$
משפט

נכס יימכר למרות טענת הנושים ל"קומבינה" מאחורי גבם

ב-2002 מכר אדם נכס בכפר כנא זמן קצר לפני שפשט רגל. הנאמן ביקש לבטל את המהלך אך לפני כשנה הגיע לפשרה מול יורשי הרוכש והוסכם שהם יקבלו את הנכס תמורת 1.4 מיליון שקל. התנגדות הנושים להסדר נדחתה באחרונה

עו"ד ראמי מח'ול 13:1025.10.17

לפני כ-15 שנה מכר אדם נכס שהיה ברשותו בכפר כַּנָּא (בגליל התחתון, מצפון-מזרח לנצרת) תמורת 324 אלף שקל. המוכר היה באותו זמן בהליכי חדלות פירעון ומאוחר יותר הוכרז כפושט רגל.

 

במאי 2015 ביקש הנאמן מבית המשפט המחוזי בנצרת לקבוע שהסכם המכר בטל מאחר שמדובר בחוזה פיקטיבי שנערך ״למראית עין״. לחילופין טען הנאמן שמאחר שהמכירה נעשתה בסמוך לפשיטת הרגל מדובר ב״הענקה פסולה״ שמטרתה הברחת הנכס מהנושים ולכן היא חסרת תוקף.

 

מאחר שהרוכש המקורי נפטר ניהל הנאמן משא ומתן מול יורשיו. ביוני 2016 הגישו הצדדים לבית המשפט בקשה לאישור הסכם פשרה בו סיכמו שההסכם המכר המקורי יבוטל ושהיורשים יקבלו את הזכויות בנכס תמורת 800 אלף שקל.

 

זמן קצר לאחר מכן ביקש אחד הנושים מבית המשפט להורות לנאמן לנהל עד תום את ההליך לביטול ההסכם המקורי או לפעול למקסום ערך הנכס. בבקשה נטען ששווי הנכס גבוה משמעותית מהסכום שנקבע בהסכם הפשרה ועומד על 2.8 מיליון שקל. בין לבין, הודיע הנאמן שהתקבלה אצלו הצעה מצד שלישי לרכישת הנכס תמורת 1.4 מיליון שקל.

 

היורשים התנגדו וביקשו לאשר את הסכם הפשרה כלשונו אך בדיון הגיעו הצדדים להסכמה שהנושה יסיר את התנגדותו בכפוף לכך שהסכום בהסכם הפשרה יעודכן ל- 1.475 מיליון שקל.

 

הצד השלישי, שלא נכח בדיונים, ביקש להורות לנאמן לבצע התמחרות בינו לבין היורשים וטען שהוא מוכן לשלם על הנכס 2.5 מיליון שקל.

 

כפר כנא בגליל התחתון כפר כנא בגליל התחתון צילום: ויקיפדיה

 

 

על אף ההצעה המשופרת הנאמן סבר שאין לבטל את הסכם הפשרה. הנושים לעומת זאת, חזרו בהם וביקשו לבטל את ההסכם ולערוך התמחרות בין היורשים לבין הצד השלישי. הם ציינו שלתחושתם המחיר שהציעו היורשים נמוך ושהם עורכים הסדרים מול מציעים אחרים מאחורי גבם.

 

"ביטול הסכמות מעין אלה אינו עניין של מה בכך"

 

אך השופטת תמר נסים שי אישרה את הסכם הפשרה. לדבריה, ביטול ההסכם יחזיר את ההליך אחורה לשלב הבקשה לביטול הסכם המכר המקורי, שרק אם תתקבל ניתן יהיה להעמיד את הנכס למכירה.

 

היא ציינה שהמשא ומתן בין הנאמן והיורשים נעשה בשקיפות מלאה בשלב בו הנכס טרם הוצע למכירה. כך, לצד השלישי לא עומדת זכות לרכוש את הנכס וכל שעומד על הפרק הוא חשש הנושים שנעשו הסדרים בין המציעים מאחורי גבם ושקיים סיכוי שלו יועמד הנכס למכירה, תמורתו תעלה על מה שהושג בהסכם.

 

״בכל הכבוד, לחשש זה אין לשעות״, כתבה השופטת והזכירה שהסכם הפשרה כבר אושר בידי הנושים והם חזרו בהם בשלבים מאוחרים יותר. לדבריה, ביטול הסכמות מעין אלה אינו עניין של מה בכך ויש לשמור אותו למקרים חריגים ונדירים, כמו למשל גילוי ״קנוניה״.

 

בנסיבות אלה דחתה השופטת את בקשת הנושים והצד השלישי ואישרה ליורשים ולנאמן להתקשר בהסכם המכר.

 

לא ניתן צו להוצאות.

 

להחלטה

 

• שמות ב״כ הצדדים לא צוינו בהחלטה

 

* עו"ד ראמי מח'ול עוסק בפשיטת רגל

** הכותב לא ייצג בתיק

 

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

 

גולשים בסלולרי? לשירות מיידי מעורך דין הורידו את Get Lawyer

 

אתר המשפט הישראלי "פסקדין" 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x