$
משפט

המשרדים הכי טובים למתמחים: מיתר, נשיץ וש. הורוביץ

בוגרי הפקולטות מתחרים על התמחות במשרד גדול, והם מוכנים לעבוד שם מסביב לשעון כמעט בכל מחיר. אז מי המשרדים שיודעים בכל זאת לפנק את המתמחים? ומי מבהירים להם את מעמדם הנמוך? "כלכליסט" מיפה את תנאי העבודה למתמחים ב־11 המשרדים הגדולים וגילה איפה כדאי להעביר את השנה הקשה — ואיפה פחות

ענת רואה ונעמי צורף 06:5114.11.16

משרד עורכי הדין מיתר, ליקוורניק, גבע, לשם, טל ושות’ הוא המשרד האטרקטיבי ביותר למתמחים — כך עולה מדירוג “כלכליסט” שבחן את התנאים שבהם מועסקים המתמחים ב־11 משרדי עורכי הדין הגדולים בישראל. הדירוג גילה פערים ניכרים בין המשרדים: בעוד שמשרד מיתר קיבל בדירוג 83 נקודות, למקום האחרון הגיעו המשרדים פירון וגרוס שקיבלו 67 נקודות בלבד, כשהתנאים שהם מציעים נופלים משמעותית משאר המשרדים.

 

המאפיין הבולט ביותר של תקופת ההתמחות במשרדים הגדולים הוא שעות עבודה מפרכות מסביב לשעון שלא פעם מכות בהלם את המתמחים שנוחתים שם אחרי שנים רגועות באקדמיה. עם זאת, בהכנת הדירוג התברר שבדרך כלל המתמחים לא יודעים מראש מה יהיו תנאי ההעסקה שלהם והם מגלים אותם רק לאחר תחילתה. המתמחים שמתחרים על מקום התמחות נחשב במשרד יוקרתי רואים במשרד מקפצה חשובה להמשך הקריירה, ופחות מתייחסים לתנאיהם כעובדים.

 

“בראיונות הקבלה ובסיורים שהמשרדים עורכים למתמחים לא מדברים איתך על המשכורת, רק מבטיחים שבמשרד נותנים למתמחים את התנאים הטובים ביותר בשוק”, הסביר ל”כלכליסט” מתמחה באחד המשרדים הגדולים ביותר. “ביום הראשון להתמחות לא חתמנו על חוזה אלא על טופס הודעה על תנאי ההעסקה, שם התוודענו לשכר שנקבל”.

 

אז מי המשרד שמטפח את המתמחים על אף שאינם בעמדת מיקוח ומי יודע שהם יעמדו בתור גם בלי תנאי ההעסקה הטובים ביותר?

 

 

מיתר: מפנק ותובעני

 

כמה נתונים מרכזיים הופכים את מיתר ליקוורניק למשרד הטוב ביותר להתמחות. החשוב שבהם הוא שכר המתמחים, שהוא הגבוה ביותר מבין המשרדים שנבדקו: 9,000 שקל ברוטו לחודש. בנוסף, מקבלים המתמחים פעמיים בשנה, בפסח ובראש השנה, שי לחג של 750 שקל.

 

גם ההטבות היום־יומיות נדיבות יחסית: המתמחים שנשארים לעבוד לתוך הלילה יקבלו 50 שקלים עבור ארוחת ערב שיזמינו אחרי 8 בערב. המשרד גם מספק חניה חינם ומציע למתמחים להשתתף באירועים החברתיים של המשרד, כמו טיולים, אירועי משפחות, “מיתר על הבר” פעם בחודש ו“חמישי מתוק” בכל יום חמישי. פעמיים בשנה הם מוזמנים לארוחת צהריים אישית עם אחד השותפים הבכירים, ואחת לחודש יש ערב גיבוש למתמחים.

