$
קפיטליזם 3.0
קפיטליזם 3.0 גג כתבה

אין הרבה דגים בים

ענף הדיג האתי, שנמנע מדילול אוכלוסיית הדגים ומניצול של פועלים, צמח דרמטית בעשור האחרון והגיע ב־2015 לתעשייה שמגלגלת 11.5 מיליארד דולר בשנה ולנתח שוק של 14%

גיל קליאן 08:4218.05.16

ענף הדיג העולמי ידוע כאחד המוקדים העיקריים לדילול אוכלוסיית הדגים להעסקת פועלים בתנאי עבדות, במיוחד במזרח אסיה. הסטנדרטים האתיים והסביבתיים הירודים בענף זה הביאו להתפתחותו המואצת של שוק דגים בר קיימא, כלומר של חברות דיג וחוות דגים שמבטיחות לרוכשים כי פעילותן אינה מסבה נזק לסביבה ואינה מנצלת את העובדים בשרשרת האספקה. מחקר חדש של ארגון State of Sustainability Initiatives מצא כי שוק הדגים האתי צמח בצורה דרמטית בשנים האחרונות, מנתח שוק של 0.5% משוק הדגים העולמי ב־2005 לנתח של 14% מהשוק העולמי ב־2015.

 

עוד נמצא שבעקבות מחויבותם של גופים משווקים גדולים כמו וולמארט, הול פודס, מקדונלד'ס ואיקאה הפכה תעשיית הדגים האתית לתעשייה שמגלגלת 11.5 מיליארד דולר בשנה ונמצאת בצמיחה מהירה. צמיחת הדגים האתיים עומדת על קצב מהיר פי עשרה לעומת צמיחת שוק הדגים המסורתי.

 

דיג אתי, לעומת זאת, מתבצע תחת פיקוח שמבטיח כי אינו נעשה באופן נצלני כלפי זכויות העובדים. במישור הסביבתי מבטיח הפיקוח כי לא יתבצע דיג שידלדל מדי את אוכלוסיית הדגים, וכן שלא תתבצע פגיעה במיני דגים שנמצאים בסכנת הכחדה.

 

החוקרים ידעו לשייך את העלייה בעיקר לפעילות החברות הגדולות. זאת משום שלפי המחקר, הצרכנים אינם מזהים את צורות הסימון השונות על מוצרי דגים, שמבטיחים כי מדובר במוצרי ים אתיים. בסקר שבוצע במחקר, 33% מהצרכנים לא הצליחו לזהות את צורות הסימון השונות לבקרת איכות למוצרי ים.

 

למרות זאת, טוענים החוקרים, הצרכנים מגלים אכפתיות בנוגע למקור הדגים שהם צורכים, שכן הולכת וגוברת המודעות לסכנת ההכחדה של דגי הטונה בעולם ולהידלדלות הדגה הכללית בימים ובאוקיינוסים בשל דיג מופרז. כמו כן הציבור פיתח רגישות לתנאי ההעסקה של הפועלים בספינות הדיג בזכות התיעודים הקשים על תנאי העבדות בספינות הדיג האסייתיות, שאף הציתו יוזמות לחרם על שרימפס ברשתות ענק כמו וולמארט וקוסטקו.

 

דגי טונה למכירה בשוק של טוקיו, יפן. זן בסכנת הכחדה דגי טונה למכירה בשוק של טוקיו, יפן. זן בסכנת הכחדה צילום: בלומברג

 

69% מתוצרת שוק הדגים ופירות הים העולמי מגיעים מאסיה. עם זאת, כשבוחנים את השוק האתי נתח השוק של אסיה צונח ל־11% בלבד. מאחר ששוק הדגים האתי צומח בקצב מהיר, ניתן להניח כי התוצרת מאסיה תלך ותאבד נתח שוק — אם התעשייה שם לא תצעד לעבר שינוי חברתי ואקולוגי בדרכי הפעולה שלה. הבעיה היא שללא השקעה כספית ניכרת, לא ברור כיצד הדייגים של מזרח אסיה יגיעו לסטנדרטים של הדייגים וחוות הדגים במדינות המערב — שהם השחקנים העיקריים עבור שוק הדגה האתית.

 

כבר ישנן עמותות וגופים ללא מטרות רווח שבוחנים דרכים להגיע לדייגים של אסיה עם שיטות ייצור חדשות. במקביל תומכי הדגה האתית מנסים לייצר מודעות צרכנית גם במדינות אסיה כדי שהיצרנים יבינו שקיים שוק למוצרים אלה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x