$
משפט

בית המשפט יצא נגד הגדרת אדם כ"מפגר" בחוק

השופט עודד מאור קרא לשינוי הניסוח וטען כי אם ביהמ"ש היה קורא לחוק עצמו מפגר היתה קמה זעקה, ואילו השימוש במילה כדי לתאר אדם בעל התפתחות חסרה, אינו זוכה לביקורת

זוהר שחר לוי 09:3221.02.16

שופט בית משפט השלום בתל אביב, עודד מאור, יוצא נגד ההגדרה בחוק ל"מפגר" כדי לתאור אדם שתפקודו מוגבל. "החוק והשימוש בביטוי 'מפגר' להגדיר אדם, בשר ודם, בעל התפתחות חסרה או לקוייה, ואין פוצה פה והכל מחרישים. דממה".

 

השופט מאור התייחס להגדרה במסגרת הליך שנגע לסידורו של בעל מוגבלויות במעון וניצל את ההזדמנות לקרוא לשינוי הגדרת החוק.

 

חוק הסעד (טיפול במפגרים) נחקק בשנת 1969 ובשנת 1998 נקבע כי יש להגן על כבודו של אדם בעל מוגבלות ואף עוגנו זכויותיו להשתתפות שוויונית בחברה. יחד עם זאת, על אף החקיקה בנושא – המונח "מפגר" כפי שמופיע בכותרת החוק "נשתכחה מלב".

עודד מאור. יוצא נגד ההגדרה עודד מאור. יוצא נגד ההגדרה

 

לדברי השופט, ההגדרה אולי התאימה בזמן חקיקת החוק בשנת 1969 אבל היא צריכה "לצעוד ולהתקדם לעבר ימינו אנו". השופט הוסיף: "התאמה לשונית זו מתבקשת גם בשל מחויבותנו הן כפרטים וכן כחברה כלפי כבודו של אדם, באשר הוא, ושעקרונות היסוד הנזכרים לעיל, יקבלו ביטוי ראוי ולא ישארו מן השפה ואל החוץ".

 

בפסק הדין מציין השופט כי לו בית המשפט היה קורא למונחים הטבועים בחוק כמונחים מפגרים, בהקשר של חוסר התאמת סגנונם למציאות בת זממנו "יכול והייתה קמה סערה וזעקה כיצד השתמש בית המשפט בביטוי לא זהיר ולא ראוי זה – והכל, אך ביחס למונחים שבחוק". והנה, מוסיף השופט, החוק עושה שימוש בביטוי מפגר להגדיר אדם, בשר ודם, בעל התפתחות חסרה או לקוייה ו"אין פוצה פה והכל מחרישים. דממה".

 

בית המשפט הורה על העברת פסק הדין לידי היוץ המשפטי של מערכת בתי המשפט שישקול לפנות למחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים כדי שככל שיסברו שיש לתקן את הטעון תיקון – יעשו זאת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x