$
דו"ח מבקר המדינה 2015

מכללת בראודה בכרמיאל אינה עומדת בנורמות הניהוליות של המל"ג

בניגוד לנורמות הניהוליות של המועצה להשכלה גבוהה, קיבלה אורט את מרבית ההחלטות החשובות במכללה. העברת הכספים מהמכללה לאורט ישראל נעשתה ללא שקיפות, פיקוח ובקרה

אופיר דור 16:0105.05.15

המכללה האקדמית להנדסה אורט בראודה בכרמיאל אינה עומדת בנורמות הניהוליות של המועצה להשכלה גבוהה (המל"ג), כך קובע מבקר המדינה. לפי הדו"ח, המכללה לא עמדה בנורמות הנוגעות לעצמאותה בעניינים אקדמיים ומינהליים כאשר השליטה בה היא בידי נציגי אורט ישראל, הגוף המפעיל את המכללה.

 

"לשליטה כזאת יש השפעה רבה על קבלת ההחלטות ועל ההתנהלות בכלל, והיא אף הביאה להעברת כספים בין המכללה לאורט ישראל בלא שקיפות ובלא פיקוח ובקרה", כותב המבקר. המכללה היא גוף המקבל תקציב מהמדינה.

 

באופן ספציפי מעיר המבקר כי צבי פלג כיהן כיו"ר חבר הנאמנים וכחבר בוועדה המנהל של המכללה, בה בשעה ששימש כמנכ"ל אורט ישראל, ולכן היה נתון בניגוד עניינים מובנה בין שני תפקידיו. כך למשל בא לידי ביטוי ניגוד העניינים של פלג בדיון על קביעת דמי השימוש שתשלם המכללה לאורט ישראל עבור המבנים בקמפוס בכרמיאל. פלג השתתף בדיונים כאלו אף שהיו לו שני אינטרסים סותרים כמנכ"ל אורט וכיו"ר חבר הנאמנים של המכללה.

 

אורט ישראל הגבילה את העצמאות של המכללה האקדמית בדברים נוספים, כמו איסור לעסוק בגיוס תרומות. כמו כן אישור התחייבויות כספיות של יותר מ-400 אלף שקל דרש את חתימת נציגי אורט ישראל במכללה, וזאת בניגוד להנחיות רשם העמותות.

 

מכללת בראודה מכללת בראודה צילום: דורון גולן

 

גם קביעת שכר הבכירים במכללה נעשתה על ידי פלג ועל ידי המחלקה לשכר באורט ישראל, ולא על ידי הוועד המנהל של אורט בראודה כפי שנדרש. נושאים אלו, לדברי המבקר, גרמו לטשטוש הגבולות בין אורט ישראל למכללה.

 

בנוסף מתייחס המבקר לאחריות המועצה להשכלה גבוהה וכותב כי על אף שדרישותיה להסדרת היחסים בין אורט ישראל למכללה לא נענו, היא לא נקטה את האמצעים העומדים לרשותה כדי לאכוף את הנורמות. למעשה המועצה אף אישרה למכללה לפתוח מגמות לימוד חדשות לאורך השנים. כך למשל פנה המל"ג למכללה בדרישה כי פלג יסיים את תפקידו כיו"ר חבר הנאמנים, אך הוראה זו לא נאכפה עד היום.

 

"על המל"ג לפעול לשינוי המבנה התאגידי של אורט בראודה ולוודא שהיא פועלת באופן עצמאי, ולאפשר לגופים חיצוניים מלבד אורט ישראל להיות מיוצגים במוסדות המנהלים שלה", נכתב בדו"ח.

 

מכללת אורט בראודה הוקמה ב-1993 על ידי אורט ישראל ונכון ל-2014 למדו בה כ-3,000 סטודנטים לקראת תואר בוגר במדעים.

 

מהמועצה להשכלה גבוהה והוועדה לתכנון ותקצוב (מל"ג ות"ת) נמסר: "הדרג המקצועי במל"ג-ות"ת כבר החל בבדיקת דו"ח המבקר והערותיו. אנו נפעל להפנמת ההערות הרלבנטיות מהדו"ח גם במסגרת הליך גיבוש תוכנית החומש הקרובה למערכת ההשכלה הגבוהה אשר מתחיל בתקופה הקרובה".

 

מאורט ישראל נמסר כי, "מכללת אורט בראודה להנדסה והקמפוס שבו היא פועלת (הנמצא בבעלות אורט ישראל) הוקמו על ידי רשת אורט ישראל לתפארת מדינת ישראל כדי לשרת את אוכלוסיית הגליל בהשקעה של עשרות מיליוני שקלים. בשנותיה הראשונות של המכללה להנדסה, רשת אורט ישראל אף כיסתה את כל גירעונות המכללה. קיימים חילוקי דעות מהותיים בין רשת אורט למועצה להשכלה גבוהה בנושאים מבניים וניהוליים. חילוקי הדעות אלו נמשכו מספר שנים ולא הייתה להם כל השפעה על המשך צמיחתה של המכללה הן בתכניות אקדמיות והן במספרי הסטודנטים. ההיפך הוא הנכון, בזמן שלכאורה אורט ישראל הייתה מעורבת בניהול המכללה - צמחה מכללת אורט בראודה להיות המכללה להנדסה המובילה בגליל, תוכניות לתואר שני אושרו ע"י המועצה להשכלה גבוהה ומספר הסטודנטים במכללה להנדסה הלך וגדל".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x