$
דעות

צאו מהקופסה: להזיז את חופשת הקיץ לילדים

הזזת חופשת הקיץ כך שתתחיל ב-15 באוגוסט ותסתיים ב-15 באוקטובר תהיה יעילה יותר לעובדים, לשוק העבודה ולכלכלת ישראל

עו"ד מיכה אבני 07:3301.07.16

תלמידי התיכונים כבר יצאו לחופשת הקיץ ועוד מעט יצטרפו אליהם גם תלמידי בתי הספר היסודיים. אך בעוד התלמידים ייצאו לחופשה בשמחה גדולה, ההורים, שאינם יוצאים לחופשה בזמן מקביל, "שוברים את הראש" במטרה למצוא להם סידור, לתאם חופשות ולסגור מראש קייטנות שיוכלו "להעסיק" את הילדים. טענות ההורים העובדים, שחותמים על עצומות ומנסים תדירות לשנות את מועד החופש הגדול, אינן נופלות על אזניים ערלות; כמעט כל שר חינוך ניסה בתורו לשנות את מתכונת חופשת הקיץ. אולם, כל היוזמות שהיו עד כה נכשלו, ובמצב הנוכחי כולם מפסידים – אולי פרט לתלמידים.

 

אין ספק שהתלמידים זקוקים לחופש הגדול ולמנוחה רצינית אחרי שנת לימודים מאומצת ושוחקת, וכך כמובן גם המורים צריכים לאגור ולחדש כוחות, למרות שעבורם החופשה "מקוצרת" יותר – מאחר ועליהם להכין ולהיערך לשנת הלימודים הבאה. עם זאת, אני רוצה להציע מתווה חדש, שלא ישנה את אורך החופש הגדול – אלא רק יזיז את מועדו. בראייתי, חובה להזיז את חופשת הקיץ כך שתתחיל ב-15 באוגוסט ותסתיים ב-15 באוקטובר. כמעסיק בהווה, כשכיר בעבר, וכאב שארבעת ילדיו נמצאים במערכת החינוך – אני סבור כי זהו הפתרון הטוב ביותר.

 

 צילום: שאטרסטוק

 

החופש הגדול במתכונתו כיום הוא תולדה של הסכמים היסטוריים שנוצרו בשנות ה-20' של המאה הקודמת, שנים רבות לפני קום המדינה. לאחר דיונים רבים בנושא הוחלט כי האקלים החם ששורר בארץ ביולי ואוגוסט אינו מאפשר מסגרת לימודים תקינה, ולכן – לא ניתן ללמוד בחודשים הללו. מאז חלפו כמעט מאה שנים, בהן הומצאו המזגנים, וכיום כבר כל הכיתות ממוזגות. האם לא הגיוני שהתלמידים דווקא יהיו בתוך המיזוג הצונן בחודשים הלוהטים, בוודאי כאשר אנו לוקחים בחשבון שדווקא חלק מבתי האזרחים אינם ממוזגים. אגב, הקייטנות בחופש הגדול מתקיימות תחת אילוצי מזג אוויר ועומס חום כבד שגורם לביטול אטרקציות ולא תמיד מאפשר לילדים לשהות בחוץ. גם מבחינה זו, במועד שאני מציע לחופש הגדול – הילדים יוכלו לבלות טוב יותר בקייטנות.

 

כמובן שחופש בתאריכים הללו, כך שהחופש הגדול יכלול את החגים, יהיה הרבה יותר יעיל מבחינת שוק העבודה, שכרגע מפסיד מיליארדי שקלים בכל חופשת קיץ. הדרך המרכזית של ההורים להתמודדות עם החופש הגדול הוא ניצול ימי החופשה שלהם. על פי החוק בישראל, עובדים בשנת העבודה הראשונה שלהם זכאים לעשרה ימי חופשה בלבד. גם עובדים וותיקים יותר אינם בהכרח זכאים להרבה יותר ימים, וכך בחופש הגדול, שכמעט ואינו מכיל חג או מועד מיוחד שמהווים "ימי שבתון" (פרט לצום יז' בתמוז ותשעה באב), ההורים נדרשים לשלם כספים רבים על מסגרות חלופיות, לנצל את מלוא ימי החופש שלהם ולבקש עזרה מחברים, שכנים ומשפחה - בכדי לדאוג לילדיהם.

 

חוץ מלמשק ולכלכלת ישראל, יהיה חסכון ניכר גם לכיס העובדים; העובדים הישראלים יוכלו לצאת לחופשות הקיץ המסורתיות בחודשים שנחשבים לזולים יותר במזג אוויר נוח יותר, במקום בחודשים היקרים כאשר מזג האוויר חם. זה יחסוך הוצאות רבות על החופשות בחו"ל וכנגזרת מכך – תגדל כמות הכסף הפנוי להוצאה צרכנית בארץ. כמובן שישראלים שרוצים לטייל מעבר לים בחודשי החגים יוכלו להשכיר את הדירות שלהם לתיירים ויהודים מחו"ל שבאים לחגוג את חגי ישראל עם משפחותיהם.

 

הכותב הוא מייסד ומנכ"ל קבוצת פנינסולה

בטל שלח
    לכל התגובות
    x