$
כנס אשדוד לקיימות
כנס קיימות 2015 גג עמוד

"כשבונים משהו ליד חוף הים צריך לקחת בחשבון שהוא נמצא כל הזמן בתהליך שינוי"

כך אמר ד"ר ירון טולדו מבית הספר להנדסה מכאנית באוניברסיטת תל אביב בכנס אשדוד לקיימות. לדבריו "לאחרונה נרכשה מערכת שמוצבת על החופים ויכולה לשמש להתראת צונאמי"

תומר הדר 15:3709.11.15

"כשאנו בונים משהו ליד חוף הים עלינו לקחת בחשבון שהחוף נמצא כל הזמן בתהליך שינוי", כך ציין דוקטור ירון טולדו, מבית הספר להנדסה מכאנית, אוניברסיטת תל אביב בכנס אשדוד הבינלאומי לקיימות. לדברי טולדו: "גל הוא בעצם סוג של הפרעה. גלים נוצרים לרוב בגלל רוח. הם יוצרים מצב שהפרעת רוח יוצרת הפרעה קטנה על פני המים. הרוח מכניסה אנרגיה למים, הגל מתפתח ומתקדם. צריך בשביל זה משב רוח רציני, ומרחב לכן בים התיכון הגלים קטנים".

 

"בגלי קול למשל אנו יודעים את מהירותם. 330 מטר לשניה, אך בגלי ים איננו יודעים מהי המהירות, כי גל ים מתקדם במהירויות שונות. התופעה נקראת דיספרציה. או "נפיצה". גלי צונאמי לדוגמה יכולים לנוע במהירות של 600 עד 700 קילומטרים לשעה, מהירות אדירה. גם גל צונאמי מתחיל בגודל זעיר, בגובה של עשרה סנטימטר. אך גלים הם גם ארוכים, הגל מתקדם אל החוף, מהירותו קטנה, אך הגל עדיין מעביר שטף אנרגיה. ולכן הוא הולך וגובה ומגיע אפיל עד גובה שלושים מטרים. גם גלי ים שאינם צונאמי הולכים והופכים גדולים יותר עם התקרבם לחוף הים", מסביר טולדו.

 

 "מבחינה הנדסית, יש דברים שאנו רוצים להפיק מגלים. כשאנו בונים משהו ליד חוף הים עלינו לקחת בחשבון שהחוף נמצא כל הזמן בתהליך שינוי. חול הוא דבר שמתקדם-מסיני בכיוון צפון-וכשאנו בונים מבנה על החוף, אנו עלולים לייצר מצב בו החול נתקע, או שהחול מציף אזור שצמוד למקום בו בוצעה הבניה",אמר. לדבריו, "אנו עושים ניטור מרחוק של גלים. לאחרונה נרכשה מערכת שמוצבת על חופים, זו מערכת המודדת זרמים במרחק של עד 150 קילומטר מחופי הארץ, כלומר המערכת יכולה לשמש להתראות צונאמי. המערכת גם מזהה תנודות של חולות בחופים, או של שפיכת נפט כתוצאה מהיבקעות מיכלית-אנו יודעים לקבוע מראש לאן הנפט יזרום, לאשדוד או לנהריה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x