקה ביוני, אחרי שהוגשה הבקשה לפשיטת רגל. בינואר 2016 אתם משלמים את הכסף לאשתו ולא לו, אבקש הסבר מדוע".

 

אפשטיין: "אני עשיתי עסקה עם מר זיסר, ואני חייב לו כסף. אני לא מנהל את עסקיו, אני שילמתי למי שקניתי ממנו".

 

השופט אורנשטיין הביע תמיהה על הדברים ומתח ביקורת על התנהלות כוכב השומרון, המיוצגת בידי עו"ד אלעד פרסקי. בית המשפט המליץ לאפשטיין ולחברה להסכים לצו המניעה, ובעקבות הסכמתם אכן הוצא צו המונע מכוכב השומרון לבצע כל שינוי במניות החברה.

 

בחודשים האחרונים העלה עו"ד ארדינסט טענות נוספות על העברות נכסים מזיסר לבנו, באמצעות איש העסקים ושותפו השוויצרי, פיליפ מאייר. הטענה היא כי זיסר מכר למאייר באופן פיקטיבי רשתות בתי מלון באירופה, אף שהלכה למעשה מחזיק בהן בנו.

 

בימים אלה מתקיים הליך גישור בין בני משפחתו של זיסר לבין עו"ד ארדינסט בנוגע להמשך הליכי פשיטת הרגל והטענות שעלו לכאורה להברחת נכסים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x