$
דו"ח מבקר המדינה 2016
דו"ח המבקר 2016 גג עמוד

אין אכיפה מספקת על מכירת אלכוהול לקטינים

מבקר המדינה מצא שיש חסר בנתונים על צריכת אלכוהול והרשות הלאומית למלחמה בסמים ובאלכוהול אינה ממפה או יוצרת בסיס נתונים לאומי מעודכן מהנתונים שנאספים במשרדי הממשלה השונים

זוהר שחר לוי 16:0524.05.16

המבקר בדק את הטיפול בתופעה של שתיית אלכוהול מופרזת שעשויה להוביל לתופעות של שכרות, תחלואה, התמכרות, תאונות ולנזקים נוספים. עלות הנזקים הכספיים של השימוש לרעה באלכוהול בישראל נאמדה על ידי הרשות הלאומית למלחמה בסמים ובאלכוהול במיליארדי שקלים בשנה (אבדן ימי עבודה כתוצאה מתחלואה, הוצאות רפואיות ישירות ועקיפות ועוד).

 

בשנת 2009 החליטה הממשלה לאמץ תוכנית לאומית לצמצום הצריכה המופרזת של אלכוהול ולצמצום נזקיו. בחודשים מרץ-יולי 2015 בדק משרד המבקר היבטים בטיפול המשטרה והרשות למלחמה בסמים בטיפולם בתופעה.

בדיקה במכשיר הינשוף בדיקה במכשיר הינשוף צילום: שי שמואלי

 

המבקר מצא שיש חסר בנתונים על צריכת אלכוהול וכי הרשות אינה ממפה או יוצרת בסיס נתונים לאומי מעודכן מהנתונים שנאספים במשרדי הממשלה השונים. אין שיתוף פעולה ליישום התוכנית בין הגופים השונים. אין אכיפה מספקת של מכירת אלכוהול לקטינים – תיקים רבים נסגרים והם עצמם רוכשים דרך האינטרנט. אין טיפול מספיק במכירה של אלכוהול מזויף.

 

המבקר בדק גם את התחום המשטרתי והאכיפה בתחום התחבורתית הקשורים בשימוש באלכוהול. נמצא שאין מספיק אכיפה ברף המחמיר. המשטרה מעכבת את הליך רכישת מכשיר הינשוף החדש שיספק את הצרכים המבצעיים, המקצועיים והמשפטיים. יש ליקויים במסד הנתונים המשטרתי בנוגע לעברות שכרות.

 

מהמשטרה נמסר, "משטרת ישראל פועלת ללא לאות לאיתור נהגים שיכורים, בין היתר נהגים צעירים ומקצועיים, תוך שימת דגש וריכוז מאמץ בסופי שבוע, בצירי התנועה ובסמוך למוקדי הבילוי. יודגש כי, בדיקת הדם אינה המדד היחיד לאכיפת שכרות כנגד נהגים צעירים ומקצועיים. מיום תיקון החוק בדבר הקבוצה המובחנת, נתפסו אלפי נהגים מקבוצה זו כשהם נוהגים בשכרות וכאשר תוצאת הנשיפה בינשוף היתה מעל הרף של 290 מק"ג, טופל הנהג ככל נהג שיכור אחר. כאשר התוצאה פחותה מ - 290 מק"ג, ההנחייה היא חד משמעית: עיכוב מיידי לביצוע בדיקת דם ופתיחת תיק חקירה.

 

"בשנת 2014 21% מעבירות השכרות אותן אכפה המשטרה, בוצעו על ידי נהגים צעירים. בנוסף, בשנת 2013 ביצעו נהגים צעירים 1865 עבירות שכרות ובשנת 2014 ביצעו נהגים צעירים 2128 עבירות שכרות – עלייה של 13%.

 

"לצד אכיפה זו ונוכח העובדה כי מכשיר הינשוף שיש בידי המשטרה אינו מתאים למדידת הרף המחמיר של הקבוצה המובחנת, פעלה המשטרה להצטיידות במכשיר ינשוף חדש ולהסדרת תקנונו במכון התקנים הישראלי, כך שיעמוד בצרכים המבצעיים, המקצועיים והמשפטיים. בחודש פברואר 2016 יצאה הזמנה לרכישה של למעלה מ- 60 מכשירי ינשוף חדשים וכחודש לאחר מכן, יצאו נציגי מכון התקנים לביקור בפס הייצור של המכשירים אצל היצרן בגרמניה, תהליך הכרחי לשם קבילותם. עם סיום ההליך וקבלת מכשירי הינשוף החדשים למשטרה, הם יחולקו לכלל יחידות התנועה ברחבי הארץ ויופעלו לאכיפה שוטפת של עבירת השכרות.

 

"בנוסף, החל מראשית 2016 החלה המשטרה לקדם תהליכי "מניעה מצבית" בתחום הנהיגה השכרות, כדי להשפיע על נורמת הציות לחוק בתחום זה לצד מהלכי האכיפה. בין השאר, מוצבות עמדות ינשוף מול אשכולות מועדונים כדי לייצר תרבות של בדיקה עצמית ולקיחת אחריות על ידי הנהג הנורמטיבי. עד כה הסימנים החיוביים מראים שזהו נושא שיש להמשיך ולפתח כדי לשנות את התרבות בישראל בתחום זה".

 

תגובת המשרד לביטחון הפנים לדוח מבקר המדינה: "דו"ח מבקר המדינה עוסק בעיקר בתקופת הממשלה הקודמת.

בנושא תופעת שתיית אלכוהול מופרזת, הנחה השר ארדן את גורמי משטרת ישראל והרשות הלאומית למלחמה בסמים ובאלכוהול, לתת קדימות לפעולות מניעה ואכיפה בקרב צעירים, תוך מתן דגש מיוחד לבני נוער. כמו כן הנחה השר את אנשי משרדו להמשיך לטפל בנושא זה גם במסגרת תכניות המניעה המופעלות במשרד לביטחון הפנים כגון 'עיר ללא אלימות', סיירות ההורים, השיטור העירוני, מצילה ועוד".

 

בנוגע לאכיפת המשטרה בתחום התעבורה והתמשכות תהליך רכישת מכשירי הינשוף, מסר המשרד כי "השר לביטחון הפנים רואה חשיבות רבה במאבק בתאונות הדרכים, ולכן הנחה את המשטרה לפעול לחיזוק אגף התנועה בין השאר על ידי הכפלת מספר ניידות המשטרה ושיפור האמצעים הטכנולוגיים העומדים לרשות האגף. בעקבות ביקור שערך השר לביטחון הפנים באגף התנועה, שם נחשף לעיכוב ברכישת מכשירי ינשוף עקב סוגייה תקציבית, הנחה השר ארדן לרכוש באופן מיידי וללא כל עיכוב מכשירי ינשוף לשימוש משטרת ישראל. בעקבות הנחיית השר נרכשו 67 מכשירים שיועברו לשימוש אגף התנועה במאבקה בתופעת הנהיגה בשכרות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x