$
מוסף 100 המשפיעים 2015

שלטון החוק חורק: אם בארזים נפלה שלהבת

בישראל, שראתה את בכירי נבחריה הולכים לבתי הכלא, נהנות המשטרה ומערכת המשפט מתדמית נקייה באופן יחסי. כעת שורה של ניצבים, עורך דין רב־מעללים ופרקליטת מחוז לשעבר מאיימים לסדוק את אמון הציבור בשלטון החוק. כולם מזועזעים, אבל השאלה היא כמה תחמיר המערכת בטיפול בחוליים של עצמה ואילו לקחים תפיק

כתבי כלכליסט 06:4709.09.15

 

 איור: יונתן וקסמן

האיש שידו בכל

רונאל פישר, עורך דין

 

פישר החל דרכו כעיתונאי וצבר מוניטין כאחראי לחשיפות גדולות, כגון פרשת החלב בסיליקון ופרשת השמדת מנות הדם של עולי אתיופיה. הוא התפרסם כמגיש טלוויזיה וכעורך דין מבוקש בעל קשרים ענפים. אלא שלפני כשנה התהפכו היוצרות, ופישר נעצר בחשד שתיווך בשוחד בתמורה לסגירת תיקים של לקוחותיו. מי שחשף את השחיתות לכאורה היה יו"ר ועד נמל אשדוד לשעבר, אלון חסן, שעמד אז במרכזה של חקירה משטרתית סביב עבודתו בנמל. חסן תיעד את פישר מציע לו לשלם כסף בתמורה לסגירת התיק נגדו, ובהמשך תועד כשהוא מקבל מזוודה מלאה בכסף.

 

לחצו כאן לצפייה במפת 100 המשפיעים

 

לאט לאט החל להתברר היקף הפרשה, ותחת חקירת המחלקה לחקירות שוטרים נעצרו מעורבים נוספים, ובהם קצין המשטרה לשעבר ערן מלכה; עו"ד רות דוד, שותפתו של פישר ולשעבר פרקליטת מחוז תל אביב; ויאיר ביטון, בעל השליטה בחברת הבנייה הציבורית ב. יאיר. שבועות ספורים לאחר ההתפתחות בחקירה הוגש כתב אישום חמור נגד המעורבים, המייחס לפישר עבירות שוחד, קבלת דבר במרמה, שיבוש הליכי חקירה ועוד.

 

צילום: אוהד צויגנברג

 

אגב, זו אינה הפעם הראשונה שפישר מסתבך בפלילים: במהלך שירותו הצבאי הוא הורשע באספקת סמים לחבריו ביחידה של חיל החינוך, ונידון לעשרה חודשי מאסר ולהורדה לדרגת טוראי.

זוהר שחר־לוי

 

החשודים המיידיים

רות דוד, לשעבר פרקליטת מחוז ת"א וברונו שטיין לשעבר ניצב במשטרה ומפקד מחוז מרכז

 

דוד שימשה בעבר כפרקליטת מחוז תל אביב (פלילי) במשך שמונה שנים, עד 2010, ולאחר פרישתה פתחה משרד עורכי דין. תחת ידיה עברו בין היתר התיקים הפליליים של שר האוצר לשעבר אברהם הירשזון והשר לשעבר חיים רמון.

 

במשך שנים רבות דוד היתה חברתו הקרובה של עו"ד רונאל פישר, החשוד כעת במסגרת כמה פרשות שחיתות, ובשנים האחרונות השניים אף היו שותפים במשרד עורכי הדין. כשנפתחה תיבת הפנדורה של פרשת פישר התברר במהירות כי גם דוד מעורבת לכאורה בפרשה: בחודשים האחרונים היא מתמודדת עם כתב אישום על שיבוש הליכים שהוגש נגדה. מידע נוסף ותלונות שהגיעו למחלקה לחקירות שוטרים בעקבות מעצרה הובילו לחקירה פלילית בלהב 433, על מעשים שנעשו בתקופתה כפרקליטה ונוגעים לטוהר המידות.

