$
הוועידה הכלכלית הלאומית 2015

ארז ויגודמן: "חיפשנו עסקה שתאפשר לנו לעשות קפיצת מדרגה"

מנכ"ל טבע אמר בוועידה הכלכלית הלאומית של כלכליסט כי "התחרות חריפה יותר מאי פעם ותמיך להתחזק. כללי המשחק משתנים, אתה מפספס פנייה אחת על הכביש הזה ולא משנה באיזה אוטו אתה נוסע ואתה מוצא את עצמך מחוץ למשחק"

ניר צליק 10:5401.09.15

קשה להפריז בדרמות שעברו על טבע, ענקית התרופות הישראלית בשנה האחרונה. טבע היתה בדרך לרכישתה של מיילן ב-43 מיליארד דולר וברגע האחרון החליטה לרכוש את חטיבת הגנריקה של אלרגן ב-41 מיליארד דולר, וכתוצאה התרסקה מניית מיילן", בוועידה הלאומית הכלכלית של "כלכליסט" אמר הבוקר ויגודמן: "התחרות חריפה יותר מאי פעם וקצב השינוי הוא החריף שחווינו אי פעם. כשאנחנו מסתכלים קדימה, אנחנו חושבים שהמגמות האלה יתחזקו עוד יותר".

 

"איפשהו יש קליע עם שם החברה שלך עליו. אי שם יש מתחרה שעוד לא נולד שישנה את האסטרטגיה שלך. מאיפה באים המתחרים האלה שמעיצימים את עוצמת התחרות וגם גורמים לקצב להתגבר? האחד הוא המהפכה הטכנולוגית, 38 שנים לקח לרדיו להגיע ל-50 מיליון משתמשים, 13 שנים לטלוויזיה, לאייפוד 4 שנים ולפייסבוק שנה, ולטוויטר 9 חודשים. זה מקום אחד שממנו באים המתחרים שמשנים את כללי המשחק, עם מודלים עסקיים חדשים".

 


 

"המקום השני שממנו באים המתחרים החדשים הם מקומות כמו סין. רק בטיינג'ן ב-2010 היה תמ"ג של 128 מיליארד דולר. זה פי 4 יותר משטוקהולם תוך מספר שנים. אלה שני המקומות שמהם מגיעים המתחרים החדשים. אלה המתחרים שהיום אנחנו מכירים יותר ויותר את השמות שלהם. ב-2010 חברות מכלכלות מתעוררות היוו 17% מהפורצ'ן 500, ב-2025 הם יהיו 50%. זה מגיע ממהפכת האינטרנט והם צומחים במהירות מדהימה ומשאירים מאחור שחקנים אחרים. הם המנצחים החדשים במהפכה. כל מהפכה מיצרת מפסידים ומנצחים.

 

"כללי המשחק משתנים, תעשייה אחרי תעשייה. אתה מפספס פנייה אחת על הכביש הזה ולא משנה באיזה אוטו אתה נוסע ואתה מוצא את עצמך מחוץ למשחק. הקצב של השינוי הולך ומתגבר. לא הייתי רוצה לדבר על השמות של המפסידים, אבל המשוואה שמגדירה את האופן שבו נוצרים המפסידים והמנצחים כוללת בתוכה את השינוי בתוחלת השנים שהולכת ויורדת לחברות בפורצ'ן 500. ברוב המקרים החברות יוצאות מהמשחק לגמרי וכללי המשחק משתנים תעשייה אחר תעשייה.

 

"12 כוחות פועלים בתעשיית הפארמה ומייצרים לנו היום תהליכים של שינוי ועוצמת תחרות שלא חווינו מעולם. רק כדי לסבר את האוזן, ב-12 חודשים האחרונים בלבד היו 80 עסקאות בענף הפארמה בשווי של 200 מיליארד דולר. יותר ויותר חברות מאבדות את העצמאות שלהם, אם אתה מהסס אתה נבלע על ידי אחרים. 

 

"שנת 2014 עמדה מבחינת טבע בסימן מגננה, החיבור שבין השינוי של הענף לבין האתגרים המשמעותיים, אולי הגדולים בהיסטוריה של טבע, הובילו אותנו להתמקד במגננה. ראינו שיפור דרמטי בפעילות הגנרית וחזרנו למובילות גלובלית ושיפרנו את הרווח התפעולי באופן דרמטי.

 

"לתהליך ההתייעלות היה גם משקל אבל זה רק חלק קטן מהתהליכים שטבע עוברת. נחסוך 500 מיליון דולר ב-2015 ועוד 250 מיליון דולר ב-2016 ונשלים 1.35 מיליארד דולר תוך שלוש שנים כולל 2014. אלה תהליכים מורכבים ומתוחכמים, והארכנו את אורך החיים של תרופות מקור שהיו לפני אובדן פטנט. זה האתגר הגדול בהיסטוריה של טבע, לא רק בקופקסון אלא בעוד תרופות מקור, ואלה היו מספר מהלכים שניהלנו, לקחנו שליטה על אורך החיים ומחזור החיים של התרופות האלה באופן שנותן לנו את האוויר שנדרש ל נשימה כדי לבצע את התהליכים החשובים שעשינו. סימנו לשוק שנגן על רצפת רווח של כ-4 מיליארד דולר ועל בסיס זה יצאנו למתקפה.

