$
משפט

ממשיך להסתבך: בית המשפט בפרו רוצה להביא את יוסי מימן לחקירה

איש העסקים ניהל בעבר מגעים להסדר עד מדינה עם פרו. ככל הנראה המגעים כשלו, שכן המדינה הוציאה צו הבאה נגד מימן, החשוד בתיווך שוחד בהיקף של 11 מיליון דולר מחברת הבנייה אודרברכט לנשיא לשעבר אלחנדרו טולדו. לישראל אין הסכם הסגרה עם פרו

רן אברמסון ותומר גנון 07:0516.05.17

בית המשפט בפרו הוציא צו הבאה לאיש העסקים יוסי מימן, החשוד שתיווך בשוחד שניתן לנשיא פרו לשעבר אלחנדרו טולדו. על פי החשד, מימן שימש כמתווך באמצעות חשבונותיו כדי להעביר לטולדו שוחד כספי בהיקף של כ־11 מיליון דולר מחברת הבנייה הברזילאית אודרברכט.

על פי דיווח ביומון הפרואני "אל קומרסיו" ובכלי תקשורת נוספים, מימן לא שיתף פעולה עם חוקרים שהגיעו במיוחד לישראל כדי לגבות ממנו עדות, ולכן הרשויות בפרו דורשות כעת שיתייצב לחקירה במדינה. המשמעות היא שבשלב זה המגעים להסדר עד מדינה בין מימן לרשויות בפרו, שעליהם דווח ב"כלכליסט", עלו על שרטון.

 

הרשויות בפרו, שכבר הוציאו צו הבאה לנשיא לשעבר טולדו בפברואר, הוציאו צווים נוספים לאשתו של טולדו אליאן קארפ ולישראלי אבי דן און, שהיה ראש צוות האבטחה של טולדו בזמן כהונתו כנשיא בשנים 2001–2006 — כך על פי הדיווחים בתקשורת בפרו.

 

השחיתות שטלטלה את ברזיל

 

החקירה נגד טולדו ומימן היא חלק מפרשת שחיתות שנחשפה ב־2015 וטלטלה את ברזיל. בשנה האחרונה התגלגלה הפרשה למדינות נוספות באמריקה הלטינית. במרכז ההסתעפות הפרואנית של פרשת השחיתות עומדת חברת הבנייה הברזילאית אודרברכט, חברת הבנייה הגדולה ביותר בדרום אמריקה.

 

נשיא פרו לשעבר אלחנדרו טולדו. צו הבאה הוצא גם נגדו נשיא פרו לשעבר אלחנדרו טולדו. צו הבאה הוצא גם נגדו צילום: איי אף פי

 

הרשויות בפרו חושדות שמימן שימש כמתווך להעברת כספי שוחד בין אודרברכט לבין טולדו. לפי דיווחים קודמים ביומונים הפרואניים "לה רפובליקה" ו"אל קומרסיו", החברה הברזילאית העבירה לפחות 11 מיליון דולר לחשבונות של חברות שנמצאות בבעלותו של יוסי מימן בסניף סיטיבנק בלונדון. לאחר מכן, על פי החשד, הכסף הועבר מאותם חשבונות לחשבונות בשוויץ ובפנמה שקשורים לטולדו עצמו.

 

התביעה בפרו טוענת, בין היתר, שטולדו השתמש בחלק מכספי השוחד כדי לקנות בית בשכונת יוקרה בבירת פרו לימה ב־3.75 מיליון דולר וכן שני משרדים בסכום של 882 אלף דולר. בתמורה לשוחד טולדו הבטיח לכאורה את זכייתה של אודרברכט במכרז לבניית מערכת כבישים מהירים שמחברת בין ברזיל לפרו ומגיעה עד חוף האוקיינוס השקט. לפי "לה רפובליקה", שציטט את אחד מעדי המדינה בפרשה, הכסף הועבר לטולדו בשנים 2005–2008 והתשלומים נעשו בהתאם להתקדמות העבודות על מערכת הכבישים.

