$
משפט

נחשף בכלכליסט

קוקה קולה העולמית: החברה אינה חייבת בתשלום מס על תמלוגים בישראל

מחלוקת המס בין קוקה קולה העולמית לרשות המסים, שבמסגרתה היא נדרשת לשלם מס בהיקף של כ-150 מיליון שקל, חושפת את טענת הזכיין בארץ כי החברה העולמית אינה גובה ממנו תמלוגים ועל כן אינה חייבת במס בישראל

תומר גנון ועמרי מילמן 18:4916.10.17

גילויים נוספים ממחלוקת המס בין חברת קוקה קולה העולמית למס הכנסה. יצרנית המשקאות הקלים הבינלאומית לא משלמת בישראל במשך עשרות שנים מס בגין תמלוגים לכאורה שהיא מקבלת מהזכיין המקומי (החברה המרכזית למשקאות קלים – קוקה קולה ישראל). כך אמרו שלושה מקורות המקורבים למחלוקת המס שנחשפה לראשונה ב"כלכליסט", ושבמסגרתה הוציא לאחרונה מס הכנסה שומה בגובה של כ-150 מיליון שקל לחברה.

 

 

מס על תמלוגים נגבה עבור תשלומים על קניין רוחני או מותגים בשיעור של בין 10% ל-15% לפי אמנת המס בין ישראל לארה"ב. עם זאת מבחינת קוקה קולה העולמית, הזכיין בארץ כלל לא משלם לה תמלוגים. לשיטתה הכסף שהוא מעביר באופן שוטף הוא עבור בסיס המוצר - תמציות הקולה למשל. תמציות שעוברות בישראל הליך נוסף (הוספת מים, פחמן דו חמצני ובקבוק) ומשווקות לצרכנים. רשות המסים טוענת מנגד כי מה שמוגדר כתשלום רק על תמציות, כולל בעצם גם רכיב של תמלוג על עצם השימוש במותג אשר חייב במס.

 

משמעות הטענה של קוקה קולה העולמית היא כי על עצם המותג עצמו, ועל עצם הפטנט המייחד את משקה הקולה שהפך אותה לאחד המותגים המובילים בעולם, קוקה קולה ישראל כלל אינה משלמת לחברה העולמית. טענה שכאמור רשות המסים דוחה בתוקף.

 

 

 

דובר קוקה קולה ישראל, שאמורה עקרונית לנכות במקור עבור רשות המסים את המס שבו חייבת החברה העולמית בארץ, אישר בתגובה לפניית "כלכליסט" כי: "קוקה קולה ישראל אינה משלמת תמלוגים לקוקה-קולה העולמית". כאמור, אם אין תשלום תמלוגים – גם לא מנכים עבורם מס.

 

לדברי אחד הגורמים המקורבים לנושא אם המחלוקת בין הצדדים, שצפויה להיות מוכרעת בבית המשפט, תהיה לטובת מס הכנסה, המשמעות בעתיד תהיה תשלומי מס נוספים בהיקף של מאות מיליוני שקלים שינוכו במקור מכספים שמעבירה קוקה קולה ישראל לקוקה קולה העולמית. 150 מיליון השקלים שדורשת כעת הרשות, מתייחסים לשנים בודדות שבהן ישנה שומת מס פתוחה. עוד טוען הגורם, שהכרעה במחלוקת תהיה רלוונטית גם לשומות נוספות שהרשות מתכוונת להוציא לחברות ישראליות שמשווקת ומפיצות מותגים בינלאומיים בישראל.

 

מותגי המשקאות התוססים של קוקה קולה - ביניהם קולה, דיאט קולה, ספרייט ופאנטה - הם מהפופולאריים בעולם. מטה החברה הבינלאומית, שנסחרת במדד הדאו ג'ונס בבורסה לניירות ערך בניו יורק לפי שווי שוק של כ-197 מיליארד דולר, ממוקם בעיר אטלנטה במדינית ג'ורג'יה בארה"ב. מותגי החברה מיוצרים ומשווקים בעשרות מדיניות ברחבי העולם על בסיס הסכמים בלעדיים מול חברות מקומות.

 

על מנת לשמור על הנוסחה הסודית של המשקה, קוקה קולה העולמית מעבירה בדרך כלל לזכיין תמציות (במקרה של ישראל דרך חברה באירלנד), והוא מוהל אותן כאמור במים ופחמן דו חמצני, אורז במיכל משקה ומשווק. השאלה המרכזית כעת במחלוקת בין קוקה קולה העולמית לרשות המסים, היא האם הכספים שמעבירה לה קוקה קולה ישראל, לכאורה רק על השימוש בתמציות, כוללים בתוכם גם מרכיב של תמלוגים. שהרי אותם "מים שחורים", העוברים תהליך נוסף בארץ, נמכרים בסופו של דבר בישראל כמשקה ממותג הנהנה מיוקרה בינלאומית. לכן עולה השאלה האם התשלומים בגין התמציות לא כוללות בעצם גם רכיב של דמי זיכיון בגין השימוש במותג שלשיטת הרשות חייב במס.

 

בישראל זכיינית קוקה קולה היא כאמור החברה המרכזית לייצור משקאות קלים – חברה פרטית שהוקמה בשנת 1968. מפעל הייצור ומטה ההנהלה ממוקמים כאמור בבני ברק. על פי אתר החברה בישראל, היא מייצרת בממוצע יומי של מעל מיליון אריזות משקה. נשיא החברה הוא רוני קוברובסקי. החברה המרכזית מוחזקת על ידי החברות אלקרופ בע"מ (85%) ורמקון בע"מ (15%). אלה נשלטות כיום על ידי בניו של התעשיין המנוח מוזי ורטהיים, כאשר בנו דוד ורטהיים מחזיק כ-63% מהמניות ובתו דרורית ורטהיים מחזיקה 37% מהמניות.

 

ממשרד גולדפרב-זליגמן המייצג את קוקה קולה העולמית ומרשות המסים לא נמסרה תגובה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x