$
דעות

הביטוח הלאומי מעדיף לחסוך על גבם של החולים

במקום לייצר תוכנית רב שנתית לטיפול בגירעון הצפוי של הביטוח הלאומי, הוא עסוק בהצבת חסמים והערמת קשיים בפני מי שזקוקים לו יותר מכל

אייל פייפר 07:2118.11.16
הביטוח לאומי צפוי לסבול מגירעון משמעותי בעשורים הקרובים בגלל שלושה תהליכים מקבילים אשר לכל אחד מהם השפעה בלתי מבוטלת על הוצאותיו הצפויות של המוסד לביטוח לאומי: העלייה בתוחלת החיים, עלייה בתחלואה ועלייה במספר תאונות העבודה. הממשלה החליטה עוד בשנה שעברה לטפל בגירעון של המוסד, כשעל המשימה הופקד משרד האוצר, אולם במציאות, דיבורים לחוד ומעשים לחוד. על פי דו"ח מבקר המדינה שפורסם לאחרונה, שר האוצר לא הגיש לממשלה תכנית לטיפול בגירעון התפעולי והאקטוארי של המוסד לביטוח לאומי ולא קיים הליך התייעצות עם שר הרווחה והשירותים החברתיים, המוסד לביטוח לאומי והמועצה הלאומית לכלכלה.

 

לכאורה, נראה כי אין מי שדואג לעתיד הביטוח הלאומי, אך נראה כי ראשי הביטוח הלאומי אינם מוטרדים והכל תודות לדרכים חדשות שמצאו להקטין את ההוצאות, כרגיל, על גבן של האוכלוסיות הנזקקות לסיועו של הביטוח הלאומי.

 

כדי להתמודד עם העלייה בתחלואה נערכו בשנה האחרונה שינוים מרחיקי לכת בספר הנכויות – הוא הספר הקובע את רשימת הליקויים והמחלות המוכרים על ידי הביטוח הלאומי ואחוזי הנכות הקבועים בצדם. השינויים האחרונים פוגעים בעיקר בציבור חולי הלב והחולים במחלות נוירולוגיות, אשר עבורם הוקשחו הקריטריונים להכרה בנכות והוקטנו אחוזי הנכות שייקבעו ביחס לליקויים מסוימים.

 

עבור חולי לב שנדרשים לקצבאות נכות החל מחודש נובמבר 2016, הוארכה מסכת התלאות והייסורים באמצעות הוספת בדיקות רבות וארוכות יותר, אשר בסופן כלל לא בטוח כי יזכו בהכרה בגין אחוזי הנכות ההולמים את מצבם הבריאותי.

 

הנפגעים העיקריים מהקשחת עמדתו של הביטוח הלאומי ביחס לסובלים ממחלות נוירולוגיות הם חולי הפרקינסון, אם בעבר בחינת הקשיים מהם הם סובלים נעשתה בנפרד ביחס לצד שמאל וצד ימין של הגוף, הרי שעתה תיקבע להם נכות מאוחדת, אשר באופן אינהרנטי תהיה נמוכה יותר מאשר נכות שהייתה נקבעת בהערכה אמיתית של מוגבלותם.

 

מעתה, יתקשו החולים לקבל הכרה אמיתית לפגיעה בתפקודם, אך הביטוח הלאומי יצליח לחסוך בהוצאות, כאמור, על גבם של מי שזקוקים לכך במיוחד.

 

משוכה נוספת אותה נאלצים לעבור מי שנזקקים לסיועו של הביטוח הלאומי, ואשר בגינה נקבעות להם קצבאות שאינן תואמות את מצבם הבריאותי האמיתי היא העובדה כי הם אינם נבדקים על ידי רופאים בעלי המומחיות הנדרשת לאבחון מצבם הרפואי הספציפי.

 

מנכ"ל הביטוח הלאומי פרופ' שלמה מור יוסף. קל יותר לחסוך על המבקשים מאשר להביא לשינויי מדיניות מנכ"ל הביטוח הלאומי פרופ' שלמה מור יוסף. קל יותר לחסוך על המבקשים מאשר להביא לשינויי מדיניות צילום: עומר מסינגר

 

הביטוח הלאומי סובל מהיעדר אטרקטיביות כלפי רופאים, ורבים מהם אינם מעוניינים לעבוד עבורו. בפרט, חסרים לביטוח הלאומי קרדיולוגים, רופאי ריאות, רופאי עור ורשימה ארוכה של מומחים נוספים.

 

התוצאה היא כי ברבים מן המקרים נתקלים בוועדות רפואיות בהן רופא כללי נדרש לבדוק חולים הסובלים מבעיות אורתופדיות או נוירולוגיות, מבלי שיש לו את המומחיות הנדרשת לאבחן את מצבם.

 

לצד כל אלה, אל לנו לשכוח גם את הסחבת ומלחמת ההתשה אותה נאלצים להילחם החולים והנכים הפונים לביטוח הלאומי. מלחמה אשר גורמת לרבים מהם להתייאש ולא להתעקש על המגיע להם, לאחר ששילמו את דמי הביטוח הלאומי ומס הבריאות ועבדו למחייתם במשך כל ימי חייהם. היום כדי לקבל את קצבאות הנכות שמגיעות להם, נאלצים החולים לעבור סדרת וועדות ארוכה, ערעורים, פניות לבית הדין ואף לאחר כל אלה, כלל לא בטוח כי יזכו במלוא הקצבה המגיעה להם.

 

בעניין אחר שהיה בטיפולי, נאלצנו להגיש 2 ערעורים כדי שתובע יקבל נכות, ולאחר מכן שתי תביעות החמרת מצב ולבסוף ביקרנו בבית הדין לעבודה כדי שיורה לוועדות לתקן את המחדלים של ביטוח לאומי. התוצאה הייתה מאבק ארוך של שלוש שנים.

 

כך, במקום לייצר תכנית רב שנתית לטיפול בגירעון הצפוי של הביטוח הלאומי לאור השינויים הצפויים בתוחלת החיים והתחלואה, עסוק הביטוח הלאומי בהצבת חסמים והערמת קשיים בפני מי שזקוקים לו יותר מכל וכוחם כבר לא עומד להם כדי להילחם אל מולו כדי למצות את מלוא זכויותיהם.

 

הכותב הוא עורך דין, מומחה לתביעות כנגד חברות הביטוח והביטוח הלאומי, ומייסד אתר "ביטוח לאומי – עשה זאת בעצמך".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x