 

רות דוד, לשעבר פרקליטת מחוז ת"א וברונו שטיין, לשעבר ניצב במשטרה ומפקד מחוז מרכז רות דוד, לשעבר פרקליטת מחוז ת"א וברונו שטיין, לשעבר ניצב במשטרה ומפקד מחוז מרכז

 

ניצב לשעבר שטיין, מי שהיה מפקד מחוז מרכז במשטרה, נחשב גם הוא לחבר קרוב של פישר, וגם הוא נחשד בפרשה, הגם שטרם הוחלט אם להגיש נגדו כתב אישום. החשדות לגביו — שיבוש הליכי משפט, שוחד, מרמה והפרת אמונים — נחשפו בחקירת מח"ש לאחר שקצין המשטרה לשעבר ערן מלכה חתם על הסכם עד מדינה עם הפרקליטות. מעורבותם בפרשה של שטיין ודוד, שני בכירים במערכת החוק, מראה שקשרים שנרקמים מתחת לפני השטח שולחים גלים ומחדירים אינטרסים שונים אל לב־לבן של המערכות שנועדו לשמור על החוק ועל הסדר.

זוהר שחר־לוי

 

מוציאים שם רע

יצחק כהן, שופט בדימוס ומשה גלעד, שופט בדימוס

 

אם יש תפקיד ציבורי שאסור שידבק בו אפילו צלו של חשד למעשים לא כשרים, התפקיד הזה הוא שופט. אלא שבשנה החולפת נחשפו שתי פרשות גדולות שבמרכזן שני שופטים מחוזיים בכירים שנחקרו באזהרה במשטרה. המקרה הראשון הוא של נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת לשעבר, יצחק כהן, שנחשד בעבירות מין. החשדות טלטלו את צמרת משרד המשפטים, לאחר שנודע כי רסיסי מידע בנושא הגיעו בעבר לפתחה של פרקליטות המדינה. היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, הורה לחקור באזהרה את כהן בחשד לביצוע העבירות. בנובמבר הודיע כהן לנשיא בית המשפט העליון לשעבר אשר גרוניס על פרישתו.

 

השופטנ שפרש יצחק כהן השופטנ שפרש יצחק כהן צילום: אתר מערכת המשפט elyon1.court.gov.il
השופט שפרש משה גלעד השופט שפרש משה גלעד צילום: עמית מגל

 

המקרה השני הוא של שופט בית המשפט המחוזי בחיפה משה גלעד. גלעד ורעייתו אביבה, לשעבר חברת מועצת העיר עכו, נחקרו בחשד להעלמת מס. על פי החשד, השניים החזיקו חשבון סודי בבנק UBS שוויץ, שעל ההכנסות והרווחים בו לא דיווחו לרשות המסים. ביולי הודיעה הפרקליטות לאביבה גלעד כי היא שוקלת להגיש נגדה כתב אישום על העלמת מס. התיק נגד משה גלעד נסגר מחוסר ראיות, והוא פרש מכס השיפוט.

 

נציגי החוק, ששברו אותו

(רשימה חלקית מאוד)

  • גלעד גרנביץ': רכז מודיעין בלהב 433. נאשם שמכר מידע מחקירות לעבריינים ובין השאר לארגון פשע.
  • עו"ד דן שפריר: נאשם בפרשת הונאת קרקעות בצפון, בהיקף 60 מיליון שקל.
  • ניצב ניסו שחם: מפקד מחוז ירושלים. פוטר לאחר שנחשד בעבירות מין בשוטרות.
  • ניצב מנשה ארביב: מפקד יחידת להב 433. נחשד בקבלת טובות הנאה מאנשי חצרו של הרב יאשיהו פינטו.
  • עו"ד דוד לוי: ייצג את רשות המסים בתיקי הוצאה לפועל, נאשם בגניבת 16 מיליון שקל מכספי חייבים.
  • ניצב ניסים מור: פוטר לאחר שנחשד בביצוע עבירות מין בשוטרות תוך ניצול יחסי מרות.
  • עו"ד יצחק כהן: הואשם שבמשך 15 שנה נהג לגנוב בשיטתיות מלקוחותיו כספי נאמנות.

