$
דעות

רק עוד בכיר שלא יעסוק במתווה הגז

אם מנכ"ל משרד האנרגיה המיועד שאול מרידור נמצא בניגוד עניינים, למה למנות אותו עכשיו?

ליאור גוטמן 08:2223.08.15

ביום חמישי האחרון חשף "כלכליסט" עוד בכיר בשירות הממשלתי שמנוע לכאורה להתעסק בעולם הגז - מנכ"ל משרד האנרגיה המיועד שאול מרידור, שאמור להיכנס לתפקידו בקרוב לאחר שבועות ארוכים שבהם משרד האנרגיה מתנהל ללא מנהל כללי. קודמתו בתפקיד היתה אורנה הוזמן־בכור, אבל היא עזבה את התפקיד ועברה עם שר האנרגיה הקודם סילבן שלום למשרד הפנים, שם היא משמשת כמנכ"לית.

 

גם מתנגדיו הגדולים ביותר של מרידור לא יכולים לטעון שהוא "לא מכיר את החומר". לפני כחמש שנים מרידור היה המוציא והמביא של שר האנרגיה כיום ושר האוצר דאז יובל שטייניץ במסגרת ועדת ששינסקי, שהעלתה ב־2011 את המס המוטל על חברות הגז - ובראשן דלק ונובל אנרג'י - מרף קודם של כ־37% לרף חדש של עד 62%.

 

מרידור נלחם בחברות ובגדודי היחצנים והלוביסטים שלהן לא פעם תוך ספיגת עלבונות אישיים. הוא מכיר היטב את כל התרגילים והספינים שלהן.

 

ב־2012 הוביל מרידור את משרד האוצר במסגרת עבודתה של ועדת צמח לבחינת שוק הגז ומכסות היצוא מישראל, כך שמבנה משק האנרגיה והשחקנים הפועלים בו מוכרים לו היטב.

 

שאול מרידור שאול מרידור צילום: אוראל כהן

 

אולם למרבה הנוחות, אחיו של מרידור, מתן, הוא עו"ד מומחה להגבלים עסקיים שמייצג את קבוצת דלק. דלק אמורה בכלל לקבל במסגרת מתווה הגז פטור מהסדר כובל על האחזקות הצולבות שלה במאגרי הגז תמר ולווייתן - וכך יוצא שהאח של מנכ"ל המשרד מטפל בלקוח הכי חשוב מבחינת מתווה הגז.

 

הבעיה היא שמשרד האנרגיה ידע על בעייתיות זו. לפני כארבע שנים, כאשר שאול מרידור היה סגן ראש אגף תקציבים במשרד האוצר, הוא נמנע מעיסוק בעדכון המס שמוטל על חברות הדלק על מכירת בנזין (בלו) מאותן סיבות בדיוק — אחיו מתן ייצג בזמנו את חברת דלק.

 

יעסוק בגז לאחר אישור המתווה

 

לא ברור למה שטייניץ הזדרז להכריז על מינוי מרידור. ייתכן כי הוא רצה לשדר יציבות למשרד שמתנהל כספינת רפאים זה יותר משנתיים, ואולי משום שלשכת ראש הממשלה לא שחררה את מנהל הלשכה דוד שרן, מקורבו של שטייניץ. בשורה

התחתונה, אחרי כחלון, גלנט וחיים כץ, לפנינו עוד בכיר ממשלתי חדש שאינו יכול לעסוק במשק הגז. כולם בורחים ממתווה הגז, והוא בכלל לא עובר.

 

במשרד האנרגיה טוענים, ובצדק, שלמרידור לא היה שום קשר לגיבוש או לאישור הסכם הגז מול חברות הגז משום שכל השיחות מולן נעשו טרם כניסתו לתפקיד. עוד מסרו כי מרידור יעסוק בנושאי הגז רק לאחר אישור המתווה, כלומר רק לאחר שאישורו יהיה עובדה מוגמרת, אלא אם כן תתקבל הוראה אחרת של היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין.

 

אם כל זה נכון, אולי היה ראוי למנות את מרידור רק לאחר החגים ואחרי שמתווה הגז יאושר, גם אם לא היתה לו נגיעה למתווה. משק האנרגיה צר מלהכיל עוד אחד שמנוע מלעסוק במתווה בגלל ניגוד עניינים. גם ככה הוא גובש בצורה העקומה ביותר שניתן לחשוב עליה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x