$
משפט

התובעת במשפט פסגות דורשת: ענישה של 5-3.5 שנות מאסר לדוד אדרי באישום המרכזי

דוד אדרי ושי בן דוד שהורשעו בעבירות מרמה הגיעו היום לשלב הטיעונים לעונש. חברו הטוב של אדרי מסר עדות בביהמ"ש: "הוא לא שותה לא מעשן, ילד 'בוק', עוזר ותורם בסתר"; התובעת: "מדובר בעבריינות שיטתית"

משה גורלי 14:4821.03.17

הדיון בטיעונים לעונש במשפטו של דוד אדרי, לשעבר סמנכ"ל ברוקראז' בבית ההשקעות פסגות, ושל שי בן דוד, לשעבר מנהל חדר ברוקראז' בבית ההשקעות התקיים הבוקר (ג') בבית המשפט המחוזי בתל אביב.

 

אדרי הורשע בשלוש עבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, בשבע עבירות של הרצת אג"ח וכן מרמה והפרת אמונים בתאגיד; בן דוד הורשע בשלוש עבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, ובשש עבירות של הרצת אג"ח. השניים הורשעו בהשפעה בדרכי תרמית על שערי אג"ח ממשלתיות לקראת מכרז החלף ובאישום נוסף במסגרתו יוחסו לשניים ביצוע עסקאות שמטרתן העלאת את שער איגרת החוב דלק נדל"ן סדרה ה'. אדרי הורשע בפרשה שלישית במסגרתה הוא פעל בניגוד עניינים בין חשבונו לחשבון הנוסטרו של פסגות בעת רכישת מק"מים.

 

השופט חאלד כבוב קבע כי ההשפעה של השניים על שערי האג"ח הייתה "ברורה, בוטה וחד משמעית". כבוב הגדיר בנוסף את פעילותם כ"דורסנית וחסרת גבולות". בתום הדיון ביקשה התביעה כי מתחם הענישה בפרשה המרכזית - פרשת החלף - עבור דוד אדרי ינוע בין 3.5 ל-5.5 שנים ועבור שי בן דוד בין 3 ל-5 שנים. במסגרת האישום בפרשת דלק ביקשה התביעה מתחם ענישה של שנה עד 3 שנים לאדרי ושנה עד שנתיים לבן דוד. בפרשה השלישית בה מואשם אדרי בלבד ביקשה התביעה לקבוע את מתחם הענישה בין שנה וחצי ל-3 שנים. כמו כן דרשה התביעה להטיל על אדרי קנס בהיקף של 5 מיליון שקל ועל בן דוד קנס בסך 2.5 מיליון שקל.

 

רמי יהודיחה, בעלים של משרד פרסום, שהיה מנהל הפרסום בקמפיין של הליכוד בבחירות האחרונות ועד האופי הראשון בתיק פסגות, העיד כי "הפתיעה אותי הניגודיות בין הרברבנות ששמעתי כאן במשפט לבין האיש הצנוע הפשוט שאני מכיר. דוד אדרי הוא איש מאוד ישר ברמה שמעצבנת אותי. כולם מחפשים לעגל פינות, הוא לא. הייתי בהלם מהניגודיות הזו".

שי בן דוד אחרי ההרשעה שי בן דוד אחרי ההרשעה צילום: נעמי צורף

 

"אדרי הוא חבר נפש, אהבת נפש. החבר הכי קרוב אלי", סיפר יהודיחה, "גדלנו שנינו ביפו. הוא לא התקלקל, אני התקלקלתי, לא מעניין אותו אנשי עסקים רק לשבת בבורגר-ראנץ, לנגב חומוס. לא שותה לא מעשן, ילד 'בוק', עוזר ותורם בסתר, בעל רגישות מאוד גדולה לחברה".

 

דוד אדרי דוד אדרי צילום: עמית שעל

 

ד"ר מוסי רוזנבלום, מרצה לכלכה ומימון באוניברסיטת בן גוריון זוכר את אדרי כסטודנט: "תלמיד מבריק. סיים בממוצע 96. אינני מכיר את הפרשה הנוכחית מעבר לכותרות אבל כששמעתי עליו ככריש שוק ההון, לא ראיתי אותו כחלק מהחבורה שעושה מניפולציות".