 

מימן חשוד בפרשה נוספת בשם "תיק אקוטבע", שבה מתנהלת חקירה בעניין חברה בשם אקוטבע שהוקמה בקוסטה ריקה ושימשה לכאורה את הנשיא טולדו לקבלת השוחד מאודרברכט. החברה היתה רשומה על שם חמותו של טולדו, אווה פרנבוג.

 

יוסי מימן. ביקש לאחד את שני התיקים שפתוחים נגדו בפרו יוסי מימן. ביקש לאחד את שני התיקים שפתוחים נגדו בפרו צילום: אוראל כהן

 

על פי החשד, הכספים שהופקדו בחשבון של אקוטבע הועברו לחברה בשם קונפיאדו אינטרנסיונל, שמימן היה רשום בתור בעליה. טולדו שינה כמה פעמים את ההסברים שנתן לגבי מקור הכסף בחשבון אקוטבע. בין היתר, הוא טען שמדובר בכספי שילומים שקיבלה חמותו מגרמניה.

פרקליטו של מימן בפרו עו"ד חוליו מסואלוס הגיש לרשויות במרץ האחרון בקשה לאיחוד שני התיקים שבהם מעורב מרשו. הדיון נקבע ל־24 במאי ובו יוחלט אם שני התיקים יעברו לטיפולו של שופט חוקר אחד. התביעה בפרו מתנגדת למהלך, בטענה שאיחוד התיקים יעכב את החקירות, המתנהלות במקביל.

 

עם פתיחת החקירה נגד טולדו בפרו, הרשויות הגישו למחלקה הבינלאומית בפרקליטות המדינה בקשה לחקור את מימן. לאחר אישור הבקשה חוקרים מטעם הרשויות בפרו הגיעו לישראל וחקרו את איש העסקים. בסמוך לכך פתחו נציגים מטעמו של מימן במגעים מול הרשויות בפרו לחתימה על הסדר כדי לסיים את ההליכים נגדו — מגעים שככל הנראה לא צלחו בשלב זה.

 

בפרשת השוחד ששילמה לכאורה אודרברכט לפקידי ממשל בפרו מעורב ישראלי נוסף — איש העסקים גיל שביט. שביט, חתנו של המולטי־מיליונר ברוך איבצ'ר, נעצר בפרו בחודש שעבר כשנחת בנמל התעופה הבינלאומי חורחה צ'אבס בעיר קאיאו. הוא שוחרר לביתו במדינה במהלך חג הפסח. שביט נעצר במסגרת חקירת קשריו עם מושל קאיאו פליקס מורנו, החשוד גם הוא בקבלת שוחד מאודרברכט. ככל הידוע, אין כל קשר בין שביט למימן.

 

היעדר הסכם הסגרה יוצר סיבוך משפטי

 

צו הבאה הוא צו שבית משפט מוציא במסגרת הליך פלילי כדי להבטיח את התייצבותו של נאשם או עד בבית המשפט. מדובר בסוג של צו מעצר המורה למשטרה לפעול כדי לכפות על אדם להתייצב בבית המשפט במועד שנקבע.

 

כאשר האדם שהבאתו נדרשת אינו שוהה במדינה, המשטרה המקומית יכולה לפנות לארגון המודיעין המשטרתי הבינלאומי — האינטרפול — בבקשה להוציא נגדו צו מעצר בינלאומי. כאשר צו כזה מוצא, הוא מועבר למדינה שבה שוהה האדם והיא צריכה להחליט אם לאכוף אותו. כאשר מדובר בשתי מדינות שאין ביניהן הסכם הסגרה, כמו במקרה של פרו וישראל, השאלה המשפטית הזאת הופכת למורכבת יותר.

 

אם בפרו יגישו לבסוף בקשה רשמית להסגיר את מימן, יתנהל בישראל הליך בבית המשפט המחוזי בירושלים שבו ייבחנו היבטים שונים, כמו ראיות לכאורה נגד מימן, כדי לקבוע אם הוא יוכרז בר־הסגרה.

 

עו"ד מסואלוס לא הגיב לבקשת "כלכליסט" לתגובה לידיעה.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x