$
משפט

בג"ץ חייב את נתניהו וכחלון לנמק מדוע תאגיד השידור לא יחל לפעול ב-1 בינואר

השופטים הוציאו צו על תנאי עד 1 בינואר, אולם לצו תהיה משמעות רק אם החוק החדש, לפיו פתיחת שידורי התאגיד תידחה עד 30 באפריל, לא יאושר בכנסת

משה גורלי 13:4026.12.16

בג"ץ הוציא הבוקר (ב') צו על תנאי לעתירות שדרשו את הקדמת פתיחת שידורי התאגיד. הצו מורה לשר התקשורת בנימין נתניהו ושר האוצר משה כחלון לנמק עד 1 בינואר, מדוע לא ישקלו על פי סמכותם בחוק, להורות על הקדמת תחילת שידורי תאגיד השידור הישראלי ל-1 בינואר 2017.

 

 

 

העתירות והצו מתייחסים למצב המשפטי הנוכחי, טרם שינויו כפי שהממשלה מבקשת: תיקון החוק כך שהשידורים יחלו ב-30 באפריל 2017.

 

נציג המדינה, עו"ד נחי בן אור, הודיע היום שהחוק החדש צפוי לעבור עוד היום בקריאה ראשונה. משמעות הצו היא שהשופטים מייחסים משקל רב לעתירות, אבל כפי שהעירו: לא ניכנס לתחרות עם הכנסת. כלומר, אם הכנסת תשנה את החוק התשתית הנורמטיבית תשתנה ואז נעמוד בפני מצב חדש.

 

אבל, שופטי בג"ץ גם אחזו את השור בקרניו. הדיון נגע גם למצב בשטח. "איך אתם משאירים עובדים רבים כל כך, גם ברשות השידור וגם בתאגיד בחוסר ודאות מתמשך", שאלה הנשיאה מרים נאור. והשופט מני מזוז שאל את נציג המדינה על ההשפעה הנטענת של הדרג הפוליטי על המינויים בתאגיד: "מקובל עליכם שזה חותר תחת הרעיון של החוק. עליכם להצהיר על כך".  

השופט מני מזוז לנציגי המדינה: "מקובל עליכם שזה חותר תחת הרעיון של החוק" השופט מני מזוז לנציגי המדינה: "מקובל עליכם שזה חותר תחת הרעיון של החוק" צילום: אלכס קולומויסקי

 

בן אור הסכים להצהיר שכך אכן אומר החוק, אבל לשאלות האחרות לא היתה לו תשובה מלבד חזרה על המחלוקת שבין השרים למועצת התאגיד בעניין המוכנות, אולם סוגיה זו תתפוגג כשהחוק החדש יקבע את המועד החדש ויבטל את התנאים שאיפשרו את הפתיחה המוקדמת.

 

המהלך כולו קצת עקום. הממשלה לא מקיימת את החוק שמאפשר את הקדמת שידורי התאגיד אבל מודיעה בשם הכנסת על שינויו. "לא ניתן בעבר ולא יינתן צו שימנע

חקיקה ולא ניכנס לתחרות עם הכנסת", ציננה נאור בפתיחת הדיון את העותרים שביקשו שהדין (הנוכחי) ייקוב את ההר. ומזוז הבהיר את המצב מול המדינה: "אינכם טוענים שהשרים רשאים להתעלם מהחוק הקיים, אלא שייזום החוק החדש הוא המענה". השופטת דפנה ברק ארז הוסיפה שאלה: "אתם בהפרה ביחס לחוק הקיים"?

 

את העותרים ח"כ איתן כבל ואלדד יניב מייצגים עוה"ד יובל יועז ואלעד מן ואת ארגון העיתונאים מייצגים עוה"ד מורן סבוראי ואמיר בשה. את מועצת התאגיד ייצגה עו"ד אלה גור. אגודת העיתונאים בת"א ביקשה להצטרף, אבל לבקשת ההצטרפות שהוגשה ע"י עו"ד הילה סמורזיק ממשרד גדעון פישר, התנגדה סבוראי: "את מי הם מייצגים? ארגון העיתונאים הוא הארגון היציג בתאגיד, אנחנו מתנגדים לצירוף".

 

הצו על תנאי הוצא בין היתר כתגובה לתשובת המדינה מהשבוע שעבר. "תשובה רזה" הגדירו אותה השופטים ונציג המדינה הסכים. רזה, במובן זה שאין לה תשובות אמיתיות לטענות שהועלו בעתירות. "למעשה התגובה שלכם היא הסכמה לצו על התנאי", אמר השופט מזוז. אלא שלצו תהיה כאמור משמעות רק אם החוק החדש לא יעבור. ואז יתקיים דיון רציני במחדלי המדינה באי קיום החוק ובמניעת העלאת התאגיד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x