$
משפט

ועד חברת החשמל מפסיק את העיצומים למשך 60 יום

במהלך "הפסקת האש" יקיימו העובדים וההנהלה מו"מ על הרפורמה - ולאחריה ידווחו לבג"ץ אם הושגה התקדמות

ליאור גוטמן 17:2820.07.17

ועד עובדי חברת החשמל הודיע כי יפסיק את העיצומים למשך 60 יום, בהם יתקיים מו"מ עם ההנהלה. הוועד טוען שהוא עושה זאת כצעד חד צדדי ללא פסיקת בג"ץ, וממחר (ו') הגבייה בחברת החשמל תתחדש והייצור הפרטי יקודם.

 

למעשה, החל מיום ראשון הצדדים ינהלו מו"מ לאורך 60 יום לאחריהן ידווח לבג"ץ האם נמצאה פשרה בעניין הרפורמה.

 

הנהלת חברת החשמל מסרה בתגובה כי "עמדת חברת החשמל היתה מלכתחילה שיש לנהל משא ומתן בין הצדדים ושהעיצומים לא צריכים להתקיים. אנחנו מברכים על הצעד האחראי של העובדים, שהפסיקו חד צדדית את העיצומים ומקווים לניהול של משא ומתן מהיר ויעיל עד יישום רפורמה מוסכמת במשק החשמל"

 

 

 

בדיון שנערך היום (ה') הציעו שופטי בג"ץ לעובדי חברת החשמל ולמדינה "הפסקת אש" של 100 יום - בהם לא יוכנסו יצרני חשמל חדשים, לא יתבצע קיזוז חשבוניות לספקים ולא יתקיימו עיצומים. זאת, במסגרת הערעור שהגישה המדינה על החלטת בית הדין הארצי לעבודה לאפשר לעובדי חברת החשמל לשבות.

 

בסביבות 16:30, יצאו השופטים, אסתר חיות, נעם סולברג ודוד מינץ, להפסקה בה ינסחו צו ביניים. הוויכוח הגדול הוא האם ייעשו שינויים במשק החשמל או בחברת החשמל בתקופת הפסקת האש. משרדי האוצר והאנרגיה מסכימים להפסקת אש רק בחברת החשמל, ואילו העובדים מסכימים להפסקת אש בכלל משק החשמל.

 

המדינה הודיעה בתגובה כי תקיים מו"מ עם העובדים עוד כמה שצריך - אבל היא מסרבת להקפאה של הרפורמה ל-100 יום; זאת, מאחר שהמשמעות של שמירת הסטטוס קוו למשך 100 יום היא שהרפורמה בחברת החשמל לא תקודם עד לסוף 2017 (אם מביאים בחשבון את תקופת החגים) - כולל הקפאת החלטת ממשלה לסגור ארבע מתוך שש תחנות הכוח הפחמיות בחדרה ולהעבירן מידי חברת החשמל למגזר הפרטי.

 

"אנחנו הצענו משהו מעשי. 100 יום בהם אין שינוי בסטטוס קוו ואין עיצומים. תקראו לזה איך שבא לכם. תוך 7 ימים תדונו על הפערים, והכל בצורה עניינית. תרצו להפסיק 30 יום? תבוא עליכם הברכה", אומרת השופטת חיות.

 

תחנת כוח של חברת החשמל (ארכיון) תחנת כוח של חברת החשמל (ארכיון) צילום: ישראל יוסף

 

מוקדם יותר, תהתה חיות האם לעובדים יש זכות שביתה, "ביקשתם זכות שביתה חופשית וקיבלתם. צריך לסווג את זכות השביתה ולצערנו ביה"ד הארצי לא סיווג אותה", אמרה, ורמזה שאולי בג"ץ יתערב בזכות השביתה של העובדים. לדבריה, "יש פסק דין ארצי שקבע את קביעותיו. אם נחשוב שכל מה שהוא קבע שגוי אז נשמט השטיח מהשאלה האם השביתה חוקית והאם למדינה יש חובת היוועצות עם העובדים". 

 

הצהרת הוועד על הפסקת העיצומים נעשתה מבלי שהצדדים הסכימו על הצעת בג"ץ.

 

השביתה בחברת חשמל החלה בפועל באמצע יוני ובאישור ביה"ד הארצי לעבודה. חלק ממנה כולל תשלום חלקי (90%) לספקים ואי הנפקת חשבונות חשמל, מה שגורר בור תזרימי בחברת חשמל של 2 מיליארד שקל בחודש. חברת החשמל כבר נטלה הלוואות של 1.3 מיליארד שקל והבוקר דיווחה שהיא עלולה להיקלע להורדת דירוג אשראי

 

עו"ד אורנה לין, שמייצגת את ההסתדרות, טענה כי זכות השביתה היא זכות יסוד ולכן אין לפגוע בה בוודאי שרפרומה תוביל לפיטורים של 6,000 איש. מנגד פרקליטות המדינה טענה שלמדינה אין חובת היוועצות על רפורמות כיון שהיא הריבון

בטל שלח
    לכל התגובות
    x