$
משפט

תביעת בוררות של יצחק תשובה מול עידן עופר עלולה לקזז כ-10% מהשווי של או.פי.סי

מאגר הגז תמר דורש 38 מיליון דולר מתחנת הכוח במישור רותם בשל תשלומים חסרים הקשורים באופן הצמדת מחירו של הגז הטבעי. באו.פי.סי דוחים את טענות תמר ומציינים בתשקיף שהציגו לקראת ההנפקה הראשונה של החברה כי סביר שיזכו בתביעה

ליאור גוטמן 09:3302.08.17
מאגר תמר הגיש לפני מספר שבועות תביעת בוררות נגד תחנת הכוח שבבעלות או.פי.סי, בטענה של תשלום חסר עבור הגז שמשמש להפעלת תחנת הכוח שלה שמוצבת במישור רותם. עיון בתשקיף החברה שיצא לקראת הנפקה ראשונה של החברה (IPO) שאמורה להתקיים היום (ד'), מגלה שבסוף יוני האחרון "הגישה קבוצת תמר בקשה לפתיחת הליך בוררות נגד רותם בפני ה- LCIA (או The London Court of International Arbitration), הוא מוסד בוררות שנבחר בהסכם שנוסח בין הצדדים כמקום אליו מגיעים בכל אימת שהסכום שבמחלוקת עובר רף של כמה עשרות מיליוני שקלים". הנימוק הרשמי להגשת תביעת הבוררות הוא, "אופן הצמדת נוסחת המחיר של הגז הטבעי בהסכם האספקה של רותם בשל פיצול תעריפי החשמל בחודש יולי 2013".

 

בתשקיף מדווחת או.פי.סי כי מחיר הגז בין הצדדים (כיום כ-4.7 דולר ליחידת אנרגיה - ל"ג) מבוסס על מחיר בסיס בשקלים שנקבע במועד חתימת ההסכם (2012), בהצמדה לשינויים בתעריף רכיב הייצור, המהווה חלק מהתעו"ז (תעריף זמן ועומס שנקבע על ידי רשות החשמל - ל"ג), כאשר 30% מההצמדה בכלל מיוחסת לשער החליפין היציג של הדולר.

 

אז מה מקור הסכסוך בין הצדדים? לפי או.פי.סי, "בחודש יולי 2013 פרסמה רשות החשמל ארבעה מדדים עבור תעריף רכיב ייצור החשמל, הנעים בין 2.333 שקל למגה וואט שעה ל-386 שקל למגה וואט שעה", כאשר בינואר 2015 פורסם תעריף חדש. הצדדים לא הצליחו להסכים לאיזה מהתעריפים יש להצמיד את מחיר הגז. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי כל נסיונות הפשרה בין הצדדים עלו בתוהו והובילו  לכך שמאגר תמר הגיש לפני כחמישה שבועות תביעת בוררות בדרישה לקבל את הפרשי המחיר. בכמה כסף מדובר? "קבוצת תמר דורשת כי ישולם לה סכום של כ-33 מיליון דולר בתוספת ריבית אשר לטענת תמר נכון למועד הגשת הבקשה לפתיחת הליך בוררות עומדת על סך של כ-5 מיליון דולר", כלומר סך של כ-38 מיליון דולר שהם כ-150 מיליון שקל.

 

 

עידן עופר, בעל השליטה באו.פי.סי עידן עופר, בעל השליטה באו.פי.סי צילום: בלומברג

 

 

כולם שילמו חוץ מאו.פי.סי

 

לפני כשבוע וחצי (20 ביולי) הגישה או.פי.סי רותם (תחנת הכוח) את תגובתה לבקשה לפתיחת הליך בוררות, שם היא דוחה את טענות תמר ומבקשת שתעריף החשמל יקבע על פני הנמוך מבין השנים", כאשר עד שתתקבל תשובה הופקד רוב הכסף בנאמנות. "להערכת רותם, סביר יותר מאשר לא שעמדת רותם תתקבל ולפיכך לא נרשמה הפרשה בדוחות הכספיים בגין הסכסוך האמור", מסכמים שם, אולם הם לא מציינים שאם הם יפסידו בתביעת הבוררות, אזי התשלום המיידי למאגר תמר, בהתחשב בהפרשי ריבית והצמדה, עלול להגיע עד ל-40 מיליון דולר, שהם כ-10% משווי החברה כפי שהוא נקבע אתמול (ד') על ידי מחברת הייעוץ אנטרופי שהעריכה את שווי או.פי.סי בכ-392 מיליון דולר, זאת לקראת השלב המוסדי בהנפקת המניות הראשונית (IPO).

 

מה שעוד נשמט מהדיווח של או.פי.סי הוא שמאגר תמר ניהל את תביעות הפרשי הכספים הללו מול כל תחנות הכוח האחרות להם הוא מספק גז, ובכולן נמצאה פשרה כזו או אחרת במסגרתה שולמו לתמר תוספות של מיליוני עד עשרות מיליוני שקלים. אחד הלקוחות שהסכים לשלם הוא תחנת הכוח בנייר חדרה, בבעלות או.פי.סי, שהעביר את חלקו שנאמד בכמה מיליוני שקלים. לעומתם, או.פי.סי היחידה שלא הסכימה לשלם את הפרשי המחיר, ועתה הנושא "יימרח" שנה עד שנתיים במוסד בוררות בלונדון.

 

תמר ואו.פי.סי סרבו להתייחס לידיעה. 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x