$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

נת"ע נבהלה: דורשת הבהרות לתמחור הגבוה במכרז החשמול

החברה אמדה את שווי חשמול מסילות הרכבות הקלות בתל אביב ב־2.5 מיליארד שקל, ומשתתפות המכרז הציעו סכום הגבוה ב־3.5 מיליארד שקל. נת"ע מבקשת הבהרות כדי למנוע דחייה בהשקת הקו

ליאור גוטמן 07:1106.12.16

חברת נת"ע (נתיבי תחבורה עירוניים), שאחראית על הקמת מערך הרכבות הקלות בתל אביב, פנתה אתמול לשתי הקבוצות שהגישו הצעות ונשארו במכרז החשמול, קבוצה הכוללת את מנרב ואלסטום הצרפתית וקבוצת TAT הצרפתית, ודרשה הבהרות לתמחור החריג שהגישו, שנע בין 4.5 ל־6 מיליארד שקל — פי שניים מצפי התמחור המקורי של נת"ע שנע בטווח של 2.5–3 מיליארד שקל.

 

מתוקף היותה מנהלת המכרז, בסמכותה לבקש הבהרות, גם לאחר שהמכרז ננעל. בין הסעיפים שעליהם מתבקשות החברות לענות במסגרת ההבהרות נמנים התמחור של איחור בשישה חודשים בהשקת המכרז, שהיה אמור להוביל למסירת כתב התחייבות לעבודות עוד ביולי והמהלך טרם הושלם; תמחור האחריות לאפשרות שתתקיים אי־התאמה בין הקרונות שתספק CNR הסינית למערכת החשמול והאיתות של החברות; וכן הבהרות לתמחור מועדי התשלום של נת"ע לספק, כשנת"ע רוצה לשלם את הרוב ככל שניתן לקראת סוף העבודות, בעוד המשתתפות במכרז ביקשו לקבל תשלום שוטף לאורך העבודות כדי לא ליצור תזרים מזומנים שלילי. מטרתה של פניית החברה היא למנוע דחייה בהשקת קו הרכבת הראשון שמתוכננת ל־2021.

 

שר התחבורה ישראל כץ. האם ייצאו במכרז חדש? שר התחבורה ישראל כץ. האם ייצאו במכרז חדש? צילום: אוראל כהן

 

ינסו להבין אם נת"ע עצמה טעתה בתמחור המקורי

 

מכרז מערכות הרכבת הקלה בתל אביב יצא לדרכו בפברואר בשנה. הוא כולל אספקה ותחזוקה של כל מערכות הרכבת ובכלל זה המסילה עצמה, אספקת החשמל, איתות ומחשוב, כרטוס וציוד הרציפים. לאור ההצעות הסופיות שהיו גבוהות בהרבה מהאומדן המקורי של נת"ע, הועמדו בפני המדינה שלוש אופציות להמשך הדרך: לשלם עוד כסף על הפרויקט ולהקפיץ את שוויו בכ־15% על חשבון קופת המדינה; לצאת במכרז חדש בתקווה שהשקת הקו לא תידחה יותר מדי; או במידה שיגלו שמועמדת כלשהי תמחרה את המכרז באופן שגוי או שניפחה את המחירים כדי לגזור קופון על הפרויקט, אז להתמודד מולה בדרישות שונות ולעכב את חשמול הקו.

קבלת רשימת התמחור של החברות תקל על נת"ע להבין אם והיכן מישהו פספס בחברה בהערכות או מנגד, באילו סעיפים ניתן להקל את תנאי המכרז כך שהתמחור הסופי יצטמצם לזה שהמדינה מוכנה לשלם עבורו.

 

 

מכרז ההפעלה של הרכבת הקלה חוזר לחיים

 

בתוך כך, נודע ל"כלכליסט" שמכרז ההפעלה של הרכבת, מי שיגבה כסף על הכרטיסים, חוזר לחיים אחרי הקפאה של כמה שבועות. ההקפאה נולדה לאחר שהמפעילים הזרים שרצו להתמודד במכרז, לרבות חברות מסין, אנגליה או צרפת, לא רצו לקחת על עצמם אחזקה של יותר מ־50% בהפעלה, מה שיצר צורך להטיל משקל גדול יותר על החברות הישראליות שניגשו איתן דוגמת דן ואגד.

 

הבעיה שהתעוררה היתה מצד ההגבלים העסקיים. דן, אגד וחברות אחרות הן מונופול בתחומן או קבוצת ריכוז באזורי עבודה, ולכן נולד חשש שקבוצת ריכוז שיש לה נתחי שוק משמעותיים בתחום האוטובוסים תקבל גם הפעלה בלעדית של 7–10 שנים לקו רכבת. הפתרון המסתמן הוא שהממונה על הגבלים עסקיים תחריג את הנושא מוועדת הריכוזיות כדי להוציא המכרז לדרך.

 

מנת"ע נמסר בתגובה: "מכרז המערכות עדיין בעיצומו, ומיד עם סיום התהליך המכרזי יפורסמו החלטות ועדת המכרזים. מפעיל הקו האדום ייבחר כ-4 שנים לפני מועד הפעלת הקו ובמקביל לתהליכי המכרז לבחירת המפעיל מתקיימים תהליכים בין השאר אל מול הממונה על ההגבלים כמחוייב על פי חוק. נת״ע שבה ומתחייבת: הקו האדום יושלם בזמן ויופעל באוקטובר 2021".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x