 

ג'רמי בלנק מקרן יורק התרשם מיכולותיו ואיכויותיו של דוד, והוא שכנע אותו להישאר בפסגות", סיפר טל קדם, קולגה לשעבר מ'פסגות'. "מה מניע את דוד אדרי", שאלה הסניגורית עו"ד נוית נגב. "מצויינות. מנסה להיות הכי טוב בעולם בכל מה שהוא עוסק", השיב קדם.

 

גיל הוד, פעיל בשוק ההון, מפקד ממר"ם ב לשעבר. מנהל מחלקת הברוקראז' שהעסיק את אדרי הסביר את ייחודה של המחלקה. "צריך לבוא לבעלי האגו הכי גדול בעולם ולשכנע אותו לבצע דרכך את הרעיון שאתה צריך למכור. הוא הצליח בזכות הארוגנטיות והאמביציה שלו להביא את הצד השני לבצע דרכו ודרכנו".

 

"תסביר את חשיבות הארוגנטיות", ביקשה עו"ד נגב. "היא באה מעמדת הנחיתות. אתה הסוחר, הם יושבים על הכספים, הם יודעים הכול הכי טוב. צריך להיות אסרטיבי אבל גם להישאר חבר שלהם. לא היה לי עובד כמו דוד שהצליח בזה. הישירות שלו באה ממקום של יושר", השיב הוד, "לכאורה חסר גבולות, אבל עבד בגבולות המערכת".

 

 צילומים: אוראל כהן

עו"ד מיכל אדרי, אחות של דוד, אמרה כי "כששמעתי את ההקלטות במשפט, שמעתי את הילד בן ה-8 שחלקתי אתו חדר בחולון, הילד שמדבר ב'כאילו', הכל 'כאילו', דברי גבורה של הילד החנון שחי רק בעולם המספרים כדי להתחבר לחברה. מדבר שטויות כדי להתחבר לאנשים. לא האמנתי שהמנהלים שלך יפקירו אותך ככה, אתה לעולם לא היית עושה זאת לאנשים שלך. כששמעתי את הכרעת הדין, כאב לי בעצמות, זה לא מגיע לך. כסף לא עניין אותך רק להכיר את השוק".

 

ליאת, אשתו של דוד אדרי, יועצת חינוכית ומשפחתית, סיפרה בעדות דומעת ומרגשת על המצוקה המשפחתית בצל 8 השנים האחרונות של הפרשה, והתייחסה לסגנון הדיבור שהפך לאחד מהחלקים המרכזיים בהרשעה: "אני מכירה את דיבורי הרהב והיהירות שלו, לא תמיד אהבתי את זה כי הוא לא תמיד מבין שזה יכול לפגוע. אבל זה בגלל שהוא תמיד רוצה להוציא את המחשבות שרצות לו בראש".

 

עדי האופי של שי בן דוד תיארו פעילות נרחבת של התנדבות, תרומות ומתן בסתר. רעייתו, מיכל, חזרה על הטענה כלפי פסגות: "פסגות פנתה אלינו עורף ואפילו לא שאלה לשלומו של מי ששירת אותה בנאמנות", אמרה מיכל שתיארה גם את הפגיעה הקשה בבריאותו, מספר ניתוחי גב שהסתבכו, במהלך המשפט.

 

התובעת: פגיעה באמון הציבור ופעילות עבריינית שיטתית

 

לאחר מצעד עדי האופי, החלו הטיעונים המשפטיים לעונש. "שמענו שהנאשם דוד אדרי הוא אדם ערכי ומתנהל לפי החוק. אנחנו רואים איך במקרה הנוכחי הוא מרמה את נציג האוצר ומציג לו מצגים שקריים. כשהוא משקר את הריבון שאחראי על המשק כולו, הוא פוגע באמון הציבור באוצר ומציג את המדינה כרפובליקת בננות שאפשר לשים אותה ללעג וקלס, שאפשר לעבוד עליה. זו פגיעה משמעותית ביותר", אמרה התובעת יהודית תירוש כשהתייחסה לייעוץ שנתן אדרי מתוקף מומחיותו לנציג משרד אוצר, כשהוא לא מגלה את הפוזיציה של פסגות במכרז.

