$
דעות

על הממשלה להרחיב את מענק העבודה המועדפת - לכל תחומי התעסוקה

שילוב מהיר של חיילי צה"ל והמשרתים בשירות הלאומי המשוחררים במעגל התעסוקה יתרום להעלאת הפריון של מדינת ישראל ולביסוס המשכיות תעסוקתית גם בעתיד

חיים עוז 07:4215.09.17

על פי חוק הביטוח הלאומי, נכון להיום משולם מענק חד פעמי של 9,550 שקל לחיילים משוחררים משירות סדיר או שירות לאומי שארך 24 חודשים לפחות ושעבדו לאחריו במשך שישה חודשים מלאים ב"עבודה נדרשת".

 

רשימת העבודות הנדרשות המזכות חיילים ומשרתי שירות לאומי משוחררים במענקי עבודה מועדפת נוסחה לפני למעלה משלושה עשורים ומתמקדת בענפי התעשייה, הבניין, החקלאות והמלונאות. הרשימה אינה כוללת את ענפי המסחר והשירותים, למעט טיפול וסיוע באדם עם מוגבלויות. רק עבודה במסגרת אחת מהקבוצות הנזכרות מזכה את החייל או משרת בשירות הלאומי המשוחרר במענק העבודה המועדפת, בתנאים המפורטים בחוק.

 

פועל בניין (ארכיון) פועל בניין (ארכיון) צילום: בלומברג

 

 

תכלית תשלום המענק הינה הפניית כוח עבודה צעיר וחיוני לעבוד בסוגי עבודות יצרניות שאינן דורשות התמקצעות, בשל נחיצותן למשק המדינה וכדי לסייע ולתמרץ חיילים שזה עתה השתחררו להשתלב במעגל העבודה. ברבות השנים התווספה תכלית נוספת לחוק זה לצורך קידום מדיניות הממשלה לעודד עבודה ישראלית במקצועות המאופיינים בתעסוקת עובדים זרים חוקיים, כגון בניין, חקלאות וסיעוד.

 

מאז שחוקק החוק ב-1983 הוגשו עשרות הצעות חוק פרטיות וממשלתיות, בלחץ סקטורים שונים, בכדי להוסיף עבודות לרשימת העבודות הנדרשות והמזכות במענק; ואכן בוצעו מספר התאמות בחוק על מנת להתאימו למצב המשק ולצרכיו. חלק מהשינויים התקבלו נוכח מצוקות זמניות, למשל בתחום האבטחה והוצאו לאחר תקופת זמן, וחלק הושארו מבלי שנעשתה בחינה מדוקדקת של נחיצותם. בשורה התחתונה, המענק ניתן כיום על בסיס של אפליה סקטוריאלית ולא מוענק באופן שוויוני כלפי כל החיילים ומשרתי השירות הלאומי ועבור כל הסקטורים במשק.

 

לאחרונה פורסם תזכיר חוק הביטוח הלאומי שבו מוצע לבצע תיקונים לרשימת העבודות המזכות במענק, כגון הגדלה פי שתיים של מענקי העבודה המועדפת למשוחררים שיעבדו במשך 12 חודשים בעבודות בניין, חקלאות או סיעוד; וכן היקף משרה ייחודי בתחום הסיעוד, והוספת ענפים בהם קיים חוסר בעובדים כמו נהגים. זאת, על אף שנתוני המוסד לביטוח לאומי מלמדים שהביקוש למענק עבודה מועדפת קבוע באופן יחסי ואינו תלוי ברשימת המקצועות המזכים לעניין המענק.

 

התיקונים בהחלט ראויים בפני עצמם ובנוסח החוק הנוכחי, אך הם מנציחים את העיוות והאפליה הקיימים כיום בחוק. החוק היה טוב כשחוקק בשעתו, אך כעת הגיעה השעה לבצע שינוי מסלול, תוך מתן שוויון הזדמנויות לכל החיילים המשוחררים ומשרתי השירות הלאומי, ללא הגבלה או הצבת תנאים לגבי כל עבודה שהיא. בשל כך, הצעת איגוד לשכות המסחר שכל חייל או משרת שירות לאומי משוחרר שיעמוד בתנאים, יהיה זכאי לקבלת המענק – בכל עבודה בה יעבוד. אין הצדקה עניינית לכך שרק עבודה בסקטורים מסוימים במשק תאפשר את קבלת המענק. מהלך נכון וצודק הינו לאפשר לכל חייל או משרת שירות לאומי משוחרר להשתלב במעגל העבודה, על פי בחירתו החופשית.

 

שילוב מהיר של חיילי צה"ל והמשרתים בשירות הלאומי המשוחררים במעגל התעסוקה יתרום להעלאת הפריון של מדינת ישראל ולביסוס המשכיות תעסוקתית גם בעתיד. צעיר המשתלב במעגל העבודה צובר זכויות, אשר ימשיכו וייצברו אם ימשיך להיות חלק פעיל במעגל העבודה הישראלי. כניסה למסגרת כזו בגיל צעיר, מבטיחה ברמת ביטחון גבוהה כי ימשיך לעבוד בעתיד ולא יהווה נטל על המדינה (כדוגמת ביטוח לאומי ורשויות המס של המדינה).

 

בנוסף, המאבק בצמצום העובדים הזרים בישראל אסור שיוטל על כתפיהם של החיילים ומשרתי השירות הלאומי שזה עתה השתחררו. תרומתם הרבה למדינה של החיילים ניכרת ללא ספק במהלך שירותם במסגרת הצבאית או הלאומית וכן בשירות המילואים. אין צורך להטיל עליהם עוד "משימה לאומית".

 

שינוי הנורמה המתייחסת למענקי עבודה נדרשת (מועדפת) לחיילים ומשרתי שירות לאומי משוחררים, תוך הענקת מענקי התמדה לכלל העובדים הישראלים שיעבדו בעבודות המאופיינות בריבוי עובדים זרים חוקיים, תגרום באופן ישיר להגדלת שיעור התעסוקה ולעמידה ביעדי התעסוקה מבלי להתמקד במגזרים ובקבוצות אוכלוסיה מסוימות, וכן תיצור שוויון הזדמנויות בתעסוקה, צמצום במכסות עובדים זרים והגדלת הפריון במשק.

 

חיים עוז הוא סמנכ"ל חטיבות ענפיות באיגוד לשכות המסחר

בטל שלח
    לכל התגובות
    x