$
דעות

הצרכנים הסינים יישארו בסין

סין אולי מנסה לפתוח את עצמה לעולם ולהיראות כמעצמה, אבל בפועל, במקום להשתמש בטכנולוגיה כאמצעי לחבר בין אנשים, היא מבודדת אותם

הראל עילם 09:1907.03.16
קל מאוד לפטור את תוכנית החומש שהציגה ממשלת סין כלא יותר מהצהרת כוונות חסרת משמעות. המטרות שסימנה בתחום הטכנולוגי, המדעי וההנדסי אמורפיות, והיא משתמשת בשפה לא מדויקת עם שאיפות כמו "להסיר מידע רע מהרשת" ו"לשפר את יעילות התעשייה על ידי חיבורה לאינטרנט". אלה נשמעות כמו התוכניות של ממשלות מערביות לפני 20 שנה.

 

המערביות יידחקו החוצה

 

אבל תוכנית החומש ה־13 במספר היא אולי התוכנית השאפנית והחשובה ביותר שהציג הממשל הסיני עד כה. ב־2021 תחגוג המפלגה הקומוניסטית מאה שנים להקמתה, והיא נואשת - היא רוצה להראות לעולם, ולעם הסיני, שסין הפכה להיות מעצמה מודרנית, משגשגת ומשכילה.

 

אם יש משהו שהמערב יכול לקחת מתוכנית החומש הזאת, זה שהממשלה הסינית מתכוונת להמשיך את התוכנית האגרסיבית שלה לדחוק החוצה את חברות הטכנולוגיה המערביות.

 

בשנתיים האחרונות פתח הממשל הסיני בחקירות נרחבות נגד חברות כמו מיקרוסופט, קנס בסכומי עתק חברות כמו יצרנית השבבים קוואלקום והחל לעודד את הרשויות בסין לרכוש ציוד מחשבים, תקשורת ושרתים מחברות מקומיות. להחלטה הזאת יש חשיבות אדירה - הרשת הממשלתית בסין היא רשת המחשבים הגדולה בעולם, והעתיד של חברת מחשבים יכול להיקבע על סמך אישור לשימוש על ידי הממשלה הקומוניסטית.

יו"ר עליאבא ג'ק מא. שוק מקומי עצום יו"ר עליאבא ג'ק מא. שוק מקומי עצום צילום: בלומברג

 

בה בעת נפלה אפל תחת קמפיין ממשלתי אגרסיבי שמתח ביקורת על מצב העובדים במפעליה בסין, על רמת הזיהום של תהליכי הייצור שלה וגם על ההתמכרות האכזרית של הצעירים הסינים למוצרי אפל. מנכ"ל אפל טים קוק הגיע למדינה בביקור נדיר, התנצל, ואפל חזרה לכאורה להיות יקירת הממשל. אלא שבפועל החל השוק הסיני לתעדף את היצרניות המקומיות כמו שיאומי.

 

ההצלחה של שיאומי, לנובו, וואווי ואחרות רק חיזקה את מעמד חברות התקשורת והשבבים הסיניות, ואין זה מקרי שסין סימנה את תעשיות השבבים והרובוטיקה כמטרות העיקריות שלה לחמש השנים הבאות. לפני חמש שנים סימן הממשל הסיני תעשייה אחרת כמטרה אסטרטגית - סחר מקוון. ואכן, מאז הפכו חברות כמו עליבאבא לשחקניות בינלאומיות ענקיות ויצרו שוק מקומי עצום, כמעט יש מאין. סין גם הבינה את מה שהממשל האמריקאי הבין באיחור רב - אינטרנט אינו מותרות. בשעה שאובמה מתקשה לדחוף תוכנית שתחייב את ספקיות האינטרנט לספק חיבור של 5 מגה־ביט חינם לכל אזרחי המדינה, סין הציבה לעצמה יעד לפרוס רשת סלולר דור חמישי וחיבור אינטרנט במהירות 100 מגה־ביט ל־98% מתושבי המדינה עד 2020.

 

הממשלה תדרג את האזרחים

 

ואולם קשה לראות את היעדים הללו כמטרה אלטרואיסטית. אין זה מקרי שחלק ניכר מהיעדים של סין ל־2020 קשורים לחקיקת סייבר, איסוף מידע, צנזורה והגנה על אזרחים. אחת מהתוכניות המטרידות ביותר היא Sesame Credit, מעין משחק שעיצבה הממשלה. המטרה? לדרג את האזרחים לפי הפעילות שלהם. שבחו את הממשלה, קראו מידע מערוצים ממשלתיים מאושרים, צרו קשרים חברתיים עם חברי מפלגה - ותקבלו נקודות. תתחברו לגורמים חתרניים, תנסו להגיע למידע אסור לשימוש או תרכשו מוצרים לא מקומיים - תאבדו נקודות.

 

סין אולי מנסה לפתוח את עצמה לעולם ולהיראות כמעצמה, אבל בפועל, במקום להשתמש בטכנולוגיה כאמצעי לחבר בין אנשים, היא מבודדת אותם. ההתחזקות של תעשיית הטכנולוגיה הסינית רק תשאיר את הצרכנים הסינים בסין.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x