$
דעות

החשבון של עשירי העולם יוגש לכם

חשיפת מיליוני מסמכי המס שמשתרעת משוויץ עד פנמה וארה"ב חושפת מציאות שבה שימוש במקלטי מס עשוי להיות חוקי לחלוטין. אבל התוצאה היא מסים גבוהים יותר על מעמד הביניים בישראל, באירופה או בארה"ב

אורי פסובסקי 08:2005.04.16
"אנחנו חברים אחראיים בקהילה העסקית והפיננסית הגלובלית". כך הכריזה מוסק פונסקה, חברת עורכי הדין מפנמה בתגובתה להדלפת הענק של מיליוני מסמכים, המתעדים כיצד סייעה לאישים וחברות בכל העולם להעביר כספים למקלטי מס. לעומת זאת, אחד מהמסמכים שדלפו מהחברה הוא תזכיר פנימי שבו מודה אחד השותפים בחברה ש"95% מהעבודה שלנו הם למכור כלים שיאפשרו להימנע מתשלום מסים". אבל לא בהכרח מדובר בסתירה.

 

 

 

1. האם כל לקוחותיה של מוסק פונסקה אכן שמרו על החוק במדינותיהם? כלל לא בטוח. אבל חשיפת מסמכי פנמה (שרק חלקם פורסמו עד כה), היא תזכורת לקיומה של תעשייה עולמית שכל המודל העסקי שלה בנוי על סיוע להימנע מתשלום מסים: החל מחלק משמעותי ממערכת הבנקאות בשוויץ ולוקסמבורג, דרך שורת מקלטי מס כמו פנמה, איי הבתולה ואיי הבהאמס, וכלה בשורה ארוכה של תחנות מעבר ומתווכים. אין בהכרח כל מניעה חוקית לרשום קרנות נאמנות בלוקסמבורג, וגם תכנוני מס נפתלים שמעבירים את ההון המשפחתי לאי בקאריבים הם לא בהכרח עבירה על החוק. כפי שכתב אתמול גלן גרינוולד, העיתונאי שפרסם את ההדלפות של אדוארד סנודן על מערך האזנות הסתר אדיר הממדים בארה"ב, בשני המקרים הסקנדל הוא לא העבירה על החוק, אלא מה שנכלל במסגרתו.

 

2. ההיקף והפירוט של ההדלפה האחרונה הם מהממים, וגלי ההדף עוד בתחילתם. אבל לא כל הפרסומים מפתיעים במיוחד. מקורביו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין מחזיקים מאות מיליוני דולרים ויותר? מי היה מאמין. גם משפחותיהם של נשיא מצרים לשעבר חוסני מובארק ונשיא סוריה בשאר אל אסד משתמשות במקלטי מס? גם זה לא מזעזע במיוחד. הגילויים אודות משפחתו של נשיא סין שי ג'ינפינג עשויים להיות בעייתיים במיוחד מבחינת המשטר הסיני, אבל גם כאן היו שמועות מוכרות.

 

יש מי שכבר הפנה אצבע מאשימה לעבר המדיה המערבית, שנוח לה להתמקד בפיננסים של שליטי סין ורוסיה (כך למשל מאשים הדיפלומט הבריטי לשעבר קרייג מאריי). אנשי ה"סודויטשה צייטונג", העיתון הגרמני שקיבל את המסמכים לידיו במקור, מבטיחים מצידם עוד גילויים מרעישים בהמשך. מעבר לכך, כמובן, ייתכן שלא סתם נטפלים לסינים ולרוסים.

 

פרופ' גבריאל זוקמן מברקלי, כלכלן צרפתי צעיר שהיה בשנים האחרונות לסמכות עולמית בולטת בנושא מקלטי המס, מעריך שלא פחות מ־8% מהעושר בעולם, כ־7.6 טריליון דולר, מוחבאים במקלטי מס. אבל באיזורים שונים בעולם, הוא הדגיש בראיון ל"כלכליסט" בשנה שעברה, שוררת מציאות מגוונת.

 

"בארה"ב, למשל, בערך 4% מהעושר מוחזק במקלטי מס, ואילו באירופה אנחנו מדברים על 10%. בדרום אמריקה יותר מ־20% מהעושר הפיננסי מוחזק במקלטי מס, ואילו במדינות כמו רוסיה, או רוב המדינות האפריקאיות, יותר מ־50% מהעושר הפיננסי של המדינה מוחזק במקלטי מס. ואלה כבר מספרים ממש גדולים". אגב, לפי ההערכות של זוקמן, 80% מהכספים שיושבים במקלטי מס אינם מדווח לרשויות המס, אלא מוחבאים מהן.

 

3. למה כל זה צריך להפריע לנו? בגלל שבסופו של דבר, החשבון על העלמות המסים של עשירי העולם מוגש לאלו שנמצאים מתחתיהם בסולם. "מה שעושות מדינות שמאפשרות לאנשים להתחמק מתשלום מס במדינות שלהם, הוא לגנוב מאנשים אחרים", כך ניסח זאת בפשטות פרופ' זוקמן. "המדינות האלה יוצרות מצב שבו חלק מהאנשים צריכים לשלם יותר, בגלל שאנשים אחרים משלמים פחות. את המסים שאותו שבריר מהאוכלוסייה שהכסף שלו נמצא במקלטי מס מצליח לא לשלם, מישהו אחר צריך לשלם. התוצאה היא מסים גבוהים יותר עליי ועליך – על מעמד הביניים בישראל, באירופה או בארה"ב. לכל מדינה יש כמובן זכות לבחור את החוקים שלה ואת שיעור המס שהיא רוצה להטיל, אבל אין שום דרך להצדיק את זה שחלק מהמדינות יעזרו לחלק זעיר של האוכלוסייה לגנוב הכנסות של מדינות אחרות".

 

4. מקלטי המס, בדגש על שוויץ, הם תופעה שמלווה את הכלכלה העולמית עוד מהימים שאחרי מלחמת העולם הראשונה, וכך גם המאבק נגדם, שבחלוף כמעט מאה שנה לא הצליח למגר אותם. אבל בשנים האחרונות נרשמה, בכל זאת, תנופה מסוימת בניסיון להילחם בהעלמת המס, בדגש על המאמצים של ארצות הברית, שכבר התכתשה עם חלק נכבד מהמוסדות המופיעים במסמכי פנמה, כמו למשל קרדיט סוויס ו־UBS, ואפילו הטילה עליהם קנסות עתק. ייתכן שהחשיפה הנוכחית תהווה עוד דחיפה לפעולה, ואולי גם למאמץ בינלאומי מתואם יותר.

ציריך. שוויץ מככבת כמקלט מס עוד מהימים שאחרי מלחמת העולם הראשונה ציריך. שוויץ מככבת כמקלט מס עוד מהימים שאחרי מלחמת העולם הראשונה צילום: שאטרסטוק

 

מצד שני, ברשימת מקלטי המס הפופולריים ביותר, כפי שהיא מצטיירת מהמסמכים, בין אנגווילה הזעירה להונג קונג, מתחבאת לה אחת מ־50 המדינות של ארצות הברית של אמריקה: נוואדה. ארה"ב אולי נלחמת במדינות שמסייעות לאזרחים אמריקאים להעלים מסים, אבל זה לא אומר שהיא לא פתוחה לכסף של אזרחי מדינות אחרות, כפי שעלה מכתבה מפורטת בנושא שפירסמה בלומברג בתחילת השנה. כפי שמכריז בכתבה אנדרו פני, מנהל בכיר ברוטשילד, לונדון, כיום ארה"ב "היא בפועל מקלט המס הגדול ביותר בעולם".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x