$
כנס אשדוד לקיימות
כנס קיימות 2015 גג עמוד

כנס אשדוד לקיימות

"אנחנו עומדים בפני מהפכת תכנון הים"

לדברי פרופ' שמאי אסיף, ראש צוות התוכנית הימית לישראל בכנס אשדוד לקיימות "לא מומלץ לבצע פיתוח אורבני בים ב-20 השנים הקרובות מכיוון שפיתוח קרקע בים ידרוש השקעה של מיליארדים. אם יש מיליארדים ליצירת קרקע - בואו נפתח את הנגב והגליל"

גיל קליאן 12:1709.11.15
"אנחנו עומדים בפני מהפכה. כל הסיפור הזה של לתכנן את הים זה מהפכה". כך אמר היום (ב') פרופ' שמאי אסיף, ראש הפקולטה לארכיטקטורה ובניין ערים בטכניון, וראש צוות התוכנית הימית לישראל בכנס אשדוד הבינלאומי לקיימות.

 

"הים הוא הרבה יותר מגז ומונופולים. נתיבי שייט, מרחבי דייג, מרחב ציבורי, נוף פתוח, מקור מים להתפלה, עומד ביטחוני חיוני, טבע רוחש ועשרות בתי גידול, היסטוריה ומורשת של הים התיכון. כמעט אין תכנון, המינהל הוא מפוצל, המשילות היא נמוכה.

 

"אנחנו רגילים לראות את הקרקע הצרה שלנו, אבל המפה של ישראל כוללת גם את המרחב הימי. וכך אנחנו צריכים להסתכל על ישראל כולה. גזרנו 12 מטרות לתוכנית. פיתוח משילות, הסדרת מידע ויעד, ליצור מערכת שתפתח את האנרגיה, ספנות ונמלים, חקלאות ודייג, מרחב ציבורי. מסביב למטרות שמנו אמצעי מדיניות, וזאת תוכנית רשומה בפועל והיא מוצגת כאן בפניכם.

 


 

"למשל לקדם את חוק האזורים הימיים, כי הוא מדדה בממשלה והכנסת ויש שם הרבה דברים טובים. אנחנו רוצים להרחיב את סמכויות המועצה הארצית לתכנון ובנייה לתוך הים. ולצייד אותה בכלים לעשות את זה. צריך להקים מנגנון ממשלתי לייעול ולקידום המשילות בים.

 

"אנחנו צריכים לאתר ולהגן על שטחים ימיים מוגנים. צריך לפתח תקינה סביבתית ימית שתגיד מה מותר ומה אסור. צריך להתקין תקנות לתסקירי השפעה על הסביבה. כשעושים היום תסקיר בים צריך להמציא את הגלגל מחדש. כמו כן צריך להסדיר את כריית חומרי המילוי בים - כדי שאם כורים זה יהיה מוסדר ולמטרות ראויות.

 

פרופ' שמאי אסיף, ראש צוות התוכנית הימית לישראל פרופ' שמאי אסיף, ראש צוות התוכנית הימית לישראל צילום: תומי הרפז

 

"איים מלאכותיים - מתקני תשתית קטנים כמו למשל מתקנים לטיפול באנרגיה. אין סיבה לשים את זה על החוף. מתקני חומרים מסוכנים, בסיסי צבא, נכון לשים את זה בתוך הים צפים או על כלונסאות מעבר לקו האופק. איים מלאכותיים עם חיבור לקרקע - בדחילו וברחימו אני אומר את זה - יכול לשמש לנמל נוסף, ונמל תעופה בינלאומי נוסף. לגבי איים לפיתוח אורבני - אנחלנו בעד להמשיך לחלום ולחקור ולבדוק. אבל אם צריך להחליט על 20 השנים הקרובות - אנחנו חושבים שלא מומלץ לבצע פיתוח אורבני בים. הסיבה היא מאוד פשוטה - צריך להשקיע מיליארדים לפיתוח קרקע בים. יש כאלה שחושבים שאולי בעתיד נוכל להחזיר את זה בגלל עליית מחירי הקרקע. אבל אנחנו באים ואומרים - אם יש ממיליארדים ליצירת קרקע - בואו נפתח את הנגב והגליל ונפתח תשתיות שיהיה אפשר מהר להגיע ומהר לצאת. זה הכיוון. בואו את החלומות האלה נשאיר בשולחנות המחקר.

 

"בנינו מרחבים שונים בים לשימושים שונים. יש שני פרמטרים - איפה יותר שימוש ואיפה יותר שימור - חלוקה שנייה - איפה צריכים יותר ליזום ולדחוף, ואיפה צריכים להיות פתוחים יותר כדי לאפשר את כל מה שיקרה בעתיד וקשה לנו לחזות אותם כעת.

 

"צריך להשלים את התוכניות של תמ"א 13, צריך לערב את הרשויות המקומיות בתכנון השטח הימי שקרוב לחוף ועד קו האופק. צריך לקחת יוזמה ולגלגל את זה קדימה. היישום הוא בידי כולנו. לא רק הממשלה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x