$
משפט

מתיחות בצמרת: מטען שהונח במערכה הראשונה

תפיסת מעמדו של תפקיד היועץ המשפטי לממשלה עומדת במרכז חילוקי הדעות בין השרה איילת שקד לדרג המקצועי במשרד המשפטים

משה גורלי 09:3527.07.15

החטיבה להתיישבות יהודית היא המטען שהונח במערכה הראשונה וברור היה שיתפוצץ עוד הרבה לפני האחרונה.

 

בפברואר, עוד לפני הבחירות, כתבה המשנה ליועץ המשפטי לממשלה דינה זילבר חוות דעת נוקבת התומכת בפירוק החטיבה. בינתיים היו בחירות ואחריהן נחתם הסכם קואליציוני בין הליכוד לבית היהודי, שהותיר את החטיבה חיה, בועטת, מתוקצבת כדבעי ועוקפת את חוות הדעת. וכאילו כדי להאיץ את הפיצוץ מונתה איילת שקד, שחתומה על ההסכם, לשרת המשפטים. כך החלה הספירה לאחור להתנגשות חזיתית עם היועץ והמשנה.

 

שרת המשפטים, איילת שקד שרת המשפטים, איילת שקד צילום: יאיר שגיא
יהודה וינשטיין, היועץ המשפט לממשלה יהודה וינשטיין, היועץ המשפט לממשלה

 

בינתיים הקימה הממשלה ועדת מנכ"לים כדי לבחון את הסוגיה ובמקביל מיהרה לאשר הצעה של ח"כ בצלאל סמוטריץ' להסדיר בחוק את מעמד החטיבה. חוק, כידוע, חזק יותר מהסכם קואליציוני ומוועדת מנכ"לים גם יחד. היועץ המשפטי הציג לוועדת השרים לחקיקה שדנה בהצעת סמוטריץ' את הקשיים המשפטיים העולים מעמדת זילבר. הח"כיות סתיו שפיר ומרב מיכאלי ביקשו את חוות הדעת לצורך דיון בישיבת הסיעה שלהן. זילבר נתנה וחטפה על הראש מהבוסית שקד.

 

ברקע הקטטה עומדת תפיסת מעמדו של היועץ המשפטי לממשלה. לגישת שקד, לפחות במקרה הנוכחי, מדובר בעורך הדין של הממשלה. ככזה הוא כבול בחובת חיסיון שאוסרת עליו למסור את עמדתו, במיוחד, רחמנא ליצלן ל"שמאלני הכנסת". הגישה האחרת מעדיפה את מחויבות היועץ לדיון ציבורי, לשקיפות, במיוחד בסוגיות מרכזיות של חוקתיות השלטון. ואכן בסוגיות אלה נשמעה לא פעם מורת רוחו הפומבית של היועץ על המדיניות המתגבשת.

 

כך עמד וינשטיין על הקשיים המשפטיים בסוגיות כמו השוויון בנטל ו־0% מע"מ. כך פורסמה עמדת המשנה הכלכלי אבי ליכט, המנוגדת לעמדת הממשלה, שלפיה יצוא הגז צריך להיות מוכרע בכנסת ולא רק בממשלה, וכך "הרג" וינשטיין לאחרונה את עונש המוות למחבלים בעמדה פומבית נחרצת. הפעם זו מהומה על מאומה. חוות הדעת של זילבר כבר פורסמה לפני הבחירות ולא השתנתה מאז. ההבדל הוא שאז הבוסית שלה ציפי לבני תמכה והיום שקד מתנגדת. הבעיה ששקד רוצה שהממשלה תדבר בקול אחד, כולל היועץ המשפטי, כדי שדעתו לא תחלחל חלילה לעמדות המתנגדים ולעתירות שיוגשו.

 

חשוב לזכור: וינשטיין וזילבר מצביעים על קשיים משפטיים, לא על היעדר חוקיות. לממשלה ולכנסת מותר להחליט אחרת, ואפילו לזכות בבג"ץ, כמו במקרה הגז. לעומת זאת, הבג"ץ שביטל את הפרטת בתי הסוהר עלול לרמז שכשמדובר בהפרטה של סמכויות שלטון מהותיות הקשיים הם אמיתיים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x