$
דעות

חברות הפארמה בבורסה מציגות: קניבליזם במסווה של קונסולידציה

מאבקי ההשתלטות שהחלו לפני קצת יותר משנתיים הותירו את שלוש חברות הפארמה הגדולות בבורסת ת"א - טבע, מיילן ופריגו, פצועות וחבולות

דרור רייך 07:3007.06.17

כמו במשולש ברמודה, מאבקי ההשתלטות שהחלו לפני קצת יותר משנתיים הותירו את שלוש חברות הפארמה הגדולות בבורסת ת"א פצועות וחבולות. טבע נסחרת בשווי של פחות מ־30 מיליארד דולר, שפל של יותר מעשור. מיילן ופריגו נסחרות בשווי של 20 ו־10 מיליארד דולר בהתאמה — פחות ממחצית שווי הצעות הרכש שקיבלו בהתגוששות הרכישות של קברניטי החברות.

 

אבל המפסיד האמיתי הוא הציבור הישראלי, כבעל מניות באמצעות כספי הפנסיה שלו.

 

הפרקים הקודמים במשולש התרופות טבע־מיילן־פריגו החלו באפריל 2015, כשענקית הפרמצבטיקה הישראלית טבע רצתה לרכוש את מיילן ב־40 מיליארד דולר, תמורה שמשקפת מחיר של 82 דולר למניית ענקית תרופות ההולנדית. באותו חודש הדהימה מיילן עם הצעת רכש לפריגו, בעוד מיטב האנליסטים עדיין עוסקים באפשרות מיזוגה עם טבע.

 

מיילן הציעה לרכוש את פריגו תמורת 29 מיליארד דולר — כלומר 205 דולר למניה אחת של חברת התרופות האירית. כחלק מהעסקה מיילן אף נרשמה למסחר בתל אביב ונהפכה למניה השנייה בגודלה בבורסה המקומית.

 

לפריגו כבר היתה רגל ישראלית, בעקבות רכישת חברת התרופות הישראלית אגיס ב־2005 ממורי ארקין תמורת 820 מיליון דולר.

 

אבל מיילן והיו"ר הדומיננטי שלה (לשעבר) רוברט קורי לא היו בעניין של טבע. הוא רצה את פריגו. אך גם פריגו והמנכ"ל (לשעבר) ג'ו פאפא, המזוהה איתה כל כך, היו מעוניינים במיילן. טבע אפילו פעלה בדלת האחורית ורכשה בשוק החופשי מניות של מיילן עד אחזקה של 5% כמעט, בשווי של כ־1.7 מיליארד דולר, תוך החלפת מהלומות מילוליות בין ארז ויגודמן המנכ"ל (לשעבר) של טבע וקורי.

 

והמסקנה? לפעמים מי שמנסה לנגוס ביס גדול מדי עלול לאבד את מה שהשיג ולהישאר בלא כלום.

 

 

ג'וזף פאפא ג'וזף פאפא צילום: נמרוד גליקמן

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x