$
משפט

ביהמ"ש האריך את הקפאת ההליכים לחברות של ענבל אור

"עיינתי", כתב השופט איתן אורנשטיין בהחלטתו, "ומתבקשת עמדת הנאמן שתוגש בתוך 24 שעות". ההחלטה כוללת הן הקפאת הליכים לחברות והן לענבל אור עצמה; לפני ההחלטה העבירה אור מכתב אישי לשופט וכתבה: "אני מבקשת ממך שתיתן לי את ההזדמנות, יתברר גם לך שהמצב הפיננסי של החברות הוא איתן ויציב"

זוהר שחר לוי ואמיתי גזית 17:0203.04.16

לאחר המכתב האישי ששלחה ענבל אור בתום הדיון, האריך עתה  (א') שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב, איתן אורנשטיין, את צו הקפאת ההליכים לחברות של ענבל אורשל עד להחלטה אחרת.

 

"עיינתי", כתב השופט בהחלטתו, "ומתבקשת עמדת הנאמן שתוגש תוך 24 שעות". ההחלטה כוללת הן הקפאת הליכים לחברות והן לענבל אור עצמה.

 

 

בצעד חריג, בתום הדיון שהתקיים היום, העבירה אור מכתב אישי לשופט הפירוקים בבית המשפט המחוזי בתל אביב, איתן אורנשטיין: "אני מבקשת ממך שתיתן לי את ההזדמנות, יתברר גם לך שהמצב הפיננסי של החברות הוא איתן ויציב".

 

במכתב שהועבר לשופט מבקשת אור להעמיד לה פרק זמן של 24 שעות כדי להשיג את הסכום הנחוץ להקפאה למשך 30 יום, וכן להכניס רואה חשבון שימונה על ידי בית המשפט לבדיקת המצב האמיתי של החברות והפרויקטים.

 

"כבוד השופט שלום", כותבת אור, "יצאתי מהדיון היום נסערת ונרגשת. קשה לי להאמין שאוכל לוותר על מפעל החיים שלי. אני מאמינה בחברות שלי ובפרויקטים שלי באמונה שלמה, ובטוחה שיש סיכויים טובים מאוד להצלת החברות שבניתי במו ידיי במשך 11 שנים, לבד".

 

לדברי אור, היא שוחחה עם בני משפחתה שמוכנים גם הם לסייע ולהעביר אליה 800 אלף שקלים "למימון ההקפאה ולהצלת מפעל החיים שלי".

 

השופט איתן אורנשטיין השופט איתן אורנשטיין צילום: מוטי קמחי, ynet

 

"כמובן שעדיפותי", כותבת עוד אור, "היא שתאפשר לי לממש אחד מהנכסים הפרטיים ממכלול הנכסים האישיים שלי, בפרק זמן שלא עולה על 48 שעות, ולהעביר מהתמורה שתתקבל מהמכירה את התשלום הדרוש".

 

אור מוסיפה: "אני ממש מבקשת ממך שתיתן לי את ההזדמנות הזו ואני מתחייבת בפנייך שלאחר בדיקה יסודית ומעמיקה על ידי רואה שייבחר על ידי בית המשפט, יתברר גם לך שהמצב הפיננסי של החברות הוא איתן ויציב".

 

אור מציינת כי הסכום שתשיג, של 800 אלף שקלים, יתווסף לסכום של 11 אלף שקלים שעבר העבירה לטובת מימון ההקפאה ונמצא בידי הנאמן.

 

"אנא אשר את בקשתי לטובת החברות", חותמת אור את מכתבה. "לטובת הרוכשים שלי לטובת כלל הציבור שהאמין בי והפקיד בידי את כספו. באמונה ובתקווה".

 

"יכול להיות שאור היא לא מנהלת דגולה, אבל בשיווק יש לה הצטיינות יתרה"

 

"יכול להיות שכל הסיפור הזה הוא הונאה", אמר בדיון נציג בנק מזרחי טפחות ואילו אור עצמה קראה שלא לפרק את החברות. "זה אסון", אמרה, "אני מבטיחה שכל אגורה לא תילקח מאף לקוח שלי". פרקליטה אמר כי "יכול להיות שאור היא לא מנהלת דגולה, אבל בשיווק יש לה הצטיינות יתרה".