 

המתמחים שיישארו במשרד כשכירים יקבלו את מענק ההישארות הגבוה ביותר מבין המשרדים שנבדקו: 18 אלף שקל. מתמחים שצפויים להישאר גם מקבלים מימון לקורס ההכנה לבחינות הלשכה שעלותו כ־4,000 שקל. כמעט 60% מהמתמחים ייקלטו במשרד כעורכי דין שכירים בשנה שלאחר מכן.

 

אולם יש גם חסרונות בעבודה במשרד. אמנם בכל המשרדים הגדולים עובדים קשה מאוד, אך למיתר יצא שם של משרד שבו העבודה אינטנסיבית במיוחד. אין במשרד הדממה בחגים ועובדים בהם לפי הצורך. יש לא מעט מתמחים שיעדיפו להשתכר פחות, אך לעבוד מספר “שפוי” יותר של שעות.

 

ניסיון להבין מה היקף המשרה הרשמי של מתמחה במיתר העלה חרס. תחילה נמסר כי “כל המתמחים בכל המשרדים נמצאים באותו מצב”, אולם הבדיקה גילתה שונות בין המשרדים. בהמשך נמסר כי מבדיקה של שעות העבודה בפועל, מתמחים עובדים כ־90% מהיקף המשרה של עורכי הדין והשותפים במשרד. כמה זה בשעות? לא קיבלנו תשובה לשאלה הזו.

 

 

נשיץ ברנדס: כמו הענקים

 

למקום השני בדירוג הגיע באופן מפתיע משרד נשיץ ברנדס אמיר, שקיבל 81 נקודות: אף שהוא המשרד הקטן ביותר ברשימה, הוא מציע למתמחים תנאים שמאפילים על אלו במשרדים יוקרתיים יותר וכפולים בגודלם.

 

השכר גבוה יחסית, 8,750 שקל ברוטו לחודש, והוא מלווה בשי נדיב לחג של 1,000 שקל פעמיים בשנה, שוברים לארוחות צהריים במסעדות באזור בהשתתפות עצמית של 8 שקל בלבד והדממה מלאה בפסח ובסוכות. אחת לשנה יוצאים המתמחים עם כל עובדי המשרד לנופש לחו”ל: השנה ביקרו בלונדון, ובעבר בברלין וברומא.

אולם המשרד אינו מעניק מענק הישארות למתמחים שנקלטים כעורכי דין במשרד, למעט מימון קורס ההכנה לבחינות עבור המועמדים להישארות, שעלותו כ־4,000 שקל.

במקומות השלישי, הרביעי והחמישי התמקמו שלושה משרדים שזכו לציונים צמודים: ש. הורוביץ עם 79 נקודות, יגאל ארנון קיבל 78 נקודות, ומשרד גורניצקי חותם את החמישייה הראשונה עם 77 נקודות.

 

ש. הורוביץ מציע תנאים ממוצעים או מעט למעלה מכך בכל הקריטריונים שבדקנו. משרד יגאל ארנון נותן מענק הישארות נדיב של 15 אלף שקל ומתחייב להדממה בחגים. גם במשרד גורניצקי לא עובדים בחגים, אך מענק ההישארות נמוך משמעותית והוא עומד על 6,000 שקל. מה שהעניק למשרד נקודות נוספות בדירוג הוא שבמחזור האחרון נקלטו בו 70% מהמתמחים.

 

למה אפשר להאמין

 

בין המשרדים ניטשת תחרות קשה על לקוחות ועל תדמית, ובחלק מהמשרדים ניסו להסביר ל”כלכליסט” מדוע אין מקום לייחס משמעות לנתונים שמשרדים אחרים מפרסמים על אודות עצמם. גורם באחד המשרדים קבע ש”אין שום משמעות” למספר המתמחים שנקלטים בסוף שנת ההתמחות. “במשרדים רבים מודיעים למתמחים בסוף שנת ההתמחות בנובמבר שהם ייקלטו כעורכי דין, אולם ההעסקה הזאת מחזיקה מעמד חודשים ספורים ובפברואר־מרץ מפטרים את כולם”, הסביר. “למעשה המטרה של המשרדים היא לנפח את מצבת כוח האדם שלהם לצורך דירוג גודל המשרדים שנעשים בינואר”.