תומר גנון

 

בהילוך גבוה

איילת שקד, שרת המשפטים

 

בלב הפרשיות והתדמיות הנסדקות קיבלה מערכת המשפט שרה חדשה. לא זכור שר משפטים שכניסתו למשרד לוותה בעוצמה כזו של חששות מצד הממסד המשפטי. הסיבה היא האג'נדה הפוליטית־משפטית של שקד, שלקוחה ממשנתם של המנטורים שלה, שרי המשפטים לשעבר דניאל פרידמן ויעקב נאמן — אג'נדה שעיקרה הגברת המשילות ובחינה מחודשת של יחסי הכוחות בין הרשויות, כדי להגביר את כוחן של המחוקקת והמבצעת על פני השופטת. ובתרגום למעשים: חיזוק כוחה של הכנסת להתגבר על פסיקת בג"ץ, הקטנת כוחם של השופטים בוועדה לבחירת שופטים, פיצול תפקיד היועץ המשפטי לממשלה.

 

 צילום: יאיר שגיא

 

את כניסתה של שקד לתפקיד ניתן לתאר כהתעלסות קיפודים: בזהירות, מודעת לקוצים ששני הצדדים מכוונים זה מול זה. היא לקחה את הזמן, למדה, הרגיעה, התרכזה בעניינים שאינם שנויים במחלוקת. כך רשמה הצלחה בסיום שביתת הפרקליטים והחלה לקדם רפורמות בלשכת עורכי הדין, בדיני חדלות הפירעון, בנתוני אשראי, בסיוע לקורבנות עבירות מין, בהגבלת ההשתוללות באינטרנט ועוד.

 

אבל הקוצים החלו נשלפים בהדרגה: בגיבוש הרוב הפוליטי־ימני בוועדה לבחירת שופטים; בתמיכה ברעיון פיצול תפקיד היועץ המשפטי לממשלה; בנזיפה במשנה ליועץ דינה זילבר, שחוות דעתה לייבוש החטיבה היהודית מתקציביה סותרת חזיתית את ההסכם הקואליציוני שעליו חתומים שקד ומפלגתה הבית היהודי.

 

כאשר בתי דריינוף בבית אל עלו על הכוונת של בג"ץ ושל הצבא, ניסתה שקד להתערב מול שר הביטחון משה יעלון, אבל הקפידה שלא להתעמת חזיתית עם בית המשפט. אבל גם זה הגיע, ערב ההכרעה בבג"ץ המסתננים. כאחרונת הטוקבקיסטים המסיתים העלתה שקד בפייסבוק סרטוני "איום" על השופטים, שמשמעותם: דמם של תושבי דרום תל אביב על ראשכם. השד שרוסן בתוך הבקבוק פרץ החוצה.

 

שרת משפטים אינה דוברת של מערכת המשפט. מותר לה לאתגר את המערכת ברפורמות (פיצול היועץ), מותר לה לבקר פסיקה שלה (מסתננים), אבל אסור לה להוביל דה־לגיטימציה שלה. שקד, מאז כניסתה למשרד, משתדלת לתמרן בין המוקשים שפזורים במרחבי המחלוקות האידיאולוגיות שבינה לבין חלקים במערכת. בינתיים היא פוצצה אחד. נקווה שזה יהיה האחרון.

משה גורלי

 

אחראית בדק הבית

הילה גרסטל, נציבת הביקורת על הפרקליטות

 

הילה גרסטל פרשה משיפוט כדי ליטול על עצמה שליחות: לעמוד בראש נציבות הביקורת על הפרקליטות ועל שאר מייצגי המדינה בערכאות. אף שלא הייתה מחלוקת על כישוריה, תחילת עבודתה נתקלה בשביתת מחאה של הפרקליטים, שביקשו לטרפד את שיטת הביקורת הקפדנית שהיא הנהיגה. בישיבה בכנסת התברר שלפחות לחצי מהנוכחים לא ברור אם ביקורת פרטנית היא תלונה שיכול כל נפגע לשגר לנציבות או ביקורת לגופו של פרקליט. שתי הפרשנויות תואמות את המציאות, ועל כך בדיוק הפרקליטים מוחים: הם חוששים מביקורת על שיקול דעת שהפעילו במקרה כזה או אחר.

