$
דעות

הפחתת ריבית הפיגורים: זה לא מספיק

החשבת הכללית באוצר הודיעה השבוע על הפחתת הריבית לאנשים פרטיים וחברות שהתעכבו בתשלום לגופים ממשלתיים - מ-8% כיום ל-4.5% בתהליך הדרגתי. בהנחה שרמת האינפלציה תישמר בשנים הקרובות יש מקום להפחתה דרמטית יותר

ד"ר ישראל בוקסר 07:2828.10.16

השבוע הודיעה החשבת הכללית (חשכ"ל) באוצר, מיכל עבאדי-בויאנג'ו, על הפחתת ריבית הפיגורים במשק החל מתחילת 2017, זאת לאחר 18 שנה שהריבית לא שונתה. ריבית הפיגורים של יחידים מחברות בגין חובות לגופים ממשלתיים עומדת כיום על 8%. הריבית מורכבת מריבית בסיס של 1.5% וריבית פיגורים של 6.5% והיא מחושבת מהיום הראשון לחוב. מנגנון חישוב הריבית נקבע ב- 1998 ומאז לא חל בו שינוי. בשנים האחרונות כאשר האינפלציה השנתית הייתה סביב 0% או שלילית, ריבית הפיגורים הפכה לנטל משמעותי על החייבים בהיבט המימוני. חלק מהחייבים נקלעו מלכתחילה למצוקת תזרים מזומנים ותוספת הריבית פגעה ביכולת הסדרי תשלומים ופריסתם. החשכ"לית מבקשת להוריד את הריבית מ-6.5% לרמה של 4.5% וגם זאת באופן הדרגתי בפרק זמן שימשך על פני שלוש שנים עד סוף 2019.  

לפי התוכנית של עבאדי בשלושת החודשים הראשונים של החוב תהיה ריבית הפיגורים 0%. לאחר 3 חודשים היא תעלה ל- 1.5%, בשנת הפיגורים השנייה תעלה הריבית ל- 3% ואם החוב לא שולם במשך שלוש שנים תגיע הריבית ל- 4.5%. לכך יש כמובן לצרף את הריבית הבסיסית של 1.5%. שיטת החישוב של האוצר חלה על גופים ציבוריים רבים במשק כמו חברת החשמל ותאגידי המים והביוב ורשויות מקומיות. חשוב להדגיש שפיגור בתשלומים לרשויות מקומיות (מים, חניה ואגרות שונות) נגבית ריבית גבוהה משמעותית. דו"ח חניה שלא שולם שנה סכום החוב מוכפל ממאה שקלים למאתיים שקלים (100%) בתוספת הוצאות גבייה או מכתב מעו"ד ההופך את החוב לסכום של 250 שקלים לפחות. גם דו"ח משטרתי צומח בחדות אם לא שולם תוך שלושה חודשים.

 

 צילום: שאטרסטוק

 

בגופים ממשלתיים ועירוניים רבים ריבית הפיגורים גבוהה משמעותית מהאוצר החשכ"לית שדיווחה ליועץ המשפטי לממשלה על המהלך ציינה במכתבה שהדבר "מתאים לסביבת הריבית הנמוכה השוררת בשווקים והמהלך נועד להקל על בעלי החוב". כאשר סביבת האינפלציה השנתית בישראל נמוכה מ- 1.5% (גובה הריבית הבסיסית שנגבית מחייבים) והרצון המובהק הוא להקל על חייבים המהלך של האוצר רחוק עדיין מלהקל על חייבים.

 

בהנחה שרמת האינפלציה תשמר בשנים הקרובות וריבית הבסיס של האוצר על פיגורים תישאר 1.5%, ראוי היה להוריד את שיעור הריבית בשנה השנייה לפיגור ל- 1.5% ובשנה השלישית ל- 3% לכל היותר. גם כך מדובר בריביות ריאליות גבוהות בהשוואה למצב כיום במשק ובתנאי האינפלציה. לחילופין, אפשר להשאיר את ריבית הבסיס של 1.5% מתום שלושה חודשים למועד התשלום ולהצמיד את החוב למדד המחירים לצרכן שהוא כלי חישוב מקובל ומרכזי במשק. מטרת האוצר היא שהחייבים ישלמו את חובותיהם במהירות ולא ימשכו זמן בפירעון תוך יכולת לשלם. לכן, 1.5% ריבית בסיסית כבר מהווה קנס בסיסי ועליה יש להוסיף ריבית מתונה יחסית כדי להקל באמת על החייבים. הורדת ריבית הפיגורים מ- 6.5% ל- 4.5% היא צעד נכון אבל כזה שאינו מקל מספיק על חייבים המתקשים בפירעון החוב הבסיסי עצמו וכל שכן בחוב הנצבר מריביות הפיגורים. טוב היו עושים באוצר אם היו מאמצים חלופות אחרות כהצמדה למדד או הורדה נוספת בריבית הפיגורים המוצעת.

 

הכותב הוא מרצה לניהול במרכז ללימודים אקדמיים (מל"א)

בטל שלח
    לכל התגובות
    x