 

 

במהלך הדיון שהתקיים היום (א') בבית המשפט המחוזי בתל אביב, ציין הנאמן להקפאת ההליכים, עו"ד איתן ארז, כי בשלב הזה ההפעלה הינה גירעונית. לדבריו, עלות ההפעלה היא 20 אלף שקל בכל יום ו-600 אלף שקל בחודש.

 

"יש חובות שמצטברים", הוסיף ארז, "אין מאיפה לשלם אפילו את תקופת ההקפאה ליום-יומיים נוספים. אני מניח שאם בית המשפט היה יודע בזמן אמת בדיון הקודם שלא יוזרמו כספים לקופת ההקפאה, לא היה מאפשר הקפאה גירעונית והיה נותן צו לפירוק זמני באותו היום".

 

הנאמן, עו"ד ארז, חזר על הנתונים שעלו מהדו"ח שהגיש בימים האחרונים לבית המשפט וממנו עולים חובות גדולים של החברה, בהם חוב לבנק מזרחי טפחות בגובה 16.7 מיליון שקל, חוב למע"מ בגובה 17 מיליון שקל וכן חובות לעובדים ולרשות המסים.

 

מימין: הנאמן להקפאת הליכים איתן ארז וענבל אור מימין: הנאמן להקפאת הליכים איתן ארז וענבל אור צילום: עמית שעל

 

"צריכים לדאוג פה ל-450 משפחות הרוכשים", הוסיף הנאמן. "הפתרון המוצע הוא לחלק את כל הפרויקטים לשניים". לשיטתו, חלק מהפרויקטים ייפרדו לגמרי מהמערכת וחלקם ייבנו בשיטת "המשק הסגור", כך שלכל פרויקט יהיה חשבון בנק ובעל תפקיד נפרד והסדר פרטני שיוגש לבית המשפט.

 

"לשון מזלזלת" ביחס לנאמן

 

עו"ד עמית פינס, בא כוחו של בנק מזרחי טפחות, נושה מהותי של קבוצת אור, תקף בבית המשפט את ההתנהלות מצידה של אור כלפי הנאמן בעקבות הדו"ח החמור שהגיש. "אני חייב לומר", כך לדבריו, "שההשתלחות בנאמן במקרה הזה היא בלתי סבירה והשימוש בלשון המזלזלת. אני חושב שמסקנתו של הנאמן מדויקת ושכל בר דעת היה מגיע לאותה מסקנה ואנו ממליצים לקבל את מסקנתו".

 

לשיטת עו"ד פינס, ניהול החברות בקבוצת אור נעשה ב"שיטת פירמידה קלאסית". "בסופו של דבר", אמר, "הפירמידה הזו מתמוטטת כשפרויקט אחד נכשל. ה"אובר-בוקינג" זו בעיה נפרדת. שיטתה של החברה היא שהיא לוקחת כספים מאנשים לפרויקט מסוים ואת הכספים הם לוקחים למקום אחד שממנו משלמים גם לפרויקטים אחרים. אני לא מתייחס לשאלה אם זה חוקי או לא, מסתבר שכל רוה"ח מסכימים לשיטת הפעולה הזו, אך לשיטת פעולה כזו לא יכולה להיות הבראה או הקפאת הליכים, זה פשוט בלתי אפשרי. או שלחברה יש 28 מיליון שקל ביו-בנק ואז לא הייתה צריכה להיות שום בעיה לממן את ההקפאה, או שכל הסיפור הזה הוא מעשה הונאה מראשיתו ועד סופו. כרגע לשאלה זו אין לי מענה".

