$
משפט

נשיאת בית המשפט העליון: "התנהלות המדינה בנושא המסחר בשבת היא צחוק בעיניי"

השופטת מרים נאור אמרה את הדברים בדיון שהתקיים היום במספר עתירות בנוגע להפעלת בתי עסק בשבת בתל אביב - נושא שנגרר במשך תקופה ארוכה ללא הכרעה; השופטת ברק-ארז: "את המחיר לאי הוודאות משלמים התושבים"

זוהר שחר לוי 21:1828.03.16
בית המשפט העליון מתח היום (ב') ביקורת על המדינה בהתנהלותה בפרשת המסחר בשבת. "התנהלות המדינה היא צחוק בעיניי, היא לא עומדת בלוח הזמנים שקבע בית המשפט. מה שנקבע פה באולם אין לו משמעות?", העירה נשיאת בית המשפט העליון, מרים נאור.

 

שופטי בית המשפט העליון, הנשיאה נאור, אסתר חיות ודפנה ברק-ארז, דנו במספר עתירות הנוגעות להפעלת בתי עסק בשבת בתל אביב. כזכור, בשנים האחרונות מתנהל מאבק משפטי ממושך בנוגע להפעלת בתי עסק בשבת, מאבק שהחל בעתירתם של סוחרים מתל אביב. הסוחרים טענו כי העירייה מטילה קנסות גבוהים על בית עסק שפועל בשבת אולם בעוד הסופרים הגדולים כמו טיב טעם ו-Am:Pm יכולים להתמודד עם קנסות אלו – הם אינם יכולים.

 

בית המשפט העליון קבע בעקבות העתירה כי על עיריית תל אביב לתקן את חוק העזר לפתיחת בתי עסק בשבת משום שמדיניות הענישה שלה אכן מפלה בין בתי העסק הגדולים לקטנים.

 

בעקבות הפסיקה ביקשה העירייה לתקן את חוק העזר מספר פעמים ובסופו של דבר קבעה, כפי שנחשף בעבר ב"כלכליסט", כי תאשר ל- 165 עסקים לפעול בשבת במקום 300 וכי האכיפה תשונה. תיקון חוק העזר אושר בדיוק כאשר שר הפנים לשעבר, גדעון סער, הודיע על פרישתו ומשום שהדבר נדחה הורה בית המשפט לעניינים מקומיים לקבל את תיקון החוק.

 

בינתיים, הוגשו עתירות לבג"ץ הדורשות הכרעה בסוגיית השבת. בין השאר, נטען על ידי התאחדות הסוחרים כי אישור חוק העזר של עיריית תל אביב הופך את העירייה למונופול בלעדי על המסחר ביום המנוחה ומאפשר לה ולטייקונים להתעשר על חשבונם של בעלי העסקים הקטנים.

 

במקביל, בצד הפוליטי, מונה גלעד ארדן לשר הפנים ונמנע מלהכריע בנושא וגם השר שמונה אחריו, סילבן שלום הכריז כי הוא מנוע מלקבל החלטה בנושא בשל ניגוד עניינים. גם שר הפנים החדש אריה דרעי טרם הכריע בנושא שהועבר לפתחה של השרה לשוויון חברתי. בהמשך הודיע ראש הממשלה בנימין נתניהו ל העברת הסמכות למליאת הממשלה, על בסיס המלצותיה של ועדת המנכ"לים שדנה בימים אלו בסוגיית המסחר בשבת.

 

שופטי בג"ץ דנו כבר מספר פעמים בעתירות ודחו כל הכרעה במטרה לקבל מהמדינה את עמדתה בנוגע להפעלת בתי עסק בשבת. בדיון שהתקיים היום, התברר לשופטים כי המדינה טרם גיבשה את עמדתה מאחר וועדת המנכ"לים טרם הגישה המלצות.

 

הפגנת התאחדות הסוחרים מלפני כשנה בעד סגירת עסקים בשבת הפגנת התאחדות הסוחרים מלפני כשנה בעד סגירת עסקים בשבת צילום: נמרוד גליקמן

 

"התנהלות המדינה בפרשה היא צחוק בעיניי", אמרה הנשיאה נאור בפתח הדיון. "התנהלות המדינה בפרשה היא צחוק בעיניי. המדינה לא עומדת בלוחות הזמנים שקבע בית המשפט. מה שנקבע פה באולם אין לו משמעות?. בתל אביב מתרחש בלאגן. אנו רואים את המצב של אי ודאות מדי שבת בשבת". על כך הוסיפה השופטת ברק- ארז: ״את המחיר של אי הוודאות משלמים תושבי תל אביב".

 

בית המשפט העליון הביע חוסר שביעות רצון מההתנהלות בעצלתיים של ועדת המנכ"לים והביעו תקווה שהצווים על תנאי יזרזו את פעילותה. "הממשלה", אמרה במהלך הדיון נציגת המדינה עו"ד דנה בריקסמן, "לא היתה מסוגלת לעמוד בלוחות הזמנים. זה עלה לפורום הכי בכיר. זה עלה בישיבת הממשלה וזה מה שדובר. כך החליטה הממשלה. זו סוגיה שמבחינת הממשלה היא סוגיה מאוד רגישה וזו הדרך שהממשלה החליטה לטפל בסוגיה. הממשלה החליטה שזה צריך לעבור אליה וזו הדרך שבה הממשלה רואה לנכון.

  

על השאלה שעלתה בדיון, האם צריך להוציא צו על תנאי חרף עבודת ועדת המנכ"לים? השופטת ברק-ארז הסבירה כי צו על תנאי לא מפריע לממשלה את המשך הפעולה שלה. בעקבות הדיון הוציא בג"ץ צו על תנאי לכל ארבע העתירות שהוגשו בפרשת פתיחת עסקים בשבת. הצווים, המחייבים את הממשלה לנמק מדוע מתקיים מסחר בשבת בניגוד לחוק.

 

יאיר קורח, יו"ר התאחדות הסוחרים: "עיריית תל אביב העניקה פרס לעבריינים הסוחרים בשבת בניגוד לחוק, ואילו הממשלה מכשירה את הפרס בשתיקתה המתמשכת. מצערת העובדה שוועדת המנכ"לים מתנהלת בקצב הנוכחי. הזכות לפרנסה הוגנות ובתנאי תחרות שווים, הם מנשמתה של כל כלכלה משוכללת ומתקדמת שישראל מתיימרת להכיל עליה, אך לצערי זכות בסיסית זו נמנעת מאתנו בעלי העסקים הקטנים מידי יום. השבת צריכה להיות יום שבו גם הסוחר הקטן והעובד השכיר יכולים להרגיש בני חורין ושווים לאחרים, ולא להיאלץ להיות עבדים של עבודתם. באחריות הממשלה לשמור על זכויותיהם של העצמאים והעובדים השכירים ליום מנוחה שבועי, ולעצור את המגמה הקיימת מלהימשך".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x