$
משפט

הסכסוכים שמאחורי פרשת המכרה של בני שטיינמץ

סביב מכרה סימאנדו בגינאה, מתנהלת אחת הפרשיות המשפטיות הגלובליות והמורכבות ביותר של העשור האחרון. נדבך מרכזי בפרשה הוא הפקעת מחצית מזכויותיה של ענקית הכרייה ריו טינטו ב־2008, והעברתן לחברת BSGR של בני שטיינמץ

ניצן לובנברג 07:4321.12.16

סביב מכרה סימאנדו בגינאה, מרבץ עפרות הברזל הגולמיות הגדול בעולם, מתנהלת אחת הפרשיות המשפטיות הגלובליות והמורכבות ביותר של העשור האחרון. נדבך מרכזי בפרשה הוא הפקעת מחצית מזכויותיה של ענקית הכרייה האנגלו-אוסטרלית ריו טינטו על ידי הממשלה הגינאית ב־2008, והעברתן לחברת BSGR של בני שטיינמץ. שטיינמץ טען בעבר כי החקירות המנוהלות נגד BSGR ונגדו בחשד למתן שוחד לנשיא גינאה לשעבר נסאנה קונטה בתמורה לקבלת זכויות הכרייה הן תולדה של נסיונות ריו טינטו להחזיר לעצמה את הזכויות על המכרה.

 

ב־2014 המליצה ועדה ממשלתית - שהוקמה עם בחירתו של אלפא קונדה לנשיאות גינאה כדי לחקור את הדרך בה ניתנו רשיונות הכרייה בעידן הדיקטטורי - להחרים את זכיותיה של BSGR. במקרה או שלא במקרה, אותן זכויות חזרו לריו טינטו. בנובמבר השנה הודיעה החברה על פיטוריהם של שני בכירים בחברה, בחשד ששיחדו ב־10.5 מיליון דולר יועץ בכיר של קונדה על מנת לזכות מחדש בזכויות הכרייה בסימנאדו. BSGR הגיבה במכתב חריף ואיום בתביעה, בטענה שריו טינטו נושאת באשמה להפקעת זכויותיהם.

סורוס. טוען כי אין לו דבר נגד שטיינמץ סורוס. טוען כי אין לו דבר נגד שטיינמץ צילום: בלומברג

 

עם עלייתו לשלטון של הנשיא קונדה ב־2010, הוא ניסה כאמור לבנות מחדש את יחסי הכוחות עם חברות הכרייה במדינה. הנסיון משך חברות, משקיעים ויועצים רבים, בכללם המיליארדר ג'ורג' סורוס. סורוס מימן חלק מהפניות לחוקרים ועורכי דין אמריקאיים במסגרת המאבק נגד BSGR, ובכך את הדו”ח ששימש לבסיס לחקירה שהתנהלה על ידי ה־FBI. מלבד זאת, סורוס הוא אחד התורמים הגדולים של ארגון זכויות האדם גלובל וויטנס, ממובילי הקמפיין נגד BSGR.

 

BSGR, מצדה, טענה כי לסורוס איבה ידועה נגד שטיינמץ. באחד מגלגוליה של הפרשה האשימו ב־BSGR את סורוס כי הפיץ שמועות לפיהן שטיינמץ היה מעורב בניסיון ההתנקשות בנשיא קונדה בשנת 2011. למרות הטענות הללו, סורוס טוען כי הוא מעולם לא פגש את שטיינמץ וכי אין לו דבר נגדו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x