$
מעסיקים

מכורים לעבודה? כך תצאו לחופשה בלי לסבול מרגשות אשם

מוצאים את עצמכם בנופש דואגים לגבי מטלות שהשארתם בעבודה? אם במקום להשתזף בשקט אתם מחפשים מקומות עם אינטרנט חופשי – כדאי שתלמדו כיצד להתנתק ופשוט ליהנות מהחופש

שירות כלכליסט 11:5210.09.15

חופשות נועדו להיות מרגיעות, ולכן לרוב אנחנו בוחרים במקומות שלווים כמו חופים או אתרי נופש. אולם, במקום להירגע רבים מאיתנו ממשיכים לדאוג לגבי כל המטלות שהשארנו בבית ובמיוחד בעבודה. כך, במקום להשתזף בשקט אנחנו מוצאים את עצמנו מבזבזים זמן במציאת מקומות עם אינטרנט חופשי.

תחושת האשמה הזו מוכרת לרובינו, גם אם בדרך כלל אין לה בסיס רציונאלי. לגמרי מגיע לנו לצאת לחופש, אך המחשבה שאנחנו אמורים לעשות משהו אחר ממשיכה להטריד אותנו. לראיה, 42% מהאמריקאים דיווחו כי הם מרגישים רגשות אשם לעיתים קרובות כשהם נחים, כך לפי סקר של פרינסס קרוז, עלייה של 38% לעומת השנה שעברה.

 

הממצא האירוני ביותר מהסקר הוא ששליש נלחצים רק מעצם המחשבה על חופשה מרגיעה. "יש לנו מוסר עבודה כל כך גבוה שקשה לנו להצדיק מתן חופשה לעצמנו", אמרה לרויטרס ד"ר סוזאן וויטבורן, מרצה לפסיכולוגיה באוניברסיטת מסצ'וסטס אמהרסט (שבאופן אירוני התראיינה במהלך חופשה בקייפ קוד).

 

אם כבר יצאתם לחופשה - פשוט תרגעו אם כבר יצאתם לחופשה - פשוט תרגעו צילום: איי אף פי

 

האשמה מחלחלת גם להרגלי החופשות של העובדים. סקר נפרד שערך איגוד הנסיעות האמריקאי מצא שמספר ימי החופשה שהאמריקאים לוקחים הצטמצם ל-16 ימים בשנה – שפל של כל הזמנים. מעבר לכך, מתברר כי 135 מיליון אמריקאים לא לקחו אפילו יום חופשה אחד בשנה החולפת. בארה"ב, בניגוד למצב בישראל, אין חוק המחייב מעסיקים לתת לעובדים ימי חופשה בתשלום, אלא מדובר בהטבה שניתנת לעובדים כחלק מתנאי ההעסקה. בישראל, מספר ימי החופשה להם זכאי כל עובד נקבע לפי הוותק במקום העבודה. למרות שמדובר בזכות עובדים המעוגנת בחוק, משרד הכלכלה, האחראי על אכיפת דיני העבודה, אינו מחזיק בנתונים לגבי שיעור העובדים שאכן מנצלים את ימי החופשה להם הם זכאים. לפי החוק, לעובדים בישראל מותר, בהסכמת המעסיק, לנצל רק 7 ימים מימי החופשה שמגיעים להם ולצבור את היתרה לשנתיים הבאות. אם העובד צבר יותר ימי חופשה מהמותר על פי החוק, הוא עלול לאבד אותם. זו כמובן תופעה לא בריאה, ולכן ברויטרס מציעים כמה טיפים כדי להיפטר מהאשמה ולנצל את ימי החופש הנחוצים:

 

1. הודו בכך שיש לכם תחליף:

רגשות האשמה נובעים בחלקם מהאמונה שאתם כל כך חיוניים למקום העבודה. אולם האמת המרה היא שאתם לא. אם לא נגיע למשרד במשך כמה ימים, השמש בכל זאת תמשיך לזרוח והארגון ימשיך לתפקד. נושא זה קצת יותר בעייתי לעצמאיים ולפרילנסרים, שמרוויחים לפי שעה או לפי פרויקטים. במקרה כזה, גם אם הם חייבים לעבוד ההמלצה היא להיפטר מזה כמה שיותר מוקדם בחופשה ולהשקיע את יתרת הזמן במשפחה.

 

2. הבינו שטעינת מצברים חשובה בדיוק כמו עבודה:

החברות החכמות מודעות לכך. מחקר שערכה חברת התוכנה Intuit מצא לדוגמה ש-82% מהבעלים של חברות קטנות דיווחו על שיפור בביצועים בעבודה לאחר שחזרו מחופשה. כשאתם חשים צורך לעבוד בחופשה זיכרו שאם תצליחו להירגע הביצועים שלכם בעבודה לכשתחזרו - ישתפרו.

 

3. היו יצירתיים:

דיוויד דמינג שבבעלותו עסק באוהיו חש כל כך הרבה אשמה בכל פעם שיצא לחופשה, שהעדיף לא לצאת לאחת במשך 15 שנה. בסופו של דבר הוא מצא פתרון יצירתי: לקחת את הלקוחות ביחד איתו. מאז הוא הספיק ליהנות מטיולי סקי וצלילה מבלי להרגיש גרם אחד של אשמה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x