$
בארץ

ליברמן מאותת לטיסנקרופ: ספינות סער 6 יאובזרו בציוד ישראלי

משרד הביטחון הודיע כי המערכות לספינות שנרכשו מהענקית הגרמנית, שלא עומדת בתנאי רכש הגומלין בישראל, יירכשו רק מהתעשיות הביטחוניות בארץ

אדריאן פילוט 08:2610.07.17

משרד הביטחון הודיע אתמול כי כל האבזור של ארבע ספינות המגן סער 6 שנרכשו מחברת טינסקרופ הגרמנית תמורת 430 מיליון יורו ושמיועדות לאבטחת אסדות הגז יהיה כחול־לבן בלבד ויירכש מהתעשיות הביטחוניות הישראליות. מדובר במערכות לחימה שיותקנו בספינות. היקף הרכש הצפוי עומד על כ־1.5 מיליארד שקל.

בימים אלה מקיים מינהל הרכש מכרזים והליכי רכש של מגוון רחב של מערכות שיותקנו בספינות. בין היתר, מדובר במערכות לוחמה אלקטרונית, מערכות הגנה ויירוט, מחשוב, תוכנה, תשתיות, שליטה ובקרה ועוד.

 

 

"משרד הביטחון חרת על דגלו להעמיק את הרכש בישראל, גם במצב של שוק תחרותי קשה שבו ישנו היצע בינלאומי רחב ובתקציב שקלי, ככל הניתן", כך מסר אתמול בשם משרד הביטחון אל"מ (במיל') אבי דדון, סמנכ"ל וראש מינהל הרכש במשרד. בהודעה הודגש כי משרד הביטחון עומד על כך שרוב הרכש לפרויקטים יהיה מתוצרת כחול־לבן "באופן שיזרים תקציבי רכש גדולים לתעשיות הביטחוניות ושישמר מאות רבות של מקומות עבודה".

 

שר הביטחון אביגדור ליברמן במפעל עשות אשקלון שר הביטחון אביגדור ליברמן במפעל עשות אשקלון צילום: אריאל חרמוני

 

 

שר הביטחון אביגדור ליברמן הוסיף כי "התעשיות הביטחוניות הן ממנועי הצמיחה המרכזיים בישראל. עסקאות הרכש הללו הן בעלות משמעות רבה לכלכלת המדינה. לכן יש חשיבות עצומה להמשך ההשקעה בתעשיות הביטחוניות המצוינות והמתקדמות שמפרנסות עשרות אלפי משפחות באופן ישיר ועקיף בכל רחבי הארץ, ומכניסות לכלכלה המדינה מיליארדי דולרים מדי שנה".

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט", בסוף החודש יגיעו נציגי טיסנקרופ לשימוע ברשות לשיתוף פעולה תעשייתי (רשפ"ת) במשרד הכלכלה לאחר שהחברה לא עמדה בהתחייבויותיה לרכש גומלין בישראל בהיקף של 407 מיליון יורו במסגרת העסקה שבה רכשה ממנה ישראל צוללות ב־1.2 מיליארד יורו, העסקה לרכישת ספינות סער 6 ועסקה נוספת. עד כה טיסנקרופ ביצעה רכש גומלין בישראל בהיקף של 220 מיליון יורו, כך שהיא מחויבת לרכש נוסף בהיקף של כ־190 מיליון יורו.

 

לאחר השימוע יוכל משרד הכלכלה לכלול את החברה הגרמנית ברשימה השחורה שלו. המשמעות היא שטיסנקרופ לא תוכל לבצע עסקאות עם מוסדות ישראליים, ציבוריים או ממשלתיים, במשך חמש שנים. ההחלטה הסופית בנושא אינה תלויה ברשפ"ת בלבד. לפי התקנות, גם לעמדת החשב הכללי במשרד האוצר רוני חזקיהו ולעמדת שר הביטחון יש משקל בעת קבלת ההחלטה, שכן במידה שחברה מפרה את התחייבויותיה, הרשפ"ת יכולה להכניס אותה לרשימה השחורה "בהסכמת החשב הכללי, תוך התייעצות עם השר הקשור לסוגיה", לשון התקנות. הדיונים עם ליברמן וחזקיהו בנושא יחלו רק לאחר שהשימוע ייערך. לפי גורמים המקורבים לשניים, הם מעודכנים בנושא כבר זמן מה.

 

ההתבטאויות של ליברמן ודדון אתמול אמנם מחזקות את המחויבות של משרד הביטחון לרכש ישראלי ולחיזוק המשק, אך במידה רבה הן גם מעבירות מסר לחברה הגרמנית. עם זאת, הודעת משרד הביטחון רומזת לכך שגם אם טיסנקרופ אכן תיכנס לרשימה השחורה של הרשפ"ת, הדבר ישפיע על עשיית עסקים עתידית מולה ולא יסכן עסקאות שכבר נחתמו ושנמצאות בשלבי ביצוע.

 

בתחילת החודש אמר ל"כלכליסט" גורם בכיר במשרד הכלכלה שלא הופתע מהתנהלות הגרמנים כי "טיסנקרופ היא חברה שקשה להתנהל מולה. היא ידועה בכל מקום כחברה כזאת. כבר משנות התשעים החברה התעכבה בביצוע רכש גומלין בישראל". לדבריו, הסיבה לכך היא ש"חברות דוגמת טיסנקרופ מבינות שהמוצרים שהן מספקות לישראל חיוניים והן מנצלות זאת כדי לא להשלים את רכש הגומלין שלו הן מחויבות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x