$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

חיסכון לכל ילד: 64% מהתוכניות בקופות גמל, היתר בבנקים

הבנקים הגדולים, הפועלים ולאומי, הם המרוויחים העיקריים מכך שהורים שלא בחרו אקטיבית גוף חיסכון מנותבים אוטומטית לבנק שבו מתנהל חשבונם. עבור 32% מהילדים הזכאים לא נבחר גוף חיסכון, וכספם פוזר בין הבנקים והקופות

עמרי מילמן 06:5810.07.17

הוריהם של כ־970 אלף ילדים, מתוך 3 מיליון זכאים, לא בחרו אקטיבית את הבנק או קופת הגמל שינהלו עבורם את תוכנית חיסכון לכל ילד. כך עולה ממסמכים של משרד האוצר וביטוח לאומי שהגיעו לידי "כלכליסט". במסגרת התוכנית, המדינה מפקידה 50 שקל בחודש לילדים עד גיל 18 לתוכנית חיסכון בבנק או בקופת גמל.

 

כמעט חודש עבר מהמועד האחרון שבו הורים יכלו לבחור באיזה גוף להפקיד את החיסכון, בבנקים או בקופות הגמל, ורק הוריהם של 68% מהילדים הזכאים בחרו אקטיבית. את יתר ה־32% נדרשו ביטוח לאומי והאוצר לחלק לפי ברירת המחדל שפורסמה עם השקת התוכנית: עבור ילדים מעל גיל 15 יופקד החיסכון בבנקים, בהתאם לבנק שבו נמצא חשבון ההורים, ועבור ילדים מתחת לגיל 15 מחולקים הילדים רנדומלית בין קופות הגמל.

 

 

 

בנק הפועלים מובילאת רשימת הגופים שבהם נפתחו חסכונות ברירת מחדל, עם 90 אלף תוכניות חדשות. אחריו ברשימה מופיע בנק לאומי, עם 67 אלף תוכניות חדשות. המצב נובע מכך שאלה שני הבנקים הגדולים בישראל, ובהתאם הכי הרבה הורים מנהלים בהם את חשבונותיהם. בבנק הפועלים גם בחרו הכי הרבה הורים לפתוח תוכניות חיסכון.

 

בסוף הרשימה נמצא בנק מסד, שבו כפי הנראה להכי מעט הורים (שלא בחרו באופן אקטיבי) יש חשבון, שכן רק 13 אלף תוכניות חדשות ייפתחו בו. הוא סוגר את הרשימה גם בין ההורים שבחרו באופן אקטיבי.

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: שאטרסטוק

 

 

מנגד, החלוקה שנעשתה כברירת מחדל בקופות הגמל היתה שוויונית בין 12 הגופים שבתוכנית. 660 אלף הילדים שלא נקבע עבורם אפיק חיסכון פוצלו לקבוצות של כ־55 אלף, מספר החסכונות שנפתחו בכל אחת מקופות הגמל. כך, שהחלוקה בין קופות הגמל הושפעה מהבחירה האקטיבית של ההורים. רובם בחרו להפקיד את כספי ילדיהם באלטשולר שחם, וזו תיהנה מהפקדות של 743 אלף ילדים. אחריה נמצאת קופת הגמל פסגות, שבה יופקדו 322 אלף חסכונות.

 

בתוכנית חיסכון לכל ילד ניתנה להורים אפשרות להפקיד 50 שקל נוספים לילדים, וכ־65% בחרו לעשות זאת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x