$
בארץ

אנשי האוצר נשמו לרווחה: מסים של 4 מיליארד שקל ייכנסו למדינה עוד השנה

בעקבות השלמת עסקת הענק בין אינטל ומובילאיי, ישולם מס רווחי הון של כ-4 מיליארד שקל בעיקר ממכירת מניותיהם של המשקיע שמואל חרל"פ והמייסדים אמנון שעשוע וזיו אבירם. העסקה תביא לעלייה משמעותית בעודפי גביית המסים שכבר היום עומדים על כ-2 מיליארד שקל

עמרי מילמן 22:3208.08.17

השלמת עסקת הענק בין אינטל ומובילאיי בשווי 15.3 מיליארד דולר לא שימחה אתמול רק את בעלי המניות, אלא גם איפשרה לאנשי משרד האוצר לנשום לרווחה.

 

 

העסקה אמורה להכניס לקופת האוצר כ־4 מיליארד שקל ממס רווחי הון של בעלי מניות מובילאיי, בעיקר ממכירת מניותיהים של המשקיע שמואל חרל"פ ומייסדי החברה היו"ר אמנון שעשוע והמנכ"ל הפורש זיו אבירם. העסקה תביא לעלייה משמעותית בגביית המסים ובעודפי הגבייה, שכבר כיום עומדים על קצת פחות מ־2 מיליארד שקל, ויותר ממחציתם בעקבות גבייה חד־פעמית בעקבות עסקת כתר פלסטיק משנה שעברה.

 

עסקאות בסדר גודל כזה לעיתים משולמות בהדרגה, אולם לפי הסיכום המוקדם שנעשה בין רשות המסים, בנק ישראל, משרד האוצר ובעלי המניות, התשלום - שיבוצע עוד השנה - ייעשה בדולרים ולא בשקלים. הסיכום נועד למנוע מהעסקה להשפיע על שער המטבע וייסוף יתר של השקל, שחוזקתו כבר היום מקשה על היצואנים.

 

הדמיית מערכת מובילאיי הדמיית מערכת מובילאיי

 

 

מי שתשלם את המס טכנית, תהיה אינטל שכן היא תנכה את המס ישירות מהתשלום שתעביר לבעלי המניות ותעביר אותו (בדולרים) לרשות המסים. התשלום יעבור למעשה לבנק ישראל ויופקד יחד עם יתרות המט"ח של בנק ישראל, שכנגד אותו סכום יעביר שקלים לרשות המסים. החשש מאותו ייסוף חלחל לשוק כבר לפני חודשים, מה שהביא את רשות המסים ובנק ישראל, באופן חריג, להודיע על הסיכום כבר בחודש מאי.

 

התשלום החריג אמנם חד־פעמי, ולכן לא מאפשר למשרד האוצר לתכנן לגביו שום תוכניות. בלאו הכי, הוצאות הממשלה מוגבלות על ידי כלל פיסקלי אחר, כך שאלא אם שר האוצר משה כחלון ישנה את החוק, הכסף מיועד להקטין את החוב הממשלתי.

 

אולם ייתכן שזה בדיוק מה שיצטרכו כעת במשרד האוצר. נתוני ביצוע התקציב שפורסמו בתחילת השבוע מעלים כי הגירעון ל־12 החודשים האחרונים עלה בחודשים האחרונים וכעת עומד על 2.6%, כאשר יעד הגירעון שמותר על פי החוק השנה הוא 2.9%. החשש כי הגירעון יחרוג בסופו של דבר מהמותר, בעיקר בגלל הוצאות הביטחון שחורגות באופן משמעותי מהמסגרת.

 

סעיף נוסף שעלול להוביל לחריגה מהתקציב היא תוכנית נטו משפחה של כחלון. התקציב לתוכנית אמור להגיע מכרית הביטחון של התקציב, שנשמרה ל־2018 במסגרת התקציב הדו־שנתי.

 

אותם 4 מיליארד שקל, קצת מרגיעים את החשש הזה. מה שכמובן מעלה את השאלה, האם כחלון יאפשר למערכת הביטחון לחרוג מההוצאות שלה ומהמסגרת התקציבית, על חשבון אותן הכנסות חריגות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x