$
דעות

פרשנות

לוקר הראה לבורגס את הדרך החוצה

הצניחה החדה במחיר המניה, העובדה שבורגס הונחת מבחוץ, השינויים שעושה בעל הבית עידן עופר בחברות בקבוצה, הבדלי האופי המהותיים בין היו"ר למנכ"ל והודעת התמיכה שהסגירה את הצפוי להתרחש - 6 הערות על התפטרותו של מנכ"ל כיל סטפן בורגס, שככל הנראה יוחלף על ידי מנכ"ל ישראלי

גולן חזני 10:0709.09.16

1. המניה

60%. זה שיעור הירידה המצטבר במניית כיל מאז ספטמבר 2012, אז נכנס סטפן בורגס לתפקידו כמנכ"ל כיל. בורגס לא אחראי לקריסה במחירי הסחורות, וגם לא לשורת ההחלטות הממשלתיות (הסכם הקציר, ועדת ששינסקי 2) שפגעו ברווחי החברה, אבל הצלילה בשווי החברה קרתה במשמרת שלו. מבחינת המניה והמשקיעים, בראשותו של עידן עופר, בורגס לא סיפק את הסחורה.

 

 

 

2. כוכב זר

8 חודשים לאחר מינוי בורגס למנכ"ל כיל, הלכה בעקבותיה האחות הגדולה שלה לתעשייה הישראלית, טבע. חברת השמה גלובלית מצאה לטבע מנכ"ל באותה תבנית של בורגס. לא-ישראלי, איש העולם הגדול ותאגידי הענק הגלובליים, כוכב שבנקאי ההשקעות והאנליסטים ימצאו איתו שפה משותפת על בקבוק יין במסעדת פאר במועדון סיגרים בניו יורק. לוין החזיק בכסאו בטבע שנה וחצי, בורגס משך ארבע שנים. שניהם לא ייזכרו כמי שהטביעו את חותמם על החברה שניהלו.

 

 

סטפן בורגס סטפן בורגס צילום: עמית שעל

 

3. בעל הבית

בשנה האחרונה, עידן עופר מבצע מהפכה פרסונלית בקבוצת העסקים שהוא מנהל, המשופעת מנהלים ישראלים. זה התחיל באריק יערי, מנכ"ל בזן שהובא ככוכב מחברת טבע והוחלף באבנר מיימון, שהגיע מכיל-ישראל; בפיצול החברה לישראל ובפרישתו של ניר גלעד, פעם המנכ"ל הכל-יכול של החברה ומינוי אבישר פז לתפקיד המנכ"ל, במקביל למינוי יואב דופלט למנכ"ל קנון; התהליך הגיע לשיא עם פרישתו של ניר גלעד מתפקיד יו"ר כיל והחלפתו ביוחנן לוקר, ובסיום תפקידו של רון מוסקוביץ כמנהל העסקים של הקבוצה. בורגס הוא הבא בתור, לא בטוח שהוא האחרון.

 

 

עידן עופר עידן עופר צילום: בלומברג

 

4.לוקר

 יוחנן לוקר עשה את רוב שנותיו בחיל האוויר. כמו כל אנשי החיל, לוקר הוא איש של תהליכים מסודרים, צרכן אובססיבי של תחקיר היורד לשורשי האמת של כל אירוע. אצל לוקר אין אפשרות לקריצות. בניגוד לחלק מיוצאי החיל, לוקר הוא איש צנוע, ששומר על פרופיל נמוך. בורגס הוא ההפך הגמור ממנו, כוכב של מסעדות יוקרה ובילויים, אחד שלא מרגיש נורא אם ידייק רק ב-90% מהעובדות. ביחסי יו"ר-מנכ"ל יש זוגות שמסתדרים עם השוני האישיותי הקיצוני. לא אצל לוקר. את זה בורגס הבין מיד. הוא גם הבין שאם לא יתפטר, לוקר יראה לו את הדלת החוצה.

 

5 . המחליף

פרישת בורגס מסיימת נכון לעכשיו את מה שנראה היה כתחילתה של מגמה להעדפת מנהלים זרים בחברות הישראליות הגלובליות. אחרי הפארסה של ג׳רמי לוין, בחרה טבע במנכ"ל ישראלי - ארז ויגודמן הזוכה להערכה נרחבת על עבודתו. לוקר מבין שעם כל הכבוד לרעיונות הגדולים של בורגס להרחבת הפעילות הגלובלית של כיל באתיופיה ובסין - הלב של כיל הוא כאן בישראל ובנגב. סביר להניח שלוקר יחפש, לכן, מנכ"ל ישראלי, כזה שחי ביום יום את הדופק הלאומי ומבין את חשיבותה של כיל לכלכלת ישראל בכלל ולאזור הנגב בפרט.

 

6. גיבוי

במרץ האחרון, עם פרישתו של ניר גלעד מתפקיד יו"ר כיל, הודיעה החברה לבורסה על מינויה של ועדת האיתור למציאת מחליף ליו"ר הפורש גלעד. להודעה ההיא צורפה הודעת גיבוי חריגה למנכ"ל: "הדירקטוריון מבקש להביע את הערכתו למנכ"ל סטפן בורגס ולהנהלת החברה. זו תמשיך לפעול ליישום האסטרטגיה של החברה תחת הנהגתו של מר בורגס, בתיאום עם הדירקטוריון". בכדורגל, ענף הספורט האהוב על בורגס (אוהד של קבוצת באיירן מינכן), כאשר מאמן מקבל גיבוי, המשמעות היא שתוך חודש הוא מסיים את תפקידו. בעסקים, מתברר, זה לוקח 6 חודשים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x