$
דעות

פרשנות

הקנס האירופי על אפל עשוי להפוך לחרב פיפיות בישראל

שר האוצר משתמש בחוק ההסדרים כדי למשוך לישראל ענקיות בינלאומיות. אבל לנוכח הקנס העצום שהוטל על אפל אתמול ייתכן שהטבות המס שמציע משה כחלון לחברות הגדולות הן פתח לתביעות משפטיות מצד האיחוד האירופי

אסף גלעד 06:4931.08.16
הקנס העצום שהטיל האיחוד האירופי על אפל הוכיח לעולם כולו מיהי אירופה, אבל גם מעלה כמה שאלות משפטיות כבדות משקל; למשל, האם אפל עברה על החוק? והאם אפשר לתבוע אותה על הקלות מס שקיבלה ממדינה שחברה באיחוד?

 

 


 

קל להריע לצעד האמיץ של הנציבות האירופית נגד ענקית אמריקאית שידועה ביהירותה ובכך שהיא מצפצפת על המשתמשים שלה, על השותפים הטכנולוגיים שלה וגם על התקשורת.

 

אבל גם אחרי ש־14.5 מיליארד הדולר ינחתו בחשבונות הבנק של אירלנד או של מדינות אחרות באיחוד האירופי יהדהדו השאלות — מהו בעצם מקלט מס? האם 1% מס באירלנד הופך את המדינה למקלט מס? נראה שכן. אבל אם אפל, גוגל, פייסבוק ואינטל מתחייבות להקים באירלנד מרכזי פיתוח ותפעול ולהעסיק אלפי עובדים בכל אחד מהם, האם אירלנד היא עדיין מקלט מס או שמא היא בונה את עתיד תעשיית ההייטק שלה בנמרצות? זו שאלה מסובכת שהתשובה עליה טומנת בחובה השלכות מרחיקות לכת.

 

טים קוק, מנכ"ל אפל טים קוק, מנכ"ל אפל צילום מסך: מתוך אתר אפל

 

אם הקנס שאפל תידרש לשלם, שהוא סקנציה משפטית, יהפוך לעובדה מוגמרת, הוא עלול להתגלגל ככדור שלג למקומות אחרים, למשל לישראל ולשר האוצר שלה משה כחלון.

 

אם חוק ההסדרים הנלווה לתקציב המדינה ל־2017–2018 יאושר במתכונתו הנוכחית, ישראל תהפוך לאחת המדינות האטרקטיביות ביותר בהיבט של מיסוי עבור חברות טכנולוגיה בינלאומיות; לא רק באיחוד האירופי, גם ב־OECD.

 

לפי חוק ההסדרים, מס החברות שישלמו ענקיות בינלאומיות שמגלגלות 10 מיליארד שקל בשנה יעמוד על 6% בלבד, במקום על 25%, ועל 12% לחברות בינלאומיות שעומדות בקריטריונים ומגלגלות פחות מכך. נוסף על כך, יופחת המס על משיכת דיבידנדים מ־20% ל־4% — נמוך גם בהשוואה למיסוי הנדיב באירופה.

 

אך האטרקטיביות הזאת חושפת את ישראל באופן תיאורטי גם לתביעות עתידיות מצד האיחוד האירופי, שיוכל לטעון כי שיעורי המיסוי האלה מהווים הסדר מס לא חוקי.

לכאורה, ישראל יכולה להיאחז בתקנות המיסוי החדשות שמנוסחות בימים אלה ב־OECD. אלא שהארגון לא מסמן קו אדום שקובע שמס של 1% הוא נמוך מדי ומס של 6% הוא תקין.

 

כמו כן, חברות ישראליות רבות משתמשות היום במבנים חשבונאיים שונים דוגמת מרכזי רווח במקלטי מס כדי לעשות עסקים עם מדינות ערב. מדובר במקומות אקזוטיים כמו איי הבתולה, איי סיישל וגם האי מאן שסמוך לבריטניה. כל המקומות האלה משמשים כמרכזי רווח ומכירות של חברות ישראליות שמעוניינות להסתיר את זהותן הישראלית משיקולי תדמית.

 

אם המבנה הזה אינו חוקי לדידם של האירופים, כפי שהחליטה אתמול הנציבות האירופית בנוגע לאפל, הרי שגם הסחר הישראלי־ערבי שמתקיים כיום ללא הפרעה אינו חוקי כלל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x