$
קפיטליזם 3.0
קפיטליזם 3.0 גג כתבה

מתנדבים החוצה: 4 ניצחונות על השוק החופשי מדי

קניה מאיימת לגרש ארגוני סיוע בטענה שאינם מעסיקים מקומיים

שני ברזילי 08:4803.08.16
כשמדונה ביקרה בקניה לפני כשלושה שבועות, היא העלתה לחשבון האינסטגרם שלה תמונה של אפיק מים מזוהם, וכתבה: "תארו לכם שמכאן מגיעים המים שלכם!" לצד אזכור של ארגון סיוע מקומי שפועל לטובת טיהור מים. רוב התגובות על הפוסט היו נזעמות: "בפעם הבאה תבדקי!" קרא לה מוזיקאי מקומי שזיהה את האפיק כזרם ביוב פתוח, ששום קנייתי לא יעז לשתות ממנו. "קניה לא צריכה את עזרתך, אם כל מה שאת רואה בה זה לכלוך!" הגיב מישהו אחר.

 

תרגיל היח"צ הכושל של מדונה קרה בדיוק בזמן שהרשויות בקניה מאיימות להעזיב אלפי מומחים זרים מארגוני הסיוע, אחרי שלטענתן הארגונים ממאנים להעסיק עובדים מקומיים ומנציחים פערי שכר ביניהם ובין המומחים הזרים. ולא רק בקניה: ארגוני הסיוע, גם כאלה שמחזיקים מתנדבים, מנסים למלא צרכים שהרשויות לא הגיעו אליהם, אך מתי הם עושים יותר נזק מתועלת?

 

1. מנציחים את המצוקה

הזרים מצפים לקריירה ארוכת טווח

 

לפי הערכות של הרשות לפיקוח מגזר הסיוע בקניה, 12 אלף מומחים זרים עובדים בסקטור הסיוע במדינה דוברת האנגלית.

 

המגזר מגלגל מדי שנה 160 מיליארד שילינג קנייתי, שהם כ־1.6 מיליארד דולר.

 

לטענת ראש הרשות מוחמד פאזול, מומחים זרים מרוויחים פי ארבעה מעמיתיהם הקנייתים. בנוסף לכך הם נכשלים בהעברת המשרות שהם יוצרים למקומיים, ונשארים בקניה בציפייה לקריירה ארוכת טווח, אף שמדובר בענף שאמור לפתור בעיות, ולא להנציח אותן.

 

2. חרדת נטישה

המתנדבים גורמים נזק נפשי לילדים

 

גם על המתנדבים בקניה יש לא מעט ביקורת: מטיילים שמקדישים חלק מהטיול, או את כל הטיול, להתנדבות במדינה האפריקנית, ואף משלמים על כך אלפי דולרים ‑ תופעה שכונתה "תיירות התנדבותית" ‑ עלולים לפגוע באוכלוסיית הילדים המקומית, כשהם מתנדבים בבתי יתומים.

 

על פי מחקרים שנעשו בתחום זה, המתנדבים בבתי יתומים יוצרים קשר אישי עם הילדים, וכשהם נפרדים מהם, לאחר תקופה קצרה יחסית, הם גורמים להם נזק פסיכולוגי ותחושת נטישה.

 

 

נשיא קניה אוהורו קניאטה נשיא קניה אוהורו קניאטה צילום: איי אף פי

 

3. קריאות נגד השלטון

ארגוני הסיוע נתפסים כגופים מרדניים

 

ארגוני הסיוע בקניה טוענים כי הממשל החל להיות עוין כלפיהם לאחר שקראו להעמיד את נשיא קניה אוהורו קניאטה לדין בבית המשפט הבינלאומי בהאג על תרומתו לאלימות בתוך המדינה שגבתה את חייהם של אלף איש. במקביל התפרסמו לאחרונה ידיעות בתקשורת באפריקה, שהאשימו את ראש רשות הסיוע בנפוטיזם ובהדחת עובדים שהביעו ביקורת נגדו. באופן זה ארגוני הסיוע נתפסים כגופים המתמרדים נגד נגד השלטון ופועלים למען שקיפות ונגד שחיתות. מצד שני, הם נותרים זרים ובלתי משולבים בחברה.

 

4. אל תתערבו להם

אוגנדה מגבילה את סיוע המערב

מה שמכונה "ההתערבות המערבית" בקניה עמד במרכז קמפיין הבחירות של הנשיא המכהן. "אנחנו לא רוצים שיטפלו בנו, אנחנו רוצים לקחת את גורלנו בידינו", אמר בכיר בארגון סיוע מקומי. המגמה במדינות האזור דומה: באוגנדה למשל נחקק חוק שמקשה על העסקת זרים במגזר הסיוע, ואתיופיה הגבילה ל־10% מהתקציב את הסיוע הבינלאומי לארגונים מקומיים.

 

ייתכן שכדי להמשיך ולהתקיים תוך כדי היבדלות פוליטית יצטרכו הארגונים ללא כוונת רווח לאמץ מודל עסקי חברתי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x