$
משפט

העליון קבע: הירשזון יידרש לשלם מס של מאות אלפי שקלים על הגניבות שביצע בעמותת ניל"י

בכך הפכה נשיאת ביהמ"ש העליון היוצאת, מרים נאור, את הפסיקה התקדימית של השופט אליקים רובינשטיין שיצרה "רעידת אדמה" בעולם המיסוי

עמרי מילמן 18:3112.09.17

נשיאת בית המשפט העליון היוצאת, מרים נאור, קבעה היום כי פסק הדין בנושא קיזוז ההפסדים לאחור של שר האוצר לשעבר אברהם הירשזון יבוטל. פסק הדין המקורי, שנכתב על ידי המשנה לנשיאת העליון לשעבר, אליקים רובינשטיין נסוב סביב תשלום המס שאליו הירשזון נדרש בעקבות הגניבה שביצע ב-2004 מעמותת ניל"י של 1.9 מיליון שקל.

 

 

 

רובינשטיין פסק כי בניגוד להלכה הקיימת ולדרך שבה פורש החוק עד כה, הירשזון יוכל לקזז הפסדים לאחור ובכך יצר "רעידת אדמה" בעולם המיסוי שאיים לגרור את רשות המסים להחזרי עתק. הרשות ביקשה דיון חוזר בעליון שעכשיו הוכרע על ידי נאור בהרכב מורחב.

 

אברהם הירשזון אברהם הירשזון צילום: עמית שעל

 

ב-2011 נדרש הירשזון לשלם מס בעבור הכנסתו מהגניבה, זאת למרות שבמהלך החקירה ב-2009 השיב את הכסף שגנב זאת מאחר ולפי החוק בכל מקרה יש לשלם מס על הכנסה מגניבה, ואם מבקש הירשזון לקזז את תשלום המס שנדרש לשלם כהוצאה הוא יכול לעשות זאת רק באותה שנה (כלומר 2011) או בשנים שלאחר מכן, שכן בישראל עד כה החוק לא איפשר קיזוז הפסדים (במקרה הזה תשלום המס) לאחור.

 

בפסק הדין ציינה נאור כי "יתכן שהגיעה העת לבחון מחדש את מטרותיו של הסדר קיזוז ההפסדים, את השיקולים הרלוונטיים ואת האופן שבו ראוי להגשימם. אין לשלול שעשויים להיות מקרים נוספים שבהם ראוי יהיה לאפשר לקזז הפסדים... כאמור, זה הוא תפקידו של המחוקק לבחון אם יש מקום לשינוי." ואף השיתה הוצאות של 30 אלף שקל על הירשזון ועל זוג נאשמים נוסף שעתירתו חוברה לעתירתו של הירשזון לאחר שביקש לקזז הפסדים של 2.4 מיליון שקל שגנב מקופת חולים מכבי.

 

רובינשטיין שמר על עמדתו וציין כי "בעיניי אין הדעת סובלת כי אדם ישלם מלוא המס על כסף שהוחזר" בעוד שהשופטים

 

למעשה רובינשטיין נותר בעמדת יחיד, השופטים סלים ג'ובראן, אסתר חיות, נועם סולברג וחנן מלצר, הסכימו עם דברי הנשיאה וסברו כי אין לשנות את ההלכה הקיימת היום ולקבוע כי ניתן לקזז הפסדים לאחור.

 

חיות צינה כי "בהינתן ההשלכות מרחיקות הלכת שיש לפרשנות זו לעומת המדיניות הפיסקאלית שנהגה בישראל עד כה והגישות השונות הנקוטות בעולם בהקשר זה, נראה לי כי אין מקום ל"חקיקה השיפוטית" שביצעו שופטי הרוב בפסק הדין נושא הדיון הנוסף, וכי מן הראוי להותיר מלאכה זו למחוקק"

 

פסיקתו הקודמת של העליון התקבלה בפברואר 2015, והרעידה את עולם המס בארץ, הפסיקה קבעה כי הירשזון יוכל לקזז רק 50% מהסכום כמעין פשרה. מספר חודשים לאחר מכן הגישו הפרקליטות ורשות המסים בקשה לדיון חוזר שהתקבלה על ידי העליון.

 

עו"ד עדי ברקאי, המתמחה בייצוג בעבירות צווארון לבן ומיסוי פלילי, אמר כי: "על פניו מדובר בבשורה רעה למשלמי המסים. בדיון הנוסף שניתן היום ושרבים ציפו לו, ביטל בית המשפט העליון את פסק דינם של השופטים רובינשטיין וסולברג משנת 2015 אשר התיר לנישומים לקזז רטרואקטיבית הוצאות והפסדים שהוצאו על ידם בשנים מאוחרות. לטעמי מדובר בהחלטה נכונה משפטית, למרות אי הנחת שהיא יוצרת. בית המשפט עושה אפוא סדר באנדרלמוסיה שנוצרה מאז פסק דינם של השופטים רובינשטיין וסולברג, ומשאירה את השאלה האם צודק לגבות מס מעבריינים שהחזירו את כספי הגניבה, לפתחם של חברי הכנסת, וייתכן שהדבר יוביל לשינוי החקיקה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x