$
משפט

קרטל ספרי הלימוד: ספק נוסף חתם על הסדר טיעון

כחודש לאחר הרשעתו של בעלי חברת לוני כהן על תיאום מכרזים לפרויקט השאלת ספרי לימוד גם חיים כהן מבעלי 'כ.בונוס הפצות' חתם על הסדר במסגרתו יגזרו עליו 6 חודשי מאסר בפועל, קנס אישי של 65 אלף שקל וקנס בסך 350 אלף שקל שיושת על החברה

תומר גנון 19:2510.07.16

לאחר הרשעתו של אחד מראשי קרטל ספרי הלימוד: הסדר טיעון נוסף בפרשה שבה הואשמו 6 חברות הפצה ושיווק בתיאום מחירים במכרזים. על פי ההסדר חיים כהן, מבעלי חברת כ.בונוס הפצות, ומי שהיה על פי כתב האישום חבר בקרטל, שתיאם מחירים במכרזים לפרויקט השאלת ספרי הלימוד, יודה ויורשע בביצוע עבירות של הסדר כובל. על כהן, המיוצג על ידי עו"ד גיל עשת, יגזרו 6 חודשי מאסר בפועל שלא יומרו בעבודות שירות וכן 10 חודשים על תנאי. בנוסף הוא ישלם קנס של 65 אלף שקלים, ויפסל מכהונה כדירקטור בחברה ציבורית לפרק של שנה ממתן גזר הדין.

 

עוד נקבע במסגרת ההסדר, שהוגש ביום חמישי לאישורו של בית המשפט המחוזי בירושלים, שעל חברת כ.בונוס הפצות יוטל קנס של 350 אלף שקלים. החברה גם תחתום על התחייבות בגובה 700 אלף שקלים להימנע מעבירה על חוק ההגבלים העסקיים למשך 3 שנים.

 

כתבי האישום נגד החברות המעורבות ו-11 מנהלים ועובדים בהן, הוגשו לבית המשפט לפני כשנה. המעורבים מואשמים בביצוע עבירות של עריכת הסדרים כובלים (קרטל) וקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות.

 

 צילום: תומריקו

 

חקירת הפרשה החלה במאי 2013. על פי החשד הקרטל שפעל בין השנים 2008-2013, תיאם את שיעור ההנחות שינתנו לבתי הספר במכרזים לרכישה מרוכזת של ספרים במסגרת פרויקט השאלת ספרי הלימוד של משרד החינוך, וזאת במטרה לשמור על רמת מחירים גבוהה ולמנוע את ירידתם. במסגרת פרויקט ההשאלה, ההורים משלמים אגרת שנתית (280 שקל ביסודי ובחטיבת הביניים, ו-320 שקל בתיכון) ויכולים לקבל את כל ספרי הלימוד מבית הספר. האגרות בנוסף לתקציבים של עשרות מיליוני שקלים שמעביר משרד החינוך, ממנים רכישה מרוכזת של ספרים, ומדי שנה הם מוחזרים ומשמשים את השנתון הבא.

 

תיק החקירה בפרשה, שזכה ברשות בשם "תולעת ספרים" ונחשף בעבר ב"כלכליסט", כולל ראיות רבות שאספה מחלקת החקירות של הרשות בראשות עו"ד חיים ארביב – האזנות סתר לטלפונים ניידים של המעורבים, הודאות של חלק מהחשודים ומסמכים נוספים המעידים על תיאום.

 

על פי כתב האישום שהוגש בעקבות החקירה, החברים בקרטל חששו שפרויקט ההשאלה יפגע ברווחיהם, והחליטו לתאם ביניהם את שיעור ההנחות במכרזים כדי למנוע ירידת מחירים. בנוסף תיאמו המעורבים לא לגשת לחלק מהמכרזים שפרסמה המדינה במסגרת הפרויקט – החלטה שהכשילה את המכרזים. בעקבות ביטול המכרזים תיאמו חברי הקרטל מול משרד החינוך הנחה בשיעור אחיד וחילקו ביניהם אזורי פעולה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x