$
דו"ח המבקר 2017
דוח המבקר 2017

דו"ח המבקר

איך הצליח משגיח כשרות לעבוד 27 שעות ביום ב-18 בתי עסק?

המבקר חושף שורה של חשדות לשחיתות ומרמה במערכת הכשרות, ובהן חשדות לדיווחים על שעות עבודה כוזבות של משגיחי כשרות שבלתי אפשרי לבצע

שחר אילן 16:0016.05.17

דו"ח מבקר המדינה חושף שורה של חשדות לשחיתות ולמרמה במערכת הכשרות. ביקורת חריפה במיוחד מותח המבקר על המועצה הדתית ירושלים שבה התגלו "פגיעה חמורה בסדרי המנהל התקין והפרה בוטה של נוהל הכשרות". המבקר חושף שורת פרשיות של חשד לדיווחים כוזבים על שעות עבודה במועצות הדתיות בירושלים, נתניה ורחובות וקובע שמדובר ב"כשל חמור של המועצות הדתיות". בין היתר, משגיח כשרות בירושלים שובץ "לעבוד" ב-18 בתי עסק בהיקף של 27 שעות ביום - בניגוד לכל היגיון.

 

כ-3,800 משגיחי כשרות מופעלים על ידי מועצות דתיות, מתוכם 95% מועסקים על ידי בתי העסק שעליהם הם משגיחים. שיעור ניכר ממשגיחי הכשרות במועצות הדתיות בירושלים, נתניה ורחובות מועסקים "בהיקף בלתי סביר שלא ניתן לבצעו". 40 משגיחים במועצה הדתית בירושלים אמורים לעבוד יותר מ-16 שעות ביום ו-16 אמורים לעבוד בין 20 ל-24 שעות. המבקר קובע ש"המועצות הדתיות העלימו עין. הדבר מעורר חשש שמדובר בהקצאה כוזבת של שעות. זהו מצב בלתי נסבל שיש בו משום פגיעה באמון הציבור".

 

 

 

אחד המשגיחים הוצב ב-18 בתי עסק, ובסך הכול הוטל עליו לעבוד 27 שעות ביום. תופעה רחבה של משגיחים בהיקף שעות בלתי אפשרי התגלתה גם במועצות הדתית נתניה ורחובות. בנתניה נמצא משגיח שהיקף השעות שלו מסתכם ב-21 שעות ביום וברחובות – 20.

 

מהמועצה הדתית בירושלים נמסר ש"שעות השגחה" אינן "שעות עבודה" אלא שעות האמורות לשקף את תחום האחריות של המשגיח. מהמועצה הדתית בנתניה נמסר ש "שעת השגחה היא ברוטו כלומר מכילה גם את הדרך בין עסק אחד למשנהו". מהמועצה הדתית ברחובות נמסר ששעות העבודה של המשגיחים הופחתו.

 

המשגיחים מפקחים על עצמם

 

שיעור גבוה של עובדי המועצות הדתיות בירושלים ובנתניה עובדים גם כמשגיחי כשרות ללא היתר, למרות החשש הברור לניגוד אינטרסים. מספר השעות שהם אמורים לעבוד במועצה ובבתי העסק "הוא לעיתים חריג ובלתי סביר שלא ניתן לבצעו בפועל. עולה החשש", קובע המבקר, "שהם מקבלים שכר מבתי העסק ומהמועצות הדתיות עבור שעות שאינם מבצעים בפועל". זהו "כשל חמור ועצימת עיניים חמורה ביותר של המועצות הדתיות".

 

23 מתוך 56 העובדים (41%) במטה המועצה הדתית ירושלים משמשים גם בתפקיד משגיח כשרות, וזאת ללא היתר כנדרש בנוהל. 16 מתוכם עובדי במחלקת הכשרות, ולכן אסור להם לשמש כמשגיחים. מפקח המועסק במשרה מלאה במועצה הדתית ירושלים מועסק גם כמשגיח בשישה בתי עסק (מסעדות ואטליזים) בהיקף מצטבר של 9 שעות ביום, כלומר הוא אמור לעבוד בסך הכול 17 שעות ביום. שישה מפקחי כשרות שימשו גם כמשגיחי כשרות באזורים שהם מפקחים עליהם, כלומר פיקחו על עצמם.

מבקר המדינה יוסף שפירא מבקר המדינה יוסף שפירא צילום: אלכס קולומויסקי

 

המבקר קובע שהמועצה הדתית בירושלים וכן יו"ר המועצה יהושע ישי "נותנים יד להפרה חמורה ושיטתית של סדרי מנהל תקין". הם אחראים ל"הפרה בוטה וברגל גסה של נוהל הכשרות". ישי מסר שהעבודה הנוספת היא תוצאה של שכרם הנמוךשל עובדי המועצה. כן טען ששעת השגחה מבוססת על הרתעה ואינה זהה לשעת עבודה. המבקר דוחה טענה זו כיוון שבתי העסק נדרשים לשלם תשלום אמתי עבור שעות וירטואליות כביכול."יש לראות זאת בחומרה יתרה ולהפסיק נוהג זה לאלתר". במועצה הדתית חיפה אחד המפקחים מוצב גם כמשגיח בשבעה בתי עסק בעיר בהיקף של 12 שעות מדי יום, כלומר אמור לעבוד כמפקח וכמשגיח כ-20 שעות מדי יום.

 

ב-20 מועצות דתיות נמצאו 26 מקרים של קרבה משפחתית אסורה בין בעלי תפקידים במועצה ובין משגיחים הפועלים בתחומה. חמישה מקרובי משפחתו של בעל תפקיד באגף הכשרות במועצה הדתית ירושלים, ובהם שלושה מאחיו, מועסקים במועצה כמשגיחי כשרות, בניגוד לנוהל הכשרות.במועצה הדתית נתניה שני משגיחי כשרות הם בנו ואחיו של אחד ממפקחי הכשרות. במועצה הדתית פתח תקווה למפקח כשרות יש אח, חתן וגיס שהם משגיחי כשרות. מבקר המדינה רואה בחומרה את התופעה היוצרת "חשש ממשי לניגוד עניינים ולתפקוד בלתי תקין של מערך הפיקוח על הכשרות".

 

נטל כספי עודף על הציבור

 

המבקר מציין כי "לכשרות ישנה השפעה על יוקר המחיה. התופעות שהועלו בביקורת זו מביאות להטלת נטל כספי עודף על הציבור". בין הליקויים שמביאים לתוספת עלות לכשרות: קביעת דרישות כשרות מחמירות בירושלים ורחובותוקביעת היקף שעות השגחה בלתי סביר למשגיח. המועצה הדתית ירושלים והרבנות לכשרות ארצית גבו תשלומים בלתי חוקיים עבור השגחה. הרבנויות בירושלים ובנתניה מטילות הגבלות על הכנסת מזון שקיבל הכשר ממועצות דתיות אחרות.

 

התגלו פערים עצומים בעלות שעות השגחה חודשיות בין מועצות דתיות. עלות שעת השגחה חודשים בירושלים היא 600-500 ש"ח, לעומת 1,320 ש"ח באשדוד ו-1,440 ש"ח בתל אביב-יפו . מדובר בפער של עד 190%.בשמונה פיצריות שנבדקו בנתניה נע התעריף לשעת השגחה בין 500 ש"ח ל-1,750 ש"ח. המבקר קובע ש"הדבר מעלה חשש ליחס מפלה של המועצה הדתית נתניה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x