 

מכיוונה של אור ניסו באי כוחה להוריד את הלהבות ולנסות להאריך את תקופת הקפאת ההליכים במקום לפנות להליך של פירוק. בא כוחה, עו"ד ראובן בילט, ציין כי החברה במשך 11 שנה בנתה 1,500 יחידות דיור. "אנשים פנו לחברה כי המחירים שהציעה היו נמוכים יותר", אמר. "ללא אירוע אחד, לא היה עו"ד אחד באולם הזה. במשך 11 שנה החברה פעלה באותה שיטה. הם הפקידו כסף שלא צריך להיות בחשבון סגור, הם יודעים על מה הם חותמים. הם נרשמים לרכישת זכות לדירת מגורים. השיטה במשך 11 שנה היא בדיוק אותו דבר. מצפים שיהיו בבניין 30 דירות ומאשרים לבסוף 25 דירות ואז החברה מחזירה את אותו סכום של 100 אלף שקל למי שנרשם ולא תהיה לו זכות לדירה".

 

לדברי בילט, בעקבות האירועים האחרונים, בוטלו המחאות בשווי של מעל 10 מיליון שקל, והעובדה היא שלא בוטלו המחאות בחודשים שקדמו לחקירה ברשות המסים. "הכל התנהל על מי מנוחות לו הדרך הייתה אותה דרך", כך לדבריו. "אנשים פשוט שמעו שמדובר בחקירה ובנק מזרחי טפחות סגר את המסגרת. מה היה עושה כל בן אדם? לא שולח את השיק או מבטל את השיק ששלח. כך העסק התנהל שנים ולא הייתה פה שום רמאות ושום פירמידה.החברה הרוויחה".

 

עוד צוין על ידי בא כוחה של אור, כי כשהוגשה הבקשה להקפאה, החברה הציעה שהיא תממן את ההקפאה מתוך הנחה שהעלות לחודש ימים תעמוד על 750 אלף שקל ולחודשיים 1.5 מיליון שקל. המימון להקפאה אמור היה להגיע ממכירת הזכויות בחברה הציבורית, אולם בעקבות ההליכים בבית המשפט וכן הצווים שהוצעו, המכירה לא יצאה לפועל. לשיטת עו"ד בילט, על בנק מזרחי טפחות להשתתף במימון הקפאת ההליכים ולחילופין ניתן לאשר לאור למכור דירה בשווי 5.5 מיליון שקל.

 

כשנשאל עו"ד בילט מדוע נטלה אור את ההלוואות משלי נרקיס, הוא השיב כי הנכסים ברחוב ז'בוטינסקי שווים למעלה מ-100 מיליון שקל. "אור", המשיך, "הייתה צריכה להרוויח 30 מיליון שקל והמשמעות הייתה שהיא הייתה מתחלקת בסכום האמור עם שותפים. מר נרקיס הציע לה להיות שותף שלה בהרבה פחות. הרווח היה יותר הגיוני. זה לא קשור על מה שאומרים עליו, היא הסתכלה על זה כעסקה כלכלית עדיפה יותר. למה היא לא מכרה את הדירה? כי היא חשבה שאין טעם במכירת הנכס כשיש לה הזדמנות לממש את הרכישה עם שותף. מה שקרה אחר כך? הוא רץ ואמר לאחר כל הבהלה שהייתה שהוא רוצה שהיא תמכור לו נכס. הוא אמר שאם בקשת הפירוק תידחה, הוא ידאג למחוק את הערת האזהרה".

 

השופט אורנשטיין הקשה על עו"ד בילט ושאל כיצד תוכל אור לשלם את ההתחייבויות שלה. לדברי בא כוחה של אור, דו"חות רואה החשבון של החברות מצאו כי החברה היא בעלת הון חיובי ולכן לטענתו אין טעם לפרקה. לדברי עו"ד בילט, יש לחברה נכסים וכך גם לבלת השליטה.

 

במהלך הדיון, כמו בדיונים קודמים, התפרצה אור וביקשה לדבר וזכתה להערות מצידו של השופט. "בית המשפט", העיר השופט אורנשטיין, "העיר בעבר לגברת אור שלא תתפרץ במהלך הדיון שכן אחרת לא יהיה מנוס אלא להוציאה מן האולם. ככל שההתפרצויות תימשכנה, לא יהיה מנוס אלא להורות על הוצאתה מן האולם".