 

ארז ויגודמן, מנכ"ל טבע בוועידה. "התחרות קשה מא פעם" ארז ויגודמן, מנכ"ל טבע בוועידה. "התחרות קשה מא פעם" צילום: נמרוד גליקמן

 

"ב-2015 יצאנו למתקפה שמבוססת על הפוטרפוליו שלנו במערכת העצבים המרכזית, הכאב ומערכת הנשימה. ביצענו רכישה של לבריס שנתנה לנו מוצר משמעותי בתחום המיגננה הכרונית והאפיזודית ואנחנו מאמינים שעל בסיס התוצאות שלו הוא בעל פוטנציאל להחליף את הקופקסון. הוא יפעל בשוק של מעל ל-10 מיליארד דולר ויהיה בעמדת מובילות בשוק הזה. המהלך השני שביצענו הוא רכישת אוספקס שתספק לנו צינור מוצרים בהפרעות תנועה לא רצוניות שאין להן מענה בעולם ואנחנו נשיק תרופת הנטינגטון ב-2016 וב-2017 תרופה לדיסקנזיה וב-2017 או 2018 תרופה לתסמונת טורט. כל אלה הם חלק ממהלכי המתקפה שלנו ב-2015 ובמהלך החודשים האחרונים ביצענו את המהלך הגדול בהיסטוריה של טבע, הרכישה של אלרגן. הודענו על העסקה אבל צריך להיות זהיר כי יש אישורים של הגבלים עסקיים".

 

"חיפשנו עסקה שתתן לנו את האפשרות לבצע קפיצת מדרגה של ממש גם בפרופיל הפיננסי של טבע, לא רק התפעולי. בשלב הזה זה היה יכול להיות רק בגנריקה. השילוב בין טבע, החברה הגנרית הגדולה בעולם לפעילות גנרית נוספת מאפשרת לנו לעשות קפיצת מדרגה דרמטית בפרופיל הפיננסי שלנו. טבע תוכל אולי להחזיר את החוב מרכישת אלרגן תוך 3.5 שנים.

 

"העסקה הזו מייצרת לנו הגנות חשובות. הקפיצה הזו מאפשרת לנו ללכת קדימה ולחשוב איך לוקחים את כל מה שעשינו בשלב המגננה והמתקפה ולבדוק לאן אפשר לקפוץ משמעותית בענף שמשתנה. בקצב שינויים שאנחנו חווים יש סיכונים והדזמנויות שנובעות מהיכולת שלך לא לחשוב מהעבר קדימה אלא מהעתיד אחורנית ולצייר איך נראה הענף ב—2025 ולהגדיר איפה אתה תהיה בעתיד הזה. אסטרטגיה היא בידול, להגדיר אעת המרחב שמבדל אותך. טבע הגדירה איך הענף נראה בעתיד ואיפה אנחנו רוצים להיות. בענף הזה אנחנו רואים את עצמנו ממצים את הייחודיות של טבע ברגל הגנרית ובצד השני עם מובילות בכל אחד מהתחומים הטיפוליים בתחום האינובטיבי.

 

"הגבולות בין הגנריקה למקור הולכים ונעלמים ומה שנוצר זה הזדמנויות שנוצרות מהצורך של המטופלים לקבל פתרונות עם שילוב של טכנולוגיות ושירותים ואפילו מכשור רפואי. טבע תחבר את שתי הרגליים למקום ייחודי בענף וזה יאפשר לנו לעשות את הקפיצה הבאה גם במהלכים אורגניים וגם במהלכים גדולים שאולי נסתכל עליהם בעתיד. לשם טבע הולכת.

 

"אחרי ארבע שנים רצופות שבהן מחיר המניה שלנו ירד ב-18% החודשים האחרונים חזרנו לשיא כל הזמנים וגם לעקוף אותו ותזכרו שאנחנו נמצאים במצב שבו לא היינו אף פעם עם תחרות גנרית לקופקסון ולמרות זאת טבע מצליחה לחזור חזרה בדגול ולייצר את התשתית לקפיצה הבאה קדימה. בסוף 2013 היינו עם מחיר מניה של פחות מ-40 דולר למניה והיום מחיר המניה שלנו נמצא במקום אחר לגמרי. אני לא יכול לסיים בלי להגיד שני משפטים על הקשר בין טבע למדינת ישראל. האמירה הכי חשובה היא שטבע מחוייבת למדינת ישראל ללא תנאים. מכאן צמחנו ואין לנו מדינה אחרת.

 

"אי אפשר שלא לדבר על זה שהמרכיב של התעשייה יורד והמרכיב של הנדלן והפעילות הפיננסית עולה. מדינות מגדילות את העוגה רק אם הן מגדילות את הערך המוסף שמייצר הסקטור העסקי והגיע הזמן להתעסק באיך מגדילים את העוגה ולהפסיק להילחם באיך אנחנו מחלקים את העוגה כי העוגה הולכת ומצטמצמת. תעשייה אחראית לרוב הייצוא ואת זה הבינו כל המדינות המפותחות. התעשייה היא מפתח בתהליכים האלה”, סיכם מנכ"ל טבע.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x