$
דעות

מי הממלכתי יותר: מרים נאור או יריב לוין

מותר לרשות השופטת להחליט שהיא מדירה רגליה מאירועים שמבטאים פילוג ושסע בעם. ממשלת נתניהו מייצגת 'ממלכתיות' מכוח בחירתה, אבל לא מכוח בחירותיה שלעתים שנויות במחלוקת

משה גורלי 10:4328.09.17
בתחילה התקבלה בבית המשפט העליון הזמנה ל"טקס לציון יובל שנים לאיו"ש". הנוסח הזה לא עורר תהיות בליבה של הנשיאה מרים נאור והיא ביקשה מהשופט ניל הנדל לייצג אותה ואת הרשות השופטת בטקס.

 

כחודש לאחר מכן התקבלה בלשכת נאור ההזמנה המפורטת, ובה נכתב שהאירוע הוא ל"חגיגות היובל לשחרור יהודה, שומרון, בקעת הירדן ורמת הגולן". הנוסח הזה כבר שינה את דעתה. "מערכת בתי המשפט נמנעת מהשתתפות בכל אירוע שנוי במחלוקת ציבורית, ובפרט כאשר הבמה כולה מסורה לצד אחד", הסבירה הנשיאה.

 

 

 

הביטול נתפס חמור מהסירוב. הנוסח הראשוני "טקס לציון יובל שנים לאיו"ש" צריך היה להניב כבר בהתחלה סירוב מנומס. האם הנשיאה סברה שהבמה תימסר לכל הצדדים, שגם המרכז והשמאל יברכו את איו"ש לכבוד היובל. סביר להניח שלא. אבל סביר יותר להניח שהמשמעות חמקה מתחת לרדאר והיא הוצפה בנוסח המאוחר, המפורט יותר, שכלל את "חגיגות היובל לשחרור...".

 

ייתכן שערנות נשיאותית גבוהה יותר הייתה מונעת את כל מחול השדים הזה - האישור, הביטול והשתוללות הפוליטיקאים שלא החמיצו את ההזדמנות לעשות סיבוב על גבו השחוח של בית המשפט העליון. הנה עוד הוכחה לשמאלנותו של בית המשפט העליון. לא רק שהוא מוריד התנחלויות, הוא גם לא מוכן לחגוג להן יובל.

 

מרים נאור מרים נאור צילום: מערך הדוברות של הרשות השופטת

 

בראש המצעד, כרגיל וכצפוי, שר התיירות יריב לוין. לוין ניצל את מחלוקת האירוע כדי להפריח יוזמה נוספת - קיצור הפז"ם השיפוטי. הצעה שמתקרבת לפנטזיה האמיתית שלו לפזר את בית המשפט העליון הנוכחי ולמנות תחתיו שופטים ציונים-לאומיים. ההצעה הבאה תהיה לפזר את הוועדה לבחירת שופטים ולהעביר את הבחירה למרכז הליכוד או למליאת הממשלה.

 

לוין הוא סוג של סמן קיצוני שמאפשר לשרת המשפטים איילת שקד להיות המבוגר האחראי והמתון, אבל אסור להתבלבל. לוין משרטט את הגבולות רחוק ככל שניתן, שקד מתקדמת לשם בקצב איטי יותר. ברמה האידיאולוגית, רב המשותף בין השניים מהשונה, אבל שקד היא בהחלט הממלכתית יותר. "פרמת את הממלכתיות", נזפה שקד בנאור. לפני חודשיים האשימה שקד את בית המשפט שאינו ציוני, היום היא מאשימה אותו שאינו ממלכתי.

 

ואכן השאלה היא מהו "ממלכתי"? האם די בכך הממשלה מחליטה, או שהמבחן אינו פורמלי אלא מהותי כפי שסבורה נאור. הרי הממשלה יכולה להחליט על יום זיכרון לציון הטבח של ברוך גולדשטיין במערת המכפלה או להפוך את רצח רבין ליום חג. האם די בהחלטה הזו כדי לחייב את הרשות השופטת להשתתף באירוע? התשובה שלילית. ראשית, הנה עוד ביטוי לרעיון הפרדת הרשויות. שנית, מותר לרשות השופטת להחליט שהיא מדירה רגליה מאירועים שמבטאים פילוג ושסע בעם. ממשלת נתניהו מייצגת 'ממלכתיות' מכוח בחירתה, אבל לא מכוח בחירותיה שלעתים שנויות במחלוקת. שריה הם ממלכתיים מכוח כהונתם, אבל לא מכוח התנהגותם ע"ע יריב לוין ומירי רגב.

 

נציגי בית המשפט העליון השתתפו באזכרה לרצח השר רחבעם זאבי או טקס איחוד ירושלים, שניתן לזהות בהם בעייה, אלא שהפעם החגיגה התרחקה משמעותית מהקונצנזוס. בכך צודקת נאור, וצודק גם השר לוין שמאשים אותה בשמאלנות. היא הרי נשואה לאריה נאור, הז'בוטינסקאי שהיה נאמנו של מנחם בגין. שניים שתהום פעורה בינם לבין הממלכתיות שמייצג לוין.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x