$
דעות

ניסיון ההפיכה הצבאית התקבל בהפתעה מוחלטת באנקרה

מי שעוקב ב-14 השנים האחרונות מאז עלה ארדואן לשלטון כראש ממשלה וכנשיא יודע שזהו בדיוק התסריט ממנו הוא חשש

דורון פסקין 01:3516.07.16

ניסיון ההפיכה הצבאית בשישי בלילה בטורקיה התקבל בהפתעה מוחלטת באנקרה ובאיסטנבול ובעצם בכל העולם. אבל מי שעוקב ב-14 השנים האחרונות מאז עלה רג'פ ארדואן לשלטון כראש ממשלה וכנשיא יודע שזהו בדיוק התסריט ממנו הוא חשש. ארדואן מכיר היטב את ההיסטוריה הטורקית ולפיה הצבא שיחק תפקיד מפתח בפוליטיקה הטורקית באמצעות הפיכות כנגד ממשלות אזרחיות - האחרונה שבהן לפני כשני עשורים. זו הסיבה ש"הסולטאן" דאג בשנים האחרונות לטהר את הצבא מגורמים אותם הוא החשיב כלא נאמנים כמו גם מוסדות נוספים במדינה דוגמת התקשורת, מערכת המשפט וכו'.

 

ניסיון ההפיכה תפס את ארדואן ואנשיו בהפתעה. הנשיא שהה בחופשה פרטית ועוד הספיק בשישי בבוקר להוציא הודעת גינוי חריפה לפיגוע הרצחני בניס. ראש הממשלה יילידרים נמצא בכינוס של מדינות אסיה במונגוליה ומשם אישר כי במדינה ישנו ניסיון הפיכה. מצב לא אידיאלי להנהגת המדינה להתמודד עם התקוממות של קציני צבא. ההפתעה התבטאה בין השאר בעובדה שבשעות הראשונות נאלץ הנשיא להסתפק בשיחות סקייפ להופעותיו בתקשורת.

 

  צילום: רויטרס

 

עדיין לא ידוע מי עומד מאחורי ניסיון ההפיכה אבל ההתנהלות הדורסנית של ארדואן מאז 2002 יצרה לו לא מעט מוקדי התנגדות הן בקרב המחנה החילוני והן בקרב המחנה האיסלאמיסטי. גם במוקדי כוח נוספים שראשם "קוצץ" על ידי ארדואן ובראשם הצבא נוצרו כיסי התנגדות לשלטון האיסלאמיסטי הנוכחי.

 

כבר בשלבים הראשונים של ניסיון ההפיכה עלה שמו של אחד היריבים המרים ביותר של ארדואן כמי שייתכן ועומד מאחורי ניסיון ההפיכה, פתח גולאן. בשנים האחרונות נהגו אנשי ארדואן להאשים את גולאן ותומכיו בכל תחלואיה הפוליטיים, החברתיים והכלכליים של טורקיה וכך גם היום. לפיכך, טרחה ממשלת טורקיה לרדוף את אנשיו של גולאן בממסד הטורקי ובעיקר במערכת המשפט שם הם התבלטו.

 

גולאן למרות שהוא איש דת, נחשב ליברלי ומתון ובין השאר קיים דיאלוגים עם ארגונים יהודיים בארה"ב שהוקדמו מגישתו "הלא פונדמנטליסטית". עוד נקודה ישראלית היא שגולאן ביקר קשות את מארגני משט המרמרה ב-2010 לעזה וטען כי היה עליהם לנסות ולהגיע להסכם מוקדם עם הרשויות בישראל.

 

ההבדלים בין ארדואן לגולאן תהומיים. דוגמה בולטת להבדלים בין שני האישים היא העובדה שגולאן מטיף למערכת דמוקרטית רב מפלגתית בטורקיה, ההיפך הגמור ממה שארדואן רוצה ליצור, קרי שלטון ריכוזי על גבול הדיקטטורה. באופן אירוני, ארדואן וגולאן היו בעבר בני ברית עד שבשנת 2013 עבר ביניהם "חתול שחור" ונפרדו דרכיהם. ארדואן טען כי גולאן היה זה שעמד מאחורי פתיחת חקירה כנגד בכירים במפלגת השלטון כולל ארדואן עצמו בחשדות לשחיתות חמורה. גולאן שהבין כי סכנה נשקפת לחייו נמלט כאמור לארה"ב והשתקע בפנסילבניה. מבחינת השלטון הנוכחי בטורקיה גולאן נחשב ל"טרוריסט ולמבוקש מספר 1, אך כל בקשות ההסגרה שהופנו בעניינו לארה"ב נדחו.

 

הכותב הנו מומחה לכלכלות מדינות המזרח התיכון.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x