 

תירוש מפרקליטות מיסוי וכלכלה הדגישה את כמות וחומרת האישומים שבהם הורשעו השניים. לטענתה, בגלל היעדר הקשר בין הפרשות יש להעניש בנפרד על כל אירוע: "שלושה אישומים בשלוש פרשיות שונות משווה חומרה משלה. ובמבט על המשותף לשלושתם לא מדובר באירוע חד פעמי, אלא פעילות עבריינית שיטתית. לא מעידה חד פעמית. הם הפכו את הבורסה למגרש המשחקים הפרטי שלהם. המניע הוא בצע כסף טהור תוך ניצול כוחם האדיר ביושבם בבית ההשקעות הגדול ביותר. ההיקף הכספי האדיר שהשתמשו לפעילות התרמיתית מגיע למאות רבות של מיליונים, היקף כספי בלתי נתפס שהעמיד בסיכון פלילי את בית ההשקעות הגדול במדינה. הנאשמים גררו את פסגות לסיכון גדול. הם פעלו תוך כוונה בוטה להשפיע על השוק".

 

באירוע מכרז ההחלף הנאשמים הורשעו בעיוות מחירי חמש איגרות חוב ממשלתיות. "זהו מקרה מובהק לפגיעה חריגה בהיקפה", אמרה תירוש, "לא רק עיוות התמחור של ניירות ערך סחירים, אלא מדובר בפגיעה במכשיר הפיננסי של האוצר ומדינת ישראל. הפגיעה היא גם בשוק ההון וגם בכלכלת המדינה. הנאשמים פעלו במאות מיליונים. לשם השוואה, במנופים דובר על 17 מיליון, במליסרון 24 מיליון, באיי.די.בי 20-40 מיליון שקל. משמעות ההשפעה של מאות מילונים בשוק נזיל של אג"ח פוגעת בהרבה יותר סוחרים ומשקיעים. הנאשמים עיוותו מחירי חמש איגרות חוב. המשמעות היא עצומה. השפעה מניפולטיבית על אג"ח היא חסרת תקדים. אמון הציבור נפגע. אם בשוק הזה נפל דבר כלו כל הקיצין. לצד זה חמורה הפגיעה במכשיר מכרז ההחלף. הנאשמים ייקרו עבור האוצר את מכרז ההחלף".

 

תירוש הגנה על ההסדר שחילץ את רועי ורמוס מכתב אישום פלילי כדי לקדם טענת אכיפה בררנית בינו לבין הנאשמים.

 

עו"ד נוית נגב טענה להקלה בעונש לאדרי: "הופתעתי מנאום התביעה שלא הציגה את העובדות בצורה מאוזנת. היא מנסה לנפח ולהעצים,לטעון חמור וחמור כדי להגביה את המתחם". השופט כבוב ענה על כך כי, "גם התביעה לא יכולה לשנות את הכרעת הדין". נגב השיבה: "לא שמעתי מילה אחת שמדובר היה בעסקאות אמיתיות.התחושה היא שיש כאן ניסיון דמגוגי פופוליסטי לנפח. אנחנו עוסקים בנוסטרו, בכספי הבעלים של פסגות. כסף פרטי". כבוב השיב לדבריה כי  עסק פרטי של בית השקעות הוא לא ממש פרטי. "הזיהוי של בית ההשקעות הוא עם הציבור". נגד השיבה על כך היא הכסף הוא פרטי וכבוב חלק עליה: "בעיני הציבור הכספים נראים כמנוהלים על ידי הציבור".

 

נגב: "הציבור לא יודע לעשות אבחנות, בית המשפט צריך לעשות אותן. כשחברתי טוענת על ההיקפים, זה פופוליזם טהור". נגב הוסיפה כי: "זהו המקרה הראשון שבו הורשעו סוחרים בעסקאות אמיתיות, שנעשו ב-2007-8, עולם שונה לחלוטין מבחינה נורמטיבית", טענה עו"ד נגב, "אלה סוחרים שזו עבודתם. לא הייתה מדיניות ולא הייתה ענישה של סוחרים בעסקאות אמיתיות. קו פרשת המים היה במליסרון, נובמבר 2013 שהרשיע על 'מטרות מעורבות'. היו זיכויים בתיקי אורמת, בטוחה קרדן. זה העולם הנורמטיבי של אותם שנים. אינני טוענת שלא הייתה עבירה, אבל מבחינה נורמטיבית אנחנו בעולם נורמטיבי אחר וזה משליך על המתחם".

 

הדיון הסתיים להיום וימשיך מחרתיים (ה').

בטל שלח
    לכל התגובות
    x