 

 צילום: עמית שעל

 

גרסטל ממשיכה להאמין בביקורת פרטנית ובכוחה לסנן עיקר מטפל. בעיקר היא מאמינה, ומכך חוששים הפרקליטים, שממלכת אכיפת החוק טעונה תיקון. הוכחה לכך התקבלה די מהר בפרשת רות דוד, אבל גם כאשר גרסטל ביקשה לחקור את התנהלותה של דוד היא קיבלה כתף קרה מהפרקליטות.

 

כך או כך, גרסטל כבר הספיקה להפיק כמה דו"חות. המרעיש בממצאיה היה הזמן שנדרש לפרקליטות להודיע לחשודים על סגירת התיקים נגדם.

משה גורלי

 

הסתפק בפירורים

גלעד ארדן, השר לביטחון פנים

 

הדרת בכירי הליכוד מהתיקים החשובים לא פסחה גם על גלעד ארדן: חרף מעמדו במפלגה ונאמנותו, נתניהו העניק לו את התיק לביטחון פנים פלוס תוספות.

 

לארדן יש מוניטין של רפורמטור נחוש. במשרד לביטחון פנים נקרתה לידיו הזדמנות והיא מינוי מפכ"ל שיתניע רפורמה ותיקון במשטרת ישראל. ארדן, לאחר דשדוש ארוך שבמהלכו סימן שלושה מועמדים פנימיים, הפתיע לבסוף עם הימור פרוע במיוחד: תא"ל גל הירש, שקצת מזכיר את הממנה בחוסר המושג המשותף לשניהם בעבודת המשטרה. ההימור, צריך להזכיר, הוא על חשבוננו.

 

 צילום: נמרוד גליקמן

 

לשר לביטחון פנים אין השפעה אמיתית על התפוקות של הדרג המקצועי. הוא לא יוזם חקירות ולא ממליץ על כתבי אישום. המפתח להצלחתו הוא במינויים, בהגדלת תקציבים, ובהשבחת התדמית. הוא קיבל משטרה שמשוועת בדיוק לשלושת אלו, ויש לו הרבה מה להוכיח.

משה גורלי

 

היועמ"ש שהחליט לחקור

יהודה וינשטיין, היועץ המשפטי לממשלה

 

עו"ד יהודה וינשטיין הגיע לכס היועץ מהסקטור הפרטי, נתמך בידי תמריץ ממשלתי כפול: הראשון, לחזק את נקודת המבט הסניגוריאלית במשרד המשפטים; והשני, להתמודד עם הפוסט־טראומה מהקדנציה של מני מזוז, שהצעיד ראש ממשלה, נשיא ושרים בהמוניהם לחדרי החקירות ולספסלי הנאשמים.

 

וינשטיין הוא מומחה במשפט פלילי, וזו הסיבה שתחתיו פרחו שני המשנים — אבי ליכט בתחום הכלכלי ודינה זילבר בתחום המנהלי. אלא שיש הבדל. בעוד שמהתחום הכלכלי וינשטיין הדיר את עצמו כמעט כליל, בתחום המנהלי (מינויים בשירות המדינה, מעמד החטיבה היהודית וכן הלאה) הוא היה מעורב יותר.

 

 

וינשטיין הוא איש של עבודת צוות, דבר שסייע לו לסגור את תיק ליברמן ולהתמודד עם הביקורת הנוקבת שספג על כך. פרשיית רות דוד הגיעה אליו בישורת האחרונה של תפקידו — הוא צפוי לסיים אותו בינואר הקרוב. "לא העליתי על דעתי שבמהלך כהונתי אדרש להעמיד לדין אדם ששימש פרקליט מחוז", אמר על כך במאי האחרון. לאחר שנתגלעה מחלוקת בין פרקליטות המדינה לבין המשטרה בשאלה אם יש לחקור את התנהלותה של דוד בתקופה שבה היתה פרקליטת מחוז, וינשטיין הורה לעשות כן.

משה גורלי

בטל שלח
    לכל התגובות
    x