 

במשרד שלא מציע למתמחים נסיעות הדגישו כי “יש משרדים שבהם טסים לחו”ל, אך מנכים זאת מימי ההבראה של העובדים”. ומה עם שעות העבודה? “אין משרד גדול שבו המתמחים יוצאים לפני 7 בערב”, קובע מי שסיים לאחרונה התמחות במשרד גדול. “יום העבודה מתחיל בין שמונה וחצי לתשע, ובמשרד שבו התמחיתי שעת הסיום הממוצעת היתה תשע בלילה, ולא פעם ראיתי גם את השעות שלאחר חצות”.

 

חלק מהמשרדים טוענים שהשעות הרשמיות שלהם הן עד 6 בערב, ולעתים אף מוקדם מכך, אולם המתמחה לשעבר אומר כי “כולם יגידו שאלה השעות הרשמיות, אבל זה לא מה שקורה בפועל. יש לי חברים שעובדים עד 11:30 בלילה כל יום וברוב המשרדים גם לא משלמים על שעות נוספות מפני שאנחנו מוגדרים כמשרות אמון”. יש לציין כי משרדי פירון ושבלת דיווחו שהם משלמים למתמחים על שעות נוספות.

 

ולפעמים החגיגה נגמרת

 

בתחתית הדירוג, עם ניקוד זהה של 67 נקודות נמצאים המשרדים פירון וגרוס, קלינהנדלר, חודק, הלוי, גרינברג ושות’. פירון מציע שכר של 8,200 שקל ומשלם עבור שעות נוספות, אינו משתתף בעלויות החניה ומגיש מדי ערב “ארוחה קלה ומפנקת” בלי להשתתף בעלות הזמנת אוכל. במשרד גם אין מענק הישארות.

 

במשרד גרוס משולם השכר ברוטו הנמוך ביותר מבין המשרדים שבדקנו: 8,000 שקל בלבד, ואין סבסוד של ארוחות צהריים או ערב, למעט הנחה לעובדי המשרד בקניון עזריאלי. המשרד גם אינו מספק חניה לעובדים והשי לחג עומד על 700 שקל, פעמיים בשנה. מנגד, המשרד נותן מענק הישארות נדיב בסך 16 אלף שקל לנשארים במשרד.

 

כך חושב הדירוג: גובה השכר שווה 60% מהציון

 

דירוג תנאי העבודה מבוסס על מידע שהעבירו לבקשת "כלכליסט" 11 המשרדים הגדולים ביותר, שבהם לפחות 150 עורכי דין. כל הנתונים הוצלבו אחר כך עם מידע שהתקבל ממתמחים במשרדים אלה.

 

הדירוג האפשרי המקסימלי הוא 100 נקודות. רכיב השכר החודשי קיבל משקל של 60% מהניקוד, כאשר שכר של 10,000 שקל מזכה במלוא 60 נקודות. יתר 40% הם שקלול של ששת הקריטריונים אחרים ובהם ההטבות הכספיות הנוספות שמקבלים המתמחים כמו שי לחג ומימון קורס לבחינות הלשכה, האם הוא משתתף בהוצאות על ארוחת ערב למתמחים שנשארים לעבוד בלילות, האם המשרד מספק חניה לעובדים, האם הם נדרשים לעבוד בחגים וחופשות, ושיעור המתמחים שנקלטו כעורכי דין שכירים במחזור האחרון, מרץ 2016.

 

מספר שעות העבודה היומיות שעליו דיווחו המשרדים לא שוקלל בציון הסופי, מתוך הבנה שהן בדרך כלל אינן משקפות את השעות שהמתמחה עובד בפועל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x