$
דעות

המסר של השרה שקד לביהמ"ש העליון

היוזמה לבטל את וטו השופטים נועדה להגיד לעליון: אם בכוח, אז הכוח לצדנו

משה גורלי 08:1102.11.16
יוזמת שרת המשפטים איילת שקד לבטל את הווטו של שופטי העליון בוועדה לבחירת שופטים היא כרגע בלון ניסוי שהופרח לכיוון ביהמ"ש העליון עם המסר: עדיף להגיע להסכמות, ולא להשתמש בכוח הרוב. אם נגיע לזה, הרוב הוא שלנו, הפוליטיקאים והלשכה.

 

בבחירת שופטים לעליון ניתן להבחין בשתי תקופות: עד אמצע שנות ה־90 בערך השלטון היה של השופטים, שכן הנשיאים מאיר שמגר ואהרן ברק נהנו מיוקרה ומעמד שאיפשר להם שליטה מלאה במינויים. אך ככל שהחלו הפוליטיקאים לאתגר את האקטיביזם השיפוטי, כך גברה האמביציה שלהם לשלוט גם במינויים, והחלה התקופה השנייה. ה"חבר מביא חבר" הוחלף בדיאלוג ופשרות בין בית המשפט לשר המשפטים. מדובר בפשרות שאיפשרו מינוי שופטים בניגוד לדעת נשיא העליון, במיוחד בתקופת הקטטה המפורסמת בין השר דניאל פרידמן והנשיאה דורית ביניש. פרידמן היה זה שהעביר את תיקון סער המאפשר וטו לכל צד.

 

שרת המשפטים איילת שקד שרת המשפטים איילת שקד צילום: עמית שאבי

 

המוטיבציה המרכזית של השרה שקד היא למנות כעת "תואמי" נעם סולברג, השופט היחיד שפסק לטובת הממשלה בבג"ץ הגז שעיצבן את השרה כהוגן. לכן, יש ברשימת המועמדים לעליון רבים חובשי כיפה שבהכללה גסה מתאימים לפרופיל המבוקש על ידי שקד ובוחריה: גם שמרנים וגם ימניים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x