 

נציגיה של אור הוסיפו בדיון כי ישנם גורמים המעוניינים להשקיע ולקנות את החברות כשלבית המשפט הוגשו שתי הצעות. "הפרויקטים הם אטרקטיביים", כך נאמר בדיון, "אפשר להשחיר אותם, אך אנחנו אם יינתן לנו הזמן בדיוק לפי בקשתנו, ואם לא נצליח לא יקרה כלום. אנחנו מבקשים הקפאה של 45 יום לכנס אספות נושים ולהראות את השווי של הנכסים. לא מדובר במשהו ערטילאי. פירוק זה הסעד האחרון שיש לנקוט בו".

 

עורך דין נוסף מטעמה של אור, עו"ד דן נובהארי, הוסיף כי אף שאינו רוצה להטיל דופי בכל נאמן "הייתי מצפה שהנאמן היה מבקש זמן נוסף כדי לבצע בדיקה יסודית". לדבריו, המשקיעים שמעוניינים להשקיע בחברות רוצים את ענבל אור בתמונה. "זו לא בדיחה", הוסיף. "יכול להיות שאור היא לא מנהלת דגולה, אך בשיווק היא מקבלת הצטיינות יתרה. למה שלא נאחד כוחות עם משקיעים וניתן הזדמנות? 30 ימי חסד? לקחת רו"ח בעל אוריינטציה של הבראה, שיקום, שכן לא כל הרוכשים רוצים לחסל את החברה. מידת האחריות מחייבת אותנו היום, בגלל שחברי הנאמן דיבר על "הסיר הגדול" שאליו הוזרמו כל הכספים, את הסיר הזה אי אפשר "לחלק עכשיו לקעריות".

 

"החברה לא יכולה להתפרק"

 

אור עצמה חזרה שוב בדיון על כך שיש לחברה מלאי עסקי ונכסים וכך גם לה. "אם לוקחים את המכלול ולוקחים רו"ח רציני", אמרה לבית המשפט, "ניתן לראות שיש לחברה 190 מיליון שקל. הנאמן שכח למנות את הזכויות, יש למנות מישהו שלא בא לפרק אלא מישהו שרוצה לבדוק פרויקט-פרויקט. אני מוכנה באופן אישי להגיד ולהצהיר כאן שאם יחסר כסף לאחד מהנושים כאן אני לוקחת את כל נכסיי ושמה אותם באופן אישי ואני מקבלת מרוכשים מבחוץ שמוכנים לתת כסף. החברה לא יכולה להתפרק, אני מוכנה לשם כך לשים את נכסיי ובית המשפט יאמין לי שיש לי הרבה".

 

נציגם של כמה רוכשים נושים, עו"ד עדי בראונשטיין, ציין בדיון כי "הנושים והבנקים איבדו את אמונם בענבל אור". לדבריו, נאמן שמונה על-ידי בית המשפט הגיש לבית המשפט דו"ח אובייקטיבי "וכרגע זה האי האובייקטיבי היחידי בתוך כל אי הסדר הזה". 

 

 

עו"ד חיות גרינברג המייצגת את עובדי חברת אור סיטי הוסיפה כי "העובדים מאד מודאגים לגבי תשלום שכרם לתקופת הקפאת ההליכים, מאחר שבעלת השליטה לא מילאה את התחייבותה כפי שהציגה אותה בבקשתה להקפאת ההליכים ולא הזרימה את הסכום הדרוש למימון ההליך. לפיכך, ככל שיש רצינות ואחריות מצידה של אור וככל שהיא מאמינה בחברה - עליה לעמוד בהתחייבותה ולבצע הזרמה מיידית של הסכום הדרוש, בסך של לכל הפחות מיליון שקל".

 

בתום הדיון הודיע השופט אורנשטיין כי ימסור החלטה בעניין בהמשך. החלטתו צפויה לכלול אם להורות על המשך הקפאת ההליכים או להכריע על פירוק החברות ומי ימונה למפרקן.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x