$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

מלחמה באקדמיה: שני בכירים במרכז הבינתחומי הודחו

נשיא הבינתחומי, פרופ' אוריאל רייכמן, הדיח את המשנה שלו ואת סגנו לענייני מדיניות. השניים היו שותפים למו"מ מול המל"ג, שדרשה שהנשיא לא יעמוד בראש חבר הנאמנים

ספי קרופסקי 06:5219.09.17

בשבועות האחרונים התנהלה במרכז הבינתחומי בהרצליה - מהמכללות הגדולות והיוקרתיות בארץ - סערה גדולה שבמרכזה מאבקי כוח פנימיים בין הנשיא והמייסד פרופ' אוריאל רייכמן, לבין המשנה פרופ' מריו מיקולינסר והסגן למדיניות וקשרי ממשל עידו שריר. ל"כלכליסט" נודע כי מאבקי כוח אלו הסתיימו בהדחת השניים מהתפקידים הבכירים.

 

הרקע למאבקים נעוץ במגעים שניהלו השלושה עם המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) והוועדה לתכנון ותקצוב (ות"ת) הפועלת במסגרתה, בנוגע לשדרוג מעמדו של המוסד האקדמי למעין אוניברסיטה פרטית שתאפשר גם לימודים לדוקטורט. במסגרת המגעים שהתנהלו בין המל"ג לבין הנשיא רייכמן, המשנה מיקולינסר והסגן שריר, הועלתה בקשה שלאחר פרישתו של הנשיא, בעוד מעל לשלוש שנים, הוא לא ימשיך לתפקיד שייעד לעצמו כראש חבר הנאמנים. מדובר בחלק ממהלך גורף שמקדמת בזמן האחרון המל"ג לקציבת הכהונות של נשיאי המכללות.

 

פניית הפרסה של רייכמן

 

ל"כלכליסט" נודע, על סמך שיחות שקיים עם מספר גורמים המעורים בנושא בשבועות האחרונים, כי פרופ' רייכמן הסכים בתחילה לתנאים שהוצגו במסגרת המגעים. אלא שבאחרונה החליט לחזור בו, ובכך השיחות עם המל"ג הסתיימו ללא הסכמות. המגעים למעשה פוצצו, ונכון לעכשיו לא יתאפשר למכללה ללמד תארי דוקטורט, והנשיא רייכמן ימשיך לתפקיד ראש חבר הנאמנים לאחר פרישתו.

 

אך הדרמה בבינתחומי לא הסתיימה בכך. לאחר שהמגעים עם המל"ג נפסקו ללא הסכמות, החליט פרופ' רייכמן, כאמור, לסיים את כהונתם של פרופ' מיקולינסר ושריר. הראשון שב להיות איש סגל מן המניין בפקולטה לפסיכולוגיה במכללה, ושריר סיים את כהונתו כסגן הנשיא למדיניות וקשרי ממשל.

 

 

מימין: שריר, פרופ' רייכמן ופרופ' מיקולינסר. רייכמן ביקש להישאר במכללה מימין: שריר, פרופ' רייכמן ופרופ' מיקולינסר. רייכמן ביקש להישאר במכללה צילום: אביב חופי, עמית מגל, אוראל כהן

 

הן פרופ' מיקולינסר והן שריר נחשבים למוערכים ביותר ובכירים בתחומם. פרופ' מיקולינסר הוא אחד החוקרים הבולטים בארץ, ואולי הבולט מכולם, בתחומים של אישיות ופסיכולוגיה חברתית. הוא נמנה על סגל הבינתחומי כעשור, כשלפני כן העביר את רוב הקריירה האקדמית שלו באוניברסיטת בר־אילן. מיקולינסר, יליד ארגנטינה, הפך בגיל 35 לפרופסור הצעיר ביותר בארץ בתחום הפסיכולוגיה.

 

שריר, עורך דין במקצועו, מונה לתפקיד הסגן בשנה שעברה לאחר ששימש כמנכ"ל משרד המדע, מנכ"ל מרכז פרס לשלום וכראש המטה של הנשיא לשעבר שמעון פרס ז"ל. במהלך עבודתו במרכז הבינתחומי הוא ניהל תקציב שנתי של 400 מיליון שקל וצוות של למעלה מ־100 עובדים.

 

 

יו"ר הות"ת יפה זילברשץ. "המוסד לא עומד בדרישה" יו"ר הות"ת יפה זילברשץ. "המוסד לא עומד בדרישה" צילום: אוראל כהן

 

"מניחים שהמו"מ יחודש"

 

מהמרכז הבינתחומי נמסר בתגובה: "לפני שבע שנים וחצי פנה המרכז הבינתחומי הרצליה למל"ג בבקשה כי תאשר לו להעניק תואר שלישי, PhD. בחודשים האחרונים התנהל משא ומתן בין הבינתחומי למל"ג, אשר הסתיים בטיוטה של הסכם הבנות. הטיוטה הובאה לאישורו של דירקטוריון הבינתחומי, אשר דרש להכניס בה מספר תיקונים. אנו מניחים שהמשא ומתן על הסעיפים הללו יחודש בקרוב ובכך תיפתח סוף סוף הדרך לדון בבקשתנו לאישור מתן תארי הדוקטור".

 

מהמועצה להשכלה גבוהה נמסר בתגובה: "על פי נהלי המל"ג, כתנאי סף להגשת בקשה להסמכת מוסד להענקת תואר שלישי, על המוסד לעמוד בין היתר בהנחיות התאגידיות של המל"ג. נכון להיום המוסד אינו עומד בדרישה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x