$
חדשות טכנולוגיה

אפל תצטרך לשלם לאירלנד 14.5 מיליארד דולר בתשלום מס

לאחר חקירה בת שלוש שנים, האיחוד האירופי פסק שההסכמים של החברה עם אירלנד מפרים את חוקי האיחוד והטיל עליה לשלם 14.5 מיליארד דולר: "חקירת האיחוד הגיעה למסקנה כי אירלנד העניקה לאפל הטבות מס לא חוקיות". אפל ואירלנד צפויות לערער על ההחלטה

עומר כביר 12:5630.08.16

אפל צריכה להשיב לאירלנד מסים בגובה של עד 13 מיליארד יורו (14.5 מיליארד דולר) – כך קבעה היום נציבות האיחוד האירופי, אחרי שמצאה שהמדינה העניקה לענקית הטכנולוגיה הטבות מס בלתי-חוקיות.

 

"חקירת האיחוד הגיעה למסקנה כי אירלנד העניקה לאפל הטבות מס לא חוקיות, שאפשרו לחברה לשלם הרבה פחות מס מעסקים אחרים במהלך השנים" אמרה נציבת התחרותיות של האיחוד, מרגרט ווסטגר, בהודעה לעיתונות. "היחס הסלקטיבי אפשר לאפל לשלם מס חברות של 1% על רווחיה באירופה ב-2003, ו-0.005% בלבד על רווחיה ב-2014". זהו העונש הכספי הגבוה ביותר שהוטל עד כה במסגרת חקירה בת שלוש שנים שבדקה את הטבות ועסקאות המס שנותנות מדינות האיחוד לחברות. ההחלטה אינה סופית, והן אפל והן אירלנד עתידות לערער עליה.

 

מאפל נמסר בתגובה שהחברה מתכוונת לערער על ההחלטה: "אפל מצייתת לחוק ומשלמת את כל המסים שהיא חייבת בכל אזורי פעילותה. אנחנו נערער ואנו בטוחים שהערעור יתקבל. ההחלטה של הנציבות לא עוסקת בשאלה כמה מסים אפל משלמת, אלא איזו מדינה גובה את הכסף. תהיה לה השפעה מזיקה על ההשקעות ושוק העבודה באירופה".

טים קוק. מנכ"ל אפל טים קוק. מנכ"ל אפל צילום: אי פי איי

 

הפסיקה נגד אפל, ובעיקר הסכום העצום שתחויב החברה לשלם, עתידה ליצור מתחים חדשים בין האיחוד האירופי לארה"ב. רק בשבוע שעבר, משרד האוצר האמריקאי פרסם דו"ח שמבקה בחריפות את המאמצים באיחוד לגבות מסי עבר מחברות אמריקאיות. לפי הדו"ח, לנציבות האיחוד אין את הזכות לבצע מהלכים שכאלו, ואלו גם עלולים לפגוע במאמצים בארה"ב לגבות מסים מחברות אמריקאיות בעלות פעילות בינלאומית ענפה.

 

אף שיישום הפסיקה עתיד לשלשל לכיסיה של אירלנד מיליארדים רבים של דולרים, המדינה צפויה להציג התנגדות חריפה לא פחות מאפל. זאת, מכיוון שהטבות המס הניכרות שמספקת המדינה לחברות זרות הביאו רבות מהן למקם את המטה האירופי שלהן בשטחה והניבו להכנסות עקיפות בדמות השקעות בתשתיות והעסקת עובדים רבים (שמשלמים מס הכנסה). מניעת הטבות אלו עלולה להוביל חברות רבות להעביר את מרכז פעילותן למדינות אחרות באיחוד.

 

בנוסף, אין כל ודאות שהמדינה תקבל את כל הסכום או אפילו את מרביתו. לדברי ווסטגר, חלק מ-14.5 מיליארד הדולרים יכולים להגיע למדינות אחרות באיחוד. "אם המדינות יחליטו, על סמך קווים מנחים שהצגנו, שאפל היתה צריכה לרשום מכירות של מוצריה אצלן ולא באירלנד, הן יכולות לדרוש את המס שמגיע להן. הסכום יירד מהמס שאמורה החברה לשלם לאירלנד", היא אמרה בדברים שנשאה זמן קצר לאחר פרסום ההחלטה. כמו כן, בתנאים מסוימים תוכל גם ממשלת ארה"ב לדרוש מתוך הסכום תשלומי מס שלכאורה מגיעים לה.

 

"יש הרבה דרכים טובות ושקופות לתמוך ולעודד השקעות, והרבה סיבות טובות להשקיע באירופה", הוסיפה ווסטגר. "חברות ומדינות צריכות להתחרות בתנאים שווים, ולא על חשבון אזרחי האיחוד האירופי ומדינות אחרות".

 

האיחוד האירופי: אפל קיבלה יחס סלקטיבי האיחוד האירופי: אפל קיבלה יחס סלקטיבי צילום: בלומברג

 

"מדובר בפסיקה משמעותית שיכולה לגרום למדינות רבות לבחון את ההשלכות על מערכת המס הנוכחית שלהם", אמר לבלומברג האנליסט מט לרסון מ-Bloomberg Intelligence. "זה מוזר לחשוב שאירלנד לא תרצה לגבות יותר מסים מאפל, אבל השאיפה העיקרית של אירלנד היא להגן על ההשקעות והמשרות בכלכלה המקומית".

 

שר האוצר של אירלנד, מייקל נונאן, אמר בתגובה: "אני מתנגד נחרוצות להחלטת הנציבות. היא מבוססת על יישום קפדני של החוק ולא מתירה קיום של מקרים יוצאים מן הכלל. ההחלטה לא מותירה לי ברירה אלא להגיש ערעור לבתי המשפט של האיחוד. מדובר במהלך הכרחי שנועד להגן על היושרה של מערכת המס שלנו; לספק ודאות מס לעסקים; ולאתגר את האכיפה של חוקי האיחוד כלפי מדינות ריבוניות".

 

הליכי הערעור בבתי המשפט של האיחוד יכולים להימשך שנים רבות, ורק בסיומם יקבע הסכום שאפל תעביר, אם בכלל. עם זאת, החברה יכולה להידרש להעביר את 14.5 מיליארד הדולרים לחשבון Escrow עד קבלת ההחלטה הסופית. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x