$
בארץ

ביטן: "אני מתנגד ליוזמת הרפורמה בסמכויות הכנסת, היא פוגעת בזכויות הח"כים"

שרת המשפטים שקד , שר התיירות לוין ויו"ר הכנסת אדלשטיין מתכוונים לבצע רפורמה מרחיקת לכת בתחום החקיקה בכנסת ובפיקוח הכנסת על הממשלה; ח"כ מיכאלי: "צמצום מכסת הצעות חוק הפרטיות היא סתימת פיות של ממש לכנסת"

שחר אילן 14:4605.02.17

יוזמת הרפורמה בסמכויות הכנסת של השרים איילת שקד ויריב לוין נתקלת במכשולים. יו"ר הקואליציה ח"כ דוד ביטן (הליכוד) ורכזת האופוזיציה ח"כ מרב מיכאלי (המחנה הציוני) הודיעו על התנגדותם ליוזמה. ביטן אמר ש"זו הצעה שרק מגבילה את הח"כים ללא הטבות מספקות". מיכאלי אמרה שמדובר ב"סתימת פיות" ו"רמיסה של הכנסת". 

 

מספר הצעות החוק הפרטיות שמגישים חברי הכנסת הגיע בכנסות האחרונות לאלפים. השרה שקד מהבית היהודי והשר  לוין מהליכוד יזמו יחד עם יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין רפורמה שתגביל מאוד את החקיקה הפרטית, אבל תגדיל את יכולת הפיקוח של הכנסת. בין היתר תקבע מכסה של 5-4 חוקים לשנה לח"כ.

 

ביטן הודיע כי "אהיה נגד ההצעה כי היא אינה מדתית ופוגעת יתר על המידה בזכויות חברי הכנסת. הצעתי בעבר לשלושת היוזמים הצעה מאוזנת. לדוגמה: אנחנו רוצים לבטל את הקריאות הטרומיות (שנהוגות רק בהצעות חוק פרטיות. ש"א), אבל את זה יריב ושקד שכחו. הם הגישו הצעה שרק מגבילה". ביטן ציין שאחת הסיבות לעודף החוקים היא ששרים מקדמים הצעות חוק באמצעות חברי הכנסת ולא באמצעות המשרד.

 

מיכאלי אמרה כי "צמצום מכסת הצעות חוק הפרטיות היא סתימת פיות של ממש לכנסת בכלל ולאופוזיציה בפרט. צר לי שיו"ר הכנסת נותן יד למהלך כזה שנעשה באופן חד צדדי ע"י הממשלה, בלי נציגי האופוזיציה". לדבריה, "הממשלה שרומסת את היועץ המשפטי לממשלה ואת החוק הישראלי, מנסה עכשיו לרמוס את הכנסת".

 

לפיד תומך

 

לעומת זאת ההצעה זוכה לתמיכה של יו"ר יש עתיד יאיר לפיד. לדבריו, "כבר זמן רב שצריך לעצור את הטירוף בו מוגשות אלפי הצעות חוק בשנה שמסרבלות את עבודת הכנסת וחונקות את האזרחים ברגולציה מיותרת. היוזמה הזאת תסייע לנבחרי הציבור לעסוק בפיקוח על הממשלה ובקידום יוזמות משמעותיות למען הציבור במקום להגיש הצהרות חוק מיותרות".

ח"כ מרב מיכאלי וח"כ דוד ביטן. נגד ח"כ מרב מיכאלי וח"כ דוד ביטן. נגד צילום: אביגיל עוזי, עומר מסינגר

 

יו"ר סיעת כולנו שבקואליציה, ח"כ רועי פולקמן, מצטרף לתמיכה ומציין שאף היה שותף לגיבוש הרפורמה. לדבריו, "היקף החקיקה הפרטית בישראל גבוה בסדרי גודל מהמקובל במערב. יש לצמצם את עודף החקיקה ולחזק את פיקוח הכנסת על הממשלה. שיעור הצלחתן של הצעות חוק פרטיות הוא נמוך מאוד - בממוצע רק כ-5%-6% הופכות לחוק".

 

ח"כ נחמן שי (המחנה הציוני) אמר בתגובה: "זו פגיעה ישירה ומכוונת בתפקיד העיקרי של הכנסת - החקיקה. מדובר במגמה מגונה לצמצם בכוחה של הכנסת ולהצר את צעדיה. כך נראית דמוקרטיה בנסיגה".

 

ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת), משיאני החקיקה בכנסת, אמר כי "הדמוקרטיה מפריעה לשלטון ולכן הוא פועל לצמצם אותה. החקיקה הפרטית בכנסת היא שקידמה הגנות על המוחלשים, על הסביבה, על זכויות האדם. אבל בעולמם של שותי השמפניה ומעשני הסיגרים מי סופר את כל אלה"?

 

ח"כ יעל כהן פארן (המחנה הציוני) אמרה: "אסור לאפשר לרפורמה הזויה שכזאת לעבור".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x