$
כנס הקרן לידידות

בחסות חוק ההסדרים: גפני מתערב בתקציבי הוות"ת כדי להבטיח את הבטחת ההכנסה לאברכים

לאחר שבג"ץ קבע כי אבטחת הכנסה לאברכים מהווה אפליה כלפי סטודנטים אושרה החלטת ממשלה המשווה את התנאים בין אברכים וסטודנטים. כעת, מבקש גפני לחייב את המועצה להשכלה גבוהה להתחייב לתקציבים בחקיקה וזאת כדי להעביר את הצעת החוק הקרובה ללבו במבחן בג"ץ

עמרי מילמן 11:5714.12.16

חה"כ משה גפני פועל לעגן את הבטחת ההכנסה לאברכים במסגרת חוק ההסדרים. מטרתו של גפני היא לוודא כי הסדר התמיכה באברכים יעמוד במבחן בג"ץ. לשם כך גפני מעוניין לעגן סעיפים תקציביים של הוות"ת (הוועדה לתכנון ותקצוב של המועצה להשכלה גבוהה). המהלך שנעשה ברגע האחרון לדיוני חוק ההסדרים מעורר את חשדה של המל"ג לפגיעה בעצמאות האקדמית של הוות"ת.

 

אבטחת ההכנסה לאברכים עוגנה על ידי גפני בהסכם הקואליציוני והוא דרש להבטיח את שימורה בחקיקה. לאחר שבג"ץ פסק כי הבטחת ההכנסה לאברכים מהווה אפליה כלפי סטודנטים אישרה הממשלה הנוכחית החלטה לפיה כל אברך שאין ברשותו דירה, שאשתו לא מרוויחה יותר מ-1,200 שקל ושיש לו שלושה ילדים יקבל 1,040 שקל, כלומר אבטחת ההכנסה מגיעה לכ-10,000 אברכים ממשרד החינוך. כדי להתמודד עם טענות האפליה נקבע כי סטודנטים שעומדים בקריטריונים דומים יקבלו גם כן קצבה, בהתאם למצבם הסוציו אקונומי מהמל"ג (המועצה להשכלה גבוהה). בשלב זה בשל מחלוקות הוחלט לחדש את הדיונים בנוגע לחוק ההסדרים רק עוד מספר שעות, במהלכן ינסו באוצר להגיע לסיכומים עם גפני בנוגע למחלוקת.

 

 צילום: אוהד צויגנברג

 

כעת מבקש גפני להתערב בשיקולים התקציביים של הוות"ת כדי לוודא שהצעת החוק עוברת את מבחן בג"ץ, מהלך שהביא בשעות האחרונות להרמת גבות במערכת ההשכלה הגבוהה. המבנה התקציבי של הוות"ת מבוסס על תקצוב של נושאים רוחביים שנותן להם חופש פעולה המאפשר לוות"ת המאפשר לה לקבל החלטות מקצועיות על בסיס שיקול דעת וללא מעורבות פוליטית, אלא שהרצון של גפני לקשור בין התמיכה לאברכים והסיוע לסטודנטים כדי שהדבר לא יראה ככספים לחרדים מאיים על עצמאות הוות"ת. במערכות ההשכלה הגבוהה מזהירים כי מדובר במדרון חלקלק שיביא לחקיקה נוספת שתתערב בתכני הלימוד ובחופש האקדמי.

 

סוגיה מרכזית שכרגע נידונה היא האם לאשר כעת את מיסוי חברי הקיבוצים. למרות הסיכום בין רשות המסים והאוצר לתנועה הקיבוצית והקיבוץ הדתי גפני מבקש לפצל את הנושא מחוק ההסדרים מאחר והוא מורכב לדיון בשלב זה של החקיקה. אולם באוצר מתעקשים מאחר ומדובר בהכנסות של חצי מיליארד שקל וכן ישנו חשש כי אם הנושא לא יאושר כעת הוא עלול להשתנות על ידי לחצים בחקיקה רגילה.

 

במהלך הערב אתמול התקיימו דיונים בין יו"ר ועדת הכספים ונציגי אגף התקציבים על המחלוקות שעל הפרק בחוק ההסדרים, בניהן מיסוי כספי הפיצויים מעבר לתקרה של 37 אלף שקל ברוטו למי שמפריש 8.3% מהשכר לו מתנגדים חברי ועדת הכספים שדורשים להעלות את התקרה, מיסוי דירה שלישית שזוכה לביקורת רבה מאחר, הגדלת המיסוי על ההימורים והטבות המס לחברות היי טק מתוקף החוק לעידוד השקעות הון. הצעת האוצר היא להעניק שיעורי מס של 12% לחברות היי טק על ההכנסות שלהן מקניין רוחני ומס של 6% לחברות עם מחזור פעילות גלובלי של מעל 10 מיליארד שקל, הצעה זו הביאה עימה דרישה כעת להעניק שיעורי מס מופחתים של 6% גם לחברות היי טק קטנות יותר שיישבו בפריפרייה ובירושלים. אולם בשלב זה האוצר טרם הגיע לסיכומים עם גפני.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x