$
דעות

לא הוריקנים ולא קוריאה: הסיפור הוא הכלכלה

האירועים הגיאופוליטיים אינם חסרי חשיבות, אך הם מסתירים את הסיפור החשוב באמת - זה של הנתונים הכלכליים

אלכס זבז'ינסקי 13:2214.09.17

בתקופה האחרונה מוקדשות הכותרות במדורי הכלכלה לאירועים שהקשר בינם לבין הכלכלה והשווקים חלקי במקרה הטוב או בקושי קיים במקרה הפחות טוב. כותרות אלה עוסקות בהשפעות ההוריקנים, רעידות אדמה, ניסוי טילים ופצצות, סיפורים על הנשיא האמריקאי ועוד כהנה וכהנה.  

לא שאירועים אלה חסרי חשיבות. בהחלט יכולה להיות להם השפעה ואף גדולה על הכלכלה והשווקים הפיננסיים, אך הם מסתירים את הסיפור הכלכלי שבדרך כלל לאורך זמן מגדיר את המתרחש בזירה הפיננסית.

 

אם נתעלם רגע מאסונות טבע והסיפורים הגיאופוליטיים המרעישים נגלה שהכלכלה העולמית נמצאת בהאצה. ארגון ה-OECD הודיע שלראשונה מזה עשור, כל 45 המדינות שהוא עוקב אחריהן צומחות ו-33 מהן אף האיצו השנה את קצב הצמיחה שלהן. האינדיקאטור שמשקף את התחזית להתפתחות הסחר העולמי שפרסם לאחרונה ארגון הסחר העולמי, מלמד שסחר החוץ בעולם השתפר והשיפור אף צפוי להאיץ. מדד מנהלי הרכש הגלובאלי בתעשייה עלה לרמה הגבוהה ביותר מאז תחילת הסקר. הכלכלן הראשי של קרן המטבע אמר שאת ההתאוששות הגלובלית הרחבה שניכרת כעת לא ידענו במשך העשור האחרון.

 

ההתאוששות החלה בשנה שעברה, בעיקר בהובלת הצריכה הפרטית. על פי מדדי הסנטימנט הצרכני האחרונים בארה"ב ובאירופה,שעלו לרמות הגבוהות של העשורים האחרונים, הצריכה הפרטית החזקה צפויה להמשיך ולתמוך בצמיחה. אולם ההתפתחות החשובה של השנה הנוכחית באה לידי ביטוי בגידול בהשקעות החברות. על פי נתוני הצמיחה ברבעון השני, קצב הגידול של ההשקעות במדינות האירופאיות, יפן ובעיקר בארה"ב הולך ומתגבר. הצמיחה שמבוססת על ההשקעות וסחר החוץ הנה יציבה וממושכת יותר מאשר הצמיחה שמבוססת בעיקר על הצריכה הפרטית.

 

נקודה נוספת ראויה לציון, היא השיפור באינדיקאטורים בסין. סין מוזכרת כל הזמן ובצדק גם כמנוע צמיחה וגם כאחד מגורמי הסיכון המשמעותיים לכלכלה העולמית. השלטונות בסין מנסים לקרר במעט את התחומים הלוהטים במדינה כגון שוק הנדל"ן והשוק הפיננסי. החשש שמאמצים אלו יובילו לירידה בצמיחה בסין וישפיעו על הכלכלה העולמית היה אחד מגורמי הסיכון הבולטים ממנו דואגים המשקיעים בשנה האחרונה.

 

בינתיים, השלטונות בבייג'ינג מצליחים לשים רגל על ה"ברקס" בעדינות ובלי להוריד את קצב הצמיחה, שאפילו השתפרה בתקופה האחרונה. יתכן שמאמצי הקירור של השלטונות לא מספיק חזקים או שהכלכלה הסינית מצליחה לתפוס תאוצה ולפצות את עצמה בתחומים אחרים מתקדמים יותר שקשורים לטכנולוגיה, אנרגיה ירוקה וצרכנות חכמה.

 

השיפור בכלכלה העולמית לא היה ניכר בשווקים הפיננסיים בחודשים האחרונים. למרות שהכלכלה בהאצה ולמרות העלייה המשמעותית ברווחיות החברות בעונת הדוחות האחרונה, מדדי המניות בארה"ב, אירופה ויפן די דרכו במקום, במיוחד אם ננטרל כמה מניות טכנולוגיה גדולות. השווקים כמובן לא זולים במיוחד. חלקם, במיוחד השוק האמריקאי, יקרים יותר מאחרים באופן יחסי. אולם, הרמות הנוכחיות אינן חסרות תקדים ובמידה והכלכלה תמשיך להשתפר השווקים לא יוותרו במקום לאורך זמן.

 

למרות השיפור בכלכלה, עלייה באינפלציה לא נראית באופק. משוך כך הבנקים המרכזיים הגדולים פועלים בזהירות רבה להחזרת הריביות לרמות נורמאליות יותר, מה שגם אמור לסייע לשווקים. אפילו הנשיא טראמפ, שהשווקים כבר די התייאשו ממנו, עוד יכול להפתיע לטובה ולקדם רפורמה במס ורפורמות כלכליות מועילות נוספות. הרקורד של הממשל ובית המחוקקים עד עתה לא היה מדהים, אך להגיע לבחירות אמצע קדנציה בשנת 2018 בלי אף הישג כלכלי משמעותי תהיה פעולת התאבדות פוליטית ברורה למפלגה השלטת. כך שהם בוודאי יעשו מאמץ מאוד גדול להתגבר על המכשולים ולהעביר את הרפורמות - זו תהיה הפתעה טובה לשווקים.

 

לא צריכים כמובן לזלזל בסיכונים. המלחמות והפוליטיקה הגרועה יכולים לפגוע בצמיחה כלכלית בצורה אנושה. יחד עם זאת, המשקיעים צריכים לתת את המשקל העיקרי בשיקוליהם לנתונים הכלכליים, כי לאורך זמן הם אלה שקובעים את הטון.

 

 

 צילום: